Windows Server

DNS ve IIS Parking

Bu makalemizde Windows DNS serveri parking olarak kullanmayı anlatacağız bu konuda daha önce birkaç kez istek geldi nasıl yapıldığına dahil ancak pek elle tutulur bir makale yok bu konuda.

DNS sunucumuzu parking olarak kullanabilmemiz için bir tane domainimizin olması gerekiyor.  Bu domaine nameserver tanımlayınız. ( Domaini aldığınız firmanın domain yönetim panelinden  yapmanız gerekiyor )  

clip_image002

Domaini tanımlanan nameservere yönlendireceğiz.

clip_image004

Domain üzerinden Nameserver oluşturma işlemini tamamladık şimdi dns sunucuda bu nameserverlara karşı gelecek A kayıtlarını eklememiz gerekiyor.

Şimdi DNS sunucumuza giderek alan adımız için domain oluşturacağız.

DNS sunucumuza sağ tıklayarak ADD New Zone diyoruz.

clip_image006

Gelecek ekranda klasik kurulum sihirbazına hoş geldin ekranı karşılıyor bizi ve Next mühendisliğine başlayıp devam ediyoruz J

clip_image008

Ekleyeceğimiz zone Primary zone olduğu için Primary zone seçerek devam ediyoruz.


clip_image010
Bir sonraki ekranda domain adını yazarak next diyoruz.

clip_image012

Sonraki ekranda yine birşeyi değiştirmeden next tıklayarak devam ediyoruz.

clip_image014

Dynamic update istemediğim için Next tıklayarak devam ediyorum ve sonraki ekranda Fnish tıklayarak işlemi bitiriyorum. Artık domainim eklendi sıra geldi nameserverları tanımlamaya.

Alan adımı seçtikten sonra sağ tıklayıp Properties giriyoruz ve Nameserver tabına gelip varsa nameserverları sildikten sonra Add tıklayarak biraz önce eklediğimiz dnsleri aşağıda ki gibi ekliyoruz.

clip_image016

DNS ekleme işleminide tamamladıktan sonra artık domainimiz ve dns adreslerimiz sunucumuzu görüyor. Şimdi ise root domain eklememiz gerekiyor. Add New zone tıklayarak domain adına . yazarak biraz önce domain eklemedeki aynı adımları tekrarlıyoruz, evet yanlış okumadınız bildiğimiz nokta J

clip_image018

Şimdi root forward lookup zones altında .(root) adında bir domain geldiğini fark etmişsinizdir.

Şimdi root domaini açıyoruz ve new domain tıklayarak com ve net domainlerini aşağıda ki gibi ekliyoruz.

clip_image020

Net ve com domainlerini new domain tıklayıp ekledikten sonra tekrar sağ tıklayıp new domain  diyoruz ve * yazarak domaini ekliyoruz. * domainlerinin altına ise sunucumuzun IP adresini ekliyoruz. Yani son durumun yukarıdaki gibi olması gerekiyor. Com ve net’te yaptığımız işlemin aynısını domain uzantıları için tekrarlamamız gerekiyor ( com.tr, net.tr, gen.tr, gov.tr, edu.tr gibi )

Artık dnslerini dns1.okanozbey.com dns2.okanozbey.com yaptığım herhangi bir domain verdiğiniz ip adresine parking yapılmış olacaktır.

Örnek olarak okanozbey.net alan adının dnslerini dns1.okanozbey.com ve dns2.okanozbey.com olarak güncellemem halinde   cmd ‘ye ping okanozbey.com  yazdığımda ip adresinin 1.1.1.1 olduğunu görebilirim. Ayrıca sadece okanozbey.com değil  random.okanozbey.com ( Wildcard ) olarak düşünebilirsiniz herhangi bir kayıtı sorguladığınız da dahi 1.1.1.1 ip adresine yönlenecektir.

Artık nameserver yönlendirmesi yaptığımız tüm domainler sunucumuza yönlenecek ancak asıl amacımız her domain için aynı sitenin açılmasıydı şimdi IIS tarafında bunu ayarlayalım.

IIS ‘de açılmasını istediğimiz web sitesinin binding’ine * eklememiz yeterli oluyor.

clip_image022
Evet tüm işlem bu kadar aslında basit işlemler ancak püf noktalar fazla
J

Başka bir makalede görüşmek üzere.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu