Uncategorized

Windows 10 Servicing Branches

Çağ ilerledikçe Mobilite artmakta. Mobilite ile birlikte ise kaliteli Mobil yaşam gereksinimleri oluşmaktadır. Bu kapsamda Mobilite için tüm cihazların birbiri ile başarılı senkronizasyonu gerekmektedir. Yani işiniz / bilgileriniz sizi sorunsuz ve kolay bir şekilde takip ediyor olması gerekmektedir. Windows 10 ile tüm platformlardaki yapısal gereklilik olan işletim sistemi eşitlenerek cihazlar arasında uyum ve eşzamanlı veri taşıma çözülmüş olmaktadır.

Windows XP 12 yıllık başarılı hizmet süresine 8 Nisan 2014 tarihinde son verdi. Fakat hala birçok firma XP kullanmaya devam ediyor. Firmalar XP’den hangi işletim sistemine geçirsem diye düşünürken Windows 10 “Windows Insider Programı” kapsamında son 1 yıl içinde 1.5 milyon gönüllü cihaz tarafından test edildi. Bu test süresince hastane, okul, özel yazılım çalıştıran fabrikalar gibi bir çok alanda çalışan aygıt üzerinde yapılan testlerde başarılı sonuç elde eden Windows 10, Lisanslı Windows 7, 8, 8.1 ve Phone 8.1 cihazların 28 Temmuz 2016 tarihine kadar ücretsiz yükseltme yapabilme, olası problemde ise 1 ay içinde eski sisteme geri dönme imkanı ile ilk günde 14 milyon cihaza kurulumu ve yükseltilmesi gerçekleştirildi. Yılsonuna kadar ise 100 milyon cihazda kullanılması hedeflenmektedir.

https://www.cozumpark.com/forums/thread/469681.aspx

Bu hedefin gerçekleşmesi ve Windows 10’un kullanılabilirliğinin arttırılabilmesi için Update servisinde değişikliğe gidilmiştir. Bu makalemizle sizlere Windows 10 ile gelen Update Servisindeki yeniliklerden bahsedeceğiz.

MSDN veya VLSC (The Volume Licensing Service Center)’den Windows 10 indirmek istediğinizde aşağıda resim göreceğiniz gibi sizi Multiple, Education, Enterprise, Enterprise 2015 LTSB, ve Features on Demand olmak üzere 5 farklı dağıtım karşılamakta. Öncelikle bu kurulum dosyalarının farkını arkasından da gerekçesine değinelim.

clip_image002

Multiple Editions: Home ve Pro sürümlerin tek bir CD içinde yer aldığı dağıtım.

Enterprise 2015 LTSB: Kritik sistemler için oluşturulmuş ve senelik güncellemesi yapılan dağıtım.

Feature on Demand: Enterprise Agreement (EA) anlaşması bulunan sadece Software Assurance (SA) satın alınmış kullanıcıların faydalanacağı 2 veya 3 senede bir iso olarak çıkacak sürüm ile Windows 10’a gelen yeni özelliklerin güncellemesi yapılan dağıtımdır.

Neden Microsoft, LTSB ve “Feature on Demand” isminde 2 ayrı dağıtım çıkarma ihtiyacı duydu?

Windows 10, 5 yıl boyunca belli aralıklarla güncellenerek her seferinde daha gelişmiş özellikleriyle kullanıcılarla buluşacak. Ayrıca, Windows Update üzerinden gelecek bu güncellemeler bilgisayarınızın daha verimli çalışmasını ve olası güvenlik tehditlerden korunurken güncel kalmanızı sağlayacak.

Microsoft, Windows 10 ile birlikte çıkan güncelleme ve yeni özelliklerin ne kadar süre içerisinde dağıtımı konusunda ev, ofis, şirket ve kritik olmak üzere 4 ayrı kategorideki kullanıcı profili için 4 ayrı Windows 10 dağıtım profili oluşturmuştur. Bunlar; Insider Preview, Current Branch (CB), Current Branch for Business (CBB) ve Long Term Servicing Branch (LTSB)’dur.

clip_image004

Insider Preview:

Bir güncelleme veya yenilik geliştirmesi tamamlandıktan sonra “son kullanıcı kabul testi” olarak son kullanıcılara sunulmadan önce gönüllü kullanıcılara test etmesi için açılan Windows Update Servis hizmetidir. Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://insider.windows.com/Home/Index

Eğer sizde yeniliklerden önce haberdar olmak, ürün geliştirmesine katkı sağlamak ve şimdiye kadar hazırlanan en iyi işletim sistemine yardımcı olup devam eden sürecin bir parçası olmak istiyorsanız Windows 10 üzerinden Settings çalıştırın. Gelen ekranda “Update & Security” tabına altındaki “Advanced Options” tıklayın.

clip_image006

Açılan bölümde “Get Insider Builds” kısmında yer alan “Get Started” tıklanıp Microsoft hesabınızla kaydolmanız yeterlidir.

clip_image008

Giriş yaptıktan sonra ilk güncellemeden sonra yeniliklerin ne kadar sıklıkta uygulanmasını istediğiniz 

clip_image010

Bu dağıtım profillerinden üçü Windows 10 kurulum dosyasına (iso) göre değişiklik arz etmektedir. Bunlar; Current Branch (CB), Current Branch for Business (CBB) ve Long Term Servicing Branch (LTSB)’dur.

clip_image012

Kurulum yapmış olduğunuz Windows 10’un dağıtım tipini anlamak için aşağıdaki PowerShell komutu çalıştırılır. Eğer çıkan sonuç 4 ise CB veya CBB eğer 125 ise LTSB’dir.

 gwmi win32_operatingsystem | select OperatingSystemSKU

Dağıtımlar arasında geçiş yapılmak isteniliyorsa ancak kurulum imajı üzerinden yükseltme işleminin yapılması gerekmektedir. Örneğin; Eğer CB veya CBB kurulumu yapılan bir Windows 10 bilgisayarının LTSB olması isteniliyorsa son sürüm LTSB iso kurulum dosyasında yükseltilmesi gerekmektedir.

Current Branch:

Home sürümüne sahip kullanıcılar ile elle Windows Update yapan kullanıcıların kullandığı hizmet olup her daim son güncellemeler yüklenir. Böylelikle sistemleriniz her zaman güncel ve güvende kalır. Böylelikle, BYOD (Bring Your Own Device) cihazları da her zaman güncel ve güvenli kalır.

Cihazlarınızı Current Branch for Business:

Belirli aralıklarla gelecek olan Windows 10 güncellemelerini bir güncelleme süresi erteleyebilirsiniz. Bu sayede yeni gelecek olan güncelleştirmeler, son kullanıcılar tarafından uygulamaların uyumluluğu test edildikten sonra kurumunuzdaki kullanıcılar tarafından yüklenebilir. Böylelikle, BT departmanınız güncelleştirmeleri daha esnek bir zaman çizelgesi içinde deneme imkanına sahip olur.

Not: Son yükleme tarihi girilen güncellemeler şirket politikanızda belirlemiş olduğunuz süre içinde olmasa bile yüklemesi yapılır.

clip_image014

Long Term Service Branch:

Enterprise Agreement (EA) anlaşması bulunan sadece Software Assurance (SA) satın alınmış kullanıcıların faydalanacağı bu özellik sayesinde, özel sistem kullanıcıları Windows Update’den belirli aralıklarla gelecek olan güncellemeleri istedikleri bir tarihte başlatılmak üzere erteleyebilirler. Windows Server Update Services üzerinden hangi güncellemelerin yükleneceğine karar verebilir, böylelikle olası güvenlik tehditlerine karşı korunurken, kendi operasyonel faaliyetlerinin etkilenmesini de engellemiş olurlar.

Bu özelliği daha çok kritik hizmet çalıştıran ve kesintiye tahammülü olmayan bilgisayarlar için kullanılır. İstenilirse sadece güvenlik yamalarını alıp yeni geliştirilen özellikleri almayabilirler veya yeni geliştirilen özellikleri 2 veya 3 senelik oluşturulacak olan Feature on Demand kurulum imajlarıyla upgrade ederek yğklenebilir. İstenilirse senelik güncellemeyi iso imajı ile indirip sistem upgrade yöntemi ile yapılabilir.

clip_image016

Neden Windows Update Servicing Branches hizmet ayrımına ihtiyaç duyuldu? Aslında bu sorunun cevabında 12 yıl geçmesine rağmen Windows XP’yi bırakmayan kullanıcılar vermekte. Yani Servicing Branches ile kesinti ve probleme tahammülü olmayan kullanıcılar için daha kararlı sürümlerin oluşturulması için doğru testin yapılmasıdır. Aşağıda grafik ile güncellemenin şirket bilgisayarlarına kurulana kadar geçen süre gösterilmektedir.

clip_image018

Aşağıdaki grafikte WSUS olmayan Domain ortamındaki bilgisayarlara güncellemenin Insider Program ve Home sürüm kullanıcılarında bir müddet sonra geçildiği görülmektedir.

clip_image020

Aşağıdaki grafikte WSUS ile Domain ortamındaki bilgisayarlara güncellemenin CCB kullanıcılarında bir müddet sonra geçildiği görülmektedir. Buda sistemin daha kararlı yapıda ilerlediği ve şirket kullanıcıların daha çok test edilmiş paketlerin geçilmesini sağlayarak başarılı bir işletim sisteminde çalışmanın huzurunu yaşatmayı sağlamaktadır.

clip_image022

Aşağıdaki grafikte ise LTSB kurulumların güncelleme süresi görülmektedir.

clip_image024

Kaynak:

http://www.microsoftlicensereview.com/?tag=windows-current-business-branch

https://blogs.windows.com/business/2015/01/30/windows-10-for-enterprise-more-secure-and-up-to-date/

http://blogs.technet.com/b/uktechnet/archive/2015/07/13/windows-10-licensing-logic.aspx

http://windowsitpro.com/windows-10/microsoft-describes-new-business-servicing-branches-updating-windows-10

http://windowsitpro.com/windows-10/understanding-long-term-servicing-branch-and-current-branch-windows-10

http://windowsitpro.com/windows-10/update-servicing-branches-available-each-windows-10-edition

https://academylive.blob.core.windows.net/media/PAL/WVC363PAL/Win10LearningSeries_KeepingWin10Current.mp4

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu