Yazılım

Office Geliştirmeye Giriş

Merhaba, Office ve Office 365 üzerinde geliştirmeler yapabilmek için ele alacağımız bu yeni yazı dizisnde Office programların Plugin geliştirmeden tutun, Microsoft Graph API ‘ye kadar bir çok konuda office programları ve Office 365 üzerinde kişiselleştirme yapabilmeniz için bir çok uygulama ve örnek yapmaya çalışacağız.

Office geliştirme dokümantasyonlarına http://dev.office.com/docs adresinden erişebilirsiniz. Microsoft tarafından sürekli güncellenen bu link de geliştiricilere özel training videoları da bulunmaktadır. Office 365 üzerinde bir çok veriye ve dataya ulaşabileceğimiz, ayrıca bunlara dair CRUD işlemlerini gerçekleştirebileceğimiz REST API ara yüzü olan Microsoft Graph APIdende ilerleyen yazılarımızda bahsediyor olacağız. Yinede Graph API incelemek isterseniz https://graph.microsoft.io/en-us/ adresinden incelemeye başlayabilirsiniz

Office Geliştirici Panelinin Aktif Edilmesi 

 Microsoft Office programları üzerinde kendimize özel geliştirmeler yapabilmek için MS Office üzerinde .Net teknolojileri ile beraber gelen Office Development Tools kullanılması gerekmektedir.

Bu araç ile geliştirilen plugin yada extentionların geliştirici panelinden yönetilmesi için mevcut yükleme ile gelmeyen, geliştirici tarafından sonradan aktif edilmesi gereken Ribbon Bar üzerinde bulunan Geliştirici ( Developer) tabının aktif edilmesi gerekmektedir.

Bu işlemi sırası ile aşağıdaki gibi gerçekleştirebiliriz.

1 – Mevcut Office programlarınızdan herhangi birini açarak Ribbon Bar üzerinde sağ click yapmanız ve çıkan context menü üzerinde Şeridi özelleştir menüsün seçiniz.

clip_image002

2 – Açılan pencereden sağ kısımda bulunan işaretli olmayan fakat mevcut menü olarak seçilmeyi bekleyen Developer / Geliştirici menüsünü seçerek Tamam diyerek ekranı kapatınız.

clip_image004

3 – Artık geliştirici pencereniz ( Tabınız) Ribbon menünüzde aktif olarak gözükecektir.

clip_image005

 

Yukarıdaki geliştirici tabından az bahsetmek gerekirse bu ekran üzerinde ( eski topraklar aşinadır ) VBA makro yazımı ve Visual Basic geliştirici ekranına erişim için butonlar, yazmış olduğunuz ve mevcut Office eklentilerini yönetebileceğiniz eklenti bölümü, genel makrolar için form tasarım ve tasarım modu öğeleri ile XML Eşleme ve diğer faydalı butonlar bulunmaktadır.

Yüklenen Eklentiyi Aktif Pasif Etme

Geliştirici panelin aktif ettikten sonra Office geliştirmede bilmesi gereken bir diğer başlangıç öğesi ise, yazmış olduğumuz eklentilerin aktif ya da pasif edilmesi olacaktır.

Yüklü ya da eklentilerimize ulaşmanın iki yolu bulunmaktadır. Bunlardan birincisi ,

1 – Seçenekler ekranını açmak üzere Word Programınız açık iken File menüsüne tıklayınız ve ardından seçenekler menüsünü açınız.

clip_image007

2- Açılan ekranda hemen sol menüde bulunan eklentiler sekmesine tıklayarak eklentiyi seçiniz.

clip_image009


3 –  Eklenti seçili iken hemen aşağıda bulunan GO ya da tamam butonuna basınız

clip_image010
4 – Ardından açılan pencere üzerinde bulunan ve sizin eklentinize ait satırda bulunan CheckBox seçeneğini işaretlemek ve kaldırmak sureti ile eklentinizi aktif pasif edebilirsiniz.

clip_image012

 

Visual Studio Office Geliştirme Araçları

 

Visual Studio üzerinde Office ile ilgili geliştirme yapabilmek için .net RunTime ve Office Runtime kütüphanelerine ihtiyaç duyarız.

Msdn üzerinde Office Runtime yüklenmesi ile alakalı makale çok işinize yarayabilir. https://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms178739.aspx. Tabi bir diğer yandan Visual Studio 2015 yüklemesi ardından https://www.visualstudio.com/tr-tr/features/office-tools-vs.aspx adresinden de geliştirici araçlarını edinebilir ve yükleyebilirsiniz.

Office geliştirme araçlarında yeni özellik olarak getirilen Azure ve Office 365 hizmetleri bağlantıları artık daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

clip_image014

Eğer bir Office 365 aboneliğiniz var ise artık yeni entegrasyon servisleri ile kolayca geliştirme ortamınız için ayarlamalarınızı yapabilirsiniz.

 

Yukarıda Office geliştirmeye başlamadan önce bilinmesi gereken ufak noktalardan bahsettik. Yazılarımızda referans olarak genelde Word ve Excel üzerinde durmayı planlamaktayım. Yer yer One Note, Power Point ve Power BI geliştirme konularında da durarak genel olarak tüm Microsoft Office programları üzerinde ( Desktop / Cloud ) geliştirme yapacağız.

Ayrıca bulut sistemimiz ( Office 365 ) üzerinde veri manipülasyonları ve CRUD işlemlerini de de Mevcut Microsoft Office ( Desktop) programlarımız üzerinden yapmaya çalışacağız

Faydalı olması dileği ile.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu