Windows Server

Windows Server 2008 Terminal Services License Roles and License Service Activation

Microsoft Server yazılımlarını aldığımız zaman kurulması ve şirket ihtiyaçlarımız doğrultasında kullanmamız için bir çok servisi bulunmaktadır.


Bu servislerden bazıları Server lisansımız artı sahip olduğumuz Server Access Lisans (Server CAL) ile birlikte ücretsiz olarak kullana bildiğimiz servislerdir. Bu servislere örnek vermemiz gerekirse DHCP Servisi, Fax Servisi, DNs Servisi, File Servisi vb.. servislere Server lisansımız ile birlikte ek bir ücret vermeksizin kullanabilmekteyiz.


Fakat Terminal Servisi ise, AD Right Management Servisi gibi Server Access Lisansı haricinde artı olarak Terminal Services  Access Lisansing istemektedir.


Satın alınan lisanslar yuklenene kadar 120 Gün boyunca sınırsız kullanıcı ve aygıt bağlanacak şekilde yapılandırılmıştır.


image001


Bir önceki makalemizde Terminal Serverimizi 120 Günlük test ortamında kurmuş ve memnun kalırsak Test süresi bitimine kadar ihtiyaçımız kadar lisansları yukleyerek kullanıma devam edeceğimizi belirtmiştik. Windows server 2008 Terminal Servis uygulamasından bizler memnun kaldık ve Test süremiz bitirmeden  lisanslarımızı yukleyerek kullanıma devam edeceğiz.


Bu noktada belirtmemiz gereken iki önemli nokta vardır ki


· Satın aldığımız lisansları yukledikten sonra sadece ama sadece yuklemiş olduğumuz lisans sayısı kadar bağlantıya izin verilecektir. Yani lisansları yuklemeden önce test aşamasında olduğu için sınırsız sayıda bağlantı gerçekleştirebiliyorduk ve bizim 100 kullanıcı lisansımız vardı ve yukledik. Ama bağlanacak kullanıcı sayımız 110 ise ilave 10 kullanıcı yuklenene kadar veya aktif olarak bağlı kullanıcı sayısı >100 olana kadar diğer 10 kullanıcımız bağlanamayacaktır.


· İkinci nokta ise legal olmayan ama Windows Server 2003 de yapılan Terminal Services kaldırılıp tekrar yuklenilerek elde edilen ilave 120 gunluk süre Windows Server 2008 de geçersiz olup, bir defaya mahsus olarak Terminal Servisi yukledikten sonra  kaldırıp tekrardan yukleyerek 120 gun sayacını sıfırdan başlatayım düşüncesine izin verilmemektedir. İlk kurulumdan sonra sayaç başlamakta olup kaldırılıp – tekrardan yuklenildiği zaman sayaç nerede kaldıysa o noktadan devam etmektedir.


image002


TS Licensing özelliğimizi yuklemek için Server Manager üzerinde Terminal Services Rolu bölümüne gelip ADD Role Services bölümünden TS Rolumüze TS Licensing özelliğini yukleyeceğiz. Network büyüklüğümüze göre bu rolu başka bir server üzerine kurmamız (lisans server vb) mümkündür.


image003


Role Services bölümünden TS Licensing bölümünü seçip Next butonuna basıyoruz.


image004


TS Licensing Configuration bölümünde Lisans server için scope (havuzumuzu) belirliyoruz.


image005


Confirmation bölümünde yapılandırmamız hakkında bilgileri aldıktan sonra Install butonu ile kuruluma başlıyoruz.


image006


Result bölümünden kurulumu başarılı bir şekilde bitirdiğimizi mesajını görebilmekteyiz.


image007


Administrator Tools Terminal Servicess TS Licensing Manager içine girdiğimizde serverimizin aktif olmadığını görmekteyiz. Serverimiz aktif edilmediği için görüldüğü üzere Install Licenses (Lisans yukleme) bölümü de deaktif (seçilememektedir) durumdadır.


Serverimizi aktif duruma getirmek için Activate Server butonunu tıklıyoruz. Hoş geldiniz ekranı ile sihirbazımız bizleri karşılıyor ve Next ile devam ediyoruz.


image008


Connection Method bölümünde Serverimizi ne şekilde aktif edeceğimizi seçiyoruz. Microsoft bizlere bu noktada opsiyonel seçenekler tanıyarak işlemlerimizin çıkmaza düşmesine olanak vermemektedir. Serverimizi aktif edebilmek için isteğe bağlı olarak internete bağlı olma durumumuza göre ayarları otomatik olarak algılamasını seçebilir, Web üzerinden manuel olarak işlemlerimizi seçebilir veya internet bağlantımızın olmadığı networklerde Telefon yardımı ile serverimizi aktif edebileceğimizi seçebilmekteyizi.


Automatic Connection bölümünü seçerek Next diyoruz.


image009


Serverimiz bağlantıları kontrol ediyor ve Microsoft ‘un lisans serverlarına bağlantı kurmaya çalışıyor.


image010


image011


Bağlantımız kurulduktan sonra ilk ekranda bizlerden Şirket bilgilerimizi istemektedir. Gerekli bölümleri doldurup Next butonu ile devam ediyoruz.


image012


Bilgilerimizi doğrulattıktan sonra serverimiz Microsoft Lisans serverları tarafından aktif ediliyor.


image013


Serverimiz aktif edildikten sonra istersek Start Install Licenses Wizard Now kutusunu boşaltmadan Next diyebilir veya lisansları sonradan eklemek üzere kutuyu boşaltıp devam edebiliriz.


image014


Start Install Licenses Wizard Now kutusunu boşaltarak ilerlediğinizi var sayarsak TS Licensing Manager üzerinde All Servers bölümü altında Terminal Serverimizin aktif edildiğini görebilmekte ve Install Licenses tabının da deaktif durumdan çıkıp aktif duruma geldiğini görebilmekteyiz. Install Licenses butonu ile satın aldığımız lisansları yuklemek üzere tıklıyoruz.


Welcome to the Install Licenses Wizard ekranında yukarıda verdiğimiz bilgileri göstermekte olup lisansları yuklemek üzere next ile devam ediyoruz.


image015


License Program bölümünde sahip olduğumuz satın aldığımız lisans tipini seçip devam ediyoruz. Terminal Server lisanslamasında, Microsoft firmasının diğer ürün ve servislerinde uygulamış olduğu Program burada da geçerli olup bir eğitim kurumuna satışı ile bir firmaya veya Microsoft ürünlerini satan Çözüm ortaklarına uygulamış olduğu fiyatlar , paketler tamamen değişkenlik göstermektedir. Sahip olduğumuz Lisansı seçerek devam ediyoruz.


image016


License Program bölümünde sahip olduğumuz lisans paketine uygun bilgileri girerek devam ediyoruz.


image017


Sahip olduğumuz lisans sayısını ve kullanıcı başına mı ? Yoksa aygıt başına mı yukleme yapacağımızı belirtiyoruz.


image018


image019


Lisanslarımızın başarılı bir şekilde yuklendiğini görebilmekteyiz.


image020


TS Licensing Manager’a ulaştığımız da ise lisanslarımız hakkında genel bilgilere ulaşabilmekteyiz.


Client lisans Yukleme işlemi bittikten sonra makalemizin başında da belirttiğimiz gibi yuklemeden önce ki gibi unlimit olan user ve device hakkımız, yuklediğimiz CAL kadar olacak olup Administrator hesabı dadil olmak üzere artı bir kullanıcının dahi bağlanmasına izin vermeyecektir.


Eğer administrator kullanıcısının uzaktan bağlandığı zaman CAL lisasnlarını kullanmasını istemiyorsanız mstsc /console komutu ile administrator hesabının locale bağlanmasını gerçekleştirebilirsiniz.



Fatih KARAALİOĞLU

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu