Virtualization

vCenter Server Appliance 6 – Database Backup-Restore

vCenter Server Appliance 6 ile birlikte artık database olarak vPostgres database kullanılmaya başlandı. Eğer kullanmış olduğunuz backup programı vPostgres Database’in backup’ını almaya support etmiyor ise bunu ufak bir python script ile çözebilirsiniz.

vCenter Server Appliance’ı default olarak kurduğunuzda embedded olarak vPostgres Database kurulur. Eğer database’de bir problem oluşursa ve vCenter Server Appliance’ı uninstall ederseniz içerisindeki database’de silinecektir. Bunun için mutlaka database’inde yedeğinin alınması gerekli.

vCenter Server Appliance’ın database yedeğini almak için öncelikle aşağıdaki KB’de bulunan script’i (linux_backup_restore.zip) download ediyoruz.

http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=2091961

Daha sonra indirmiş olduğumuz dosyaları açıyoruz ve backup_lin_py uzantılı dosyayı /tmp dizinine yüklüyoruz. Bunun için WinSCP yazılımını kullanabilirsiniz.

clip_image002

Dosyamızı yükledikten sonra iznini değiştirmemiz gerekiyor ancak bundan önce tmp dizinine girip dosyayı kontrol ediyoruz. Dosyamızı gördükten sonra aşağıdaki komut ile dosya izinlerini ayarlıyoruz.

1

chmod 700 /tmp/backup_lin.py

clip_image004

Dosya izinlerini ayarladıktan sonra artık backup’ımızı alabiliriz. Aşağıdaki komutda da göreceğiniz üzere backup almak için ekstra bir lokasyon belirtmeniz gerekiyor. Ben backup yine /tmp dizinine aldım ancak siz isterseniz bunu farklı bir dizinede alabilirsiniz. Tamamen sizin dizayn’ınıza kalmış bir durum anlayacağınız.

1

python /tmp/backup_lin.py -f /tmp/backup_VCSADB_tayfundeger.bak

Backup alacağımızı dizini belirledikten sonra komutu çalıştırıyoruz.

clip_image006

Database’in backup’ı saniyeler içerisinde bitiyor. Tabi bu benim ortamımda bu şekilde. Daha büyük ve daha yoğun kullanılan vCenter Server Appliance’ların database’leri daha büyük olacağı için bu sürede uzun olabilir. /tmp dizininde ls -lah komutu ile alınan bakup’ı görebilirsiniz.

Restore işlemi için;,

Daha önce ki yazımda vCenter Server Appliance 6 ‘nın kullanmış olduğu vPostgres Database‘in nasıl backup’ının alınacağını anlatmıştım. Bu yazımda ise Restore işleminin nasıl yapılacağını anlatacağım. Daha önce backup ile ilgili yazmış olduğum yazıya aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

http://www.tayfundeger.com/vcenter-server-appliance-6-vpostgres-database-backup.html

VMware’in sitesinden indirmiş olduğumuz dosya içerisinde 2tane sciprt çıkmıştı. Bunlardan birtanesini backup almak için /tmp dizinine yüklemiştik. Bu yazımızda restore işlemini yapacağımız için restore_lin.py isimli dosyayı yine /tmp dizinine yüklüyoruz. Yükleme işlemi için WinSCP yazılımını kullanabilirsiniz.

clip_image008

Restore işlemini gerçekleştirebilmemiz için ilk olarak vCenter Server Appliance 6 ‘nın servislerini durdurmamız gerekiyor. Bunun için aşağıdaki komutları kullanıyoruz.

1

service vmware-vpxd stop

2

 

 

3

service vmware-vdcs stop

clip_image010

Servisleri durdurduktan sonra yapmamız gereken işlem oldukça basit. Script’i çalıştırıp sadece yüklemek istediğimiz database’i gösteriyoruz. Daha sonra script otomatik olarak restore işlemine başlayacaktır. Script’i çalıştırmak için aşağıdaki komutu kullanıyoruz.

1

python /tmp/restore_lin.py -f /tmp/backup_VCSADB_tayfundeger.bak

-f parametresinden sonra almış olduğunuz backup’ın path’ini yazıyoruz ve çalıştırıyoruz. Restore completed successfully yazısını gördüğümüzde Restore işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını anlıyoruz.
Restore işlemi tamamlandıktan sonra aşağıdaki komutlar ile servisler’i start duruma getiriyoruz.

1

service vmware-vpxd start

2

 

 

3

service vmware-vdcs start

Artık vCenter Server Appliance 6 ‘yı tekrar kullanabilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu