SQL Server

SQL Server 2016 Kurulumu

Bu makalemizde 1 haziran 2016 kararlı sürümü piyasaya sürülen SQL Server 2016 ürününün kurulumunu ele alıyor olacağız. SQL Server 2016 preview kurulumunu anlatan bir makaleyi http://www.cozumpark.com/blogs/sql/archive/2015/10/18/sql-server-2016-preview-kurulumu.aspx burada paylaşmıştım ancak kararlı sürümde bazı değişiklikler söz konusu olduğundan yeni bir makale yazmaya karar verdim. Ayrıca SQL 2016 ile birlikte bazı limitler değişmiş durumda bunu aşağıdaki tablo üzerinden görebilirsiniz.

Feature

Enterprise

Standard

Web

Express with Advanced Services

Express

Maximum compute capacity used by a single instance – SQL Server Database Engine1

Operating system maximum

Limited to lesser of 4 sockets or 24 cores

Limited to lesser of 4 sockets or 16 cores

Limited to lesser of 1 socket or 4 cores

Limited to lesser of 1 socket or 4 cores

Maximum compute capacity used by a single instance – Analysis Services or Reporting Services

Operating system maximum

Limited to lesser of 4 sockets or 24 cores

Limited to lesser of 4 sockets or 16 cores

Limited to lesser of 1 socket or 4 cores

Limited to lesser of 1 socket or 4 cores

Maximum memory for buffer pool per instance of SQL Server Database Engine

Operating System Maximum

128 GB

64 GB

1410 MB

1410 MB

Maximum memory for Columnstore segment cache per instance of SQL Server Database Engine

Unlimited memory

32 GB2

16 GB2

352 MB2

352 MB2

Maximum memory-optimized data size per database in SQL Server Database Engine

Unlimited memory

32 GB2

16 GB2

352 MB2

352 MB2

Maximum memory utilized per instance of Analysis Services

Operating System Maximum

Tabular: 16 GB

MOLAP: 64 GB

N/A

N/A

N/A

Maximum memory utilized per instance of Reporting Services

Operating System Maximum

64 GB

64 GB

4 GB

N/A

Maximum relational database size

524 PB

524 PB

524 PB

10 GB

10 GB

 

Biz tablomuzda donanımsal limitleri paylaştık. Farklı birçok limit değişmiş durumda. Detaylı tabloya https://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc645993.aspx buradan ulaşabilirsiniz. 180 günlük deneme sürümünü https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-sql-server-2016 buradan indirebilirsiniz.

Sql 2016 kurulum gereksinimleri olarak ise aşağıdaki tabloda yer alan limitlere ihtiyaç duymaktadır.

Component

Requirement

Memory*

Minimum:

Express Editions: 512 MB

All other editions: 1 GB

 Recommended:

Express Editions: 1 GB

All other editions: At least 4 GB and should be increased as database size increases to ensure optimal performance.

Processor Speed

Minimum: x64 Processor: 1.4 GHz

 Recommended: 2.0 GHz or faster

Processor Type

x64 Processor: AMD Opteron, AMD Athlon 64, Intel Xeon with Intel EM64T support, Intel Pentium IV with EM64T support

 

İşletim sistemi noktasında ise SQL 2016 işletim sistemi Windows8 ve üzeri olan tüm işletim sistemlerine kurulabilmektedir. Kurulum öncesinde performans açısından bazı noktalara dikkat çekelim ve sistemimizi buna göre yapılandıralım. Büyük SQL yükü ortamlarında belirli bir zaman sonra performans sorunları olması muhtemel. Bu nedenle bu konu önem arz etmekte. Tabi bizim yapacağımız ayarlar donanım ve kurulum ayağında biz bunları ne kadar iyi optimize edersek edelim, en iyi donanımları alalım yine de iş burada bitmiyor. Son nokta burada çalışan yazılım üzerinde bitiyor. Yazılım geliştiricinin sistemin kaynaklarına yüklenmeyecek kodlar geliştirmesi, gereksiz yere fazla kaynak tüketmesi gibi durumlarda performans sorumları yine karşımıza çıkacaktır.

Öncelikle SQL Windows ile aynı ortamda kurulmaz ise performans açısından iyi olacaktır. Ayrıca DB, Log, Temp DB, ve Backup için ayrı disk birimleri kullanmamızda olumlu yarar olacaktır. Tabi buna göre storage seçimi, disk seçimi ve raid seçimi yapmamız gerekmektedir. Ben kurulum için ayrı ayrı olarak disklerimi hazır hale getirdim.

clip_image002

Diskler önerildiği gibi performans açısından 64K ile formatlanmalıdır.

clip_image003

Bu kadar ön bilgiden sonra sözü fazla uzatmadan kurulum adımlarına geçelim. İndirdiğimiz iso dosyasını sistemimize bağlayalım ve “Setup dosyasını çalıştıralım.

 

clip_image005

Bu ekranımızda iyi bir kurulum optimize edebilmek için bu ekranımızdaki linklerden yararlanarak gerekli noktalarda bilgiler alabiliriz. Biz kurulum adımına geçeceğimiz için “Installation seçimini tıklayalım.

 

clip_image006

Biz yeni temiz bir kurulum yapacağımız için Installation tabında yer alan “New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation” seçeneğine tıklayalım.

 

clip_image007

 

Kurulum için gerekli olan ürün anahtarımızı girelim. Biz test işlemleri yapacağımız ve lisans anahtarımız olmadığı için Evaluation seçimini yaparak “Next” ile ilerleyelim.

clip_image009

Lisans anlaşmasını kabul edelim ve “Next” ile ilerleyelim.

clip_image011

Use Microsoft Update to check for updates (recommended) seçeneğini seçerek kurulum öncesi gerekli güncellemeleri çekelim.

clip_image013

Kurulum öncesi sistem gereksinimlerimiz kontrol ediliyor. Gerekli bileşenler var olduğundan sadece Windows Firewall uyarı veriyor. Bu hata değil uyarı olduğundan Next” ile ilerliyoruz.

clip_image015

Bu ekranımızda istersek tüm Sql özelliklerini kurabilir, istersek sadece gerekli olan bileşenleri kurabiliriz. Biz bize gerekli olan kurulum için sadece “Database Engine Services seçeneğini işaretleyerek buradaki seçimi tamamlıyor.

clip_image017

Yukarıda SQL kurulumunun Windows işletim sistemi ile aynı alana kurulmaması gerektiğini belirtmiştik. Tabi bu performans açısından gerekli bir durum yoksa tüm bileşenlerimizi Windows ile aynı birime kurabiliriz. Ben kurulumu “D: diski üzerine yapacağım için “Instance Root Directory olarak “D: diski üzerindeki yolu gösteriyorum. “Nextile ilerliyoruz.

clip_image019

Bu ekranımızda kurulacak olan SQL için bir instance ismi belirleyebilir veya varsayılan instance ismi ile kurulum adımını geçebiliriz. Biz burada ayar değiştirmeden varsayılan olarak “MSSQLSERVER instance ismini değiştirmeden “Next” ile sonraki adıma ilerliyoruz.

clip_image021

KarşımızaServer Configuration ekranı geldi.Service Accounts tabında SQL Server 2016 Servislerini çalıştıracak kullanıcı hesapları belirlenir. Bu servis seçimlerini aşağıdaki gibi bırakabilirsiniz. “Collationseçimini yapmak için bu tabımıza tıklayalım. 

clip_image023

Collation tabından SQL Server dil ve karakter set ayarları yapılır. “Collation ayarında “SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS seçimini yapalım ve “OK butonuna tıklayalım.

clip_image025

“Collation ayarında “SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS seçimini yaptık “Next” butonuna tıklayalım.

clip_image027

Database Engine Configuration kısmında kimlik doğrulama metodunu seçmemiz ve bunun için kullanıcı belirlememiz istenmektedir. Sql Windows kimlik doğrulaması ve Sql kimlik doğrulaması ile kurulabilmektedir. Biz ikisinin aynı anda aktif olma durumunu isteyebiliriz. Bu nedenle “Mixed Mode çimini işaretliyoruz.

clip_image029

“Mixed Mode seçimi yaptığımız için öncelikle “sa kullanıcısı için bir parola belirlememiz gerekmekte.

clip_image031

Windows kimlik doğrulası sırasında ise kurulum yaptığım kullanıcıyı kullanmak istediğim için “Add Current User butonuna tıklıyorum. Farklı kullanıcılar eklemek isterseniz “Add… butonu ile bu işlemi sağlamanız mümkün. Diğer ayarları yapılandırmak için bu ekrandaki  Data Directories tabına tıklayalım.

clip_image033

“Data Directories tabında log, db ve bileşenlerin kurulacağı yerler belirlenebilmektedir. Biz bu ekranda bu alanlar için gerekli disk yapılandırmamızı kuruluma başlamadan yapılandırmıştık. Burada gerekli yollarımızı gösterelim ve bu ekrandaki diğer yapılandırma için “TempDB tabına tıklayalım.

clip_image035

TempDB için yine hazırlamış olduğumuz disk yollarını gösterelim. Bu ekranımızda eski ekranlara göre farklı bir yapı gelmiş durumda. Performans için gerekli sayıda gerekli boyutta TempDB oluşturma imkanına sahibiz. Ben ayarlarımı aşağıdaki gibi yapıp “Next” ile bir sonraki ekrana ilerliyorum.

clip_image037

Bu kısma kadar olan kısımda yapılan seçimlerin bir özeti karşımıza geldi. Bu ekranda yer alan “Configuration file path” yolundaki ini dosyasına erişerek bu kurulumlar sırasında hangi komutların işletileceğini görebiliriz. Bunlar otomasyonel kurulumlarda işimize yarayabilmektedir. “Install” butonuna tıklayarak kuruluma başlayalım.

 

clip_image039

Kurulum adımlarımız başladı.

clip_image041

Kurulum sorunsuzca tamamlandı. “Close” butonu ile ekranımızı kapatalım.

clip_image043

Windows üzerine kurmadığımız SQL yapımız “D: üzerinde belirlediğimiz alana kurulmuş durumda.

clip_image045

TempDB’ler belirlediğimiz disk üzerinde oluşturulmuş durumda.

clip_image047

Servislerimiz sorunsuzca oluşturulmuş ve gerekli servisler çalışır durumda.

clip_image049

Program kısa yollarımız oluşmuş durumda ancak belirttiğimiz gibi artık Management Studio hazır olarak gelmiyor sonradan kurmak durumundayız. https://msdn.microsoft.com/en-us/library/mt238290.aspx bu adresten Management Studio programını download edip ücretsiz olarak kurabiliriz.

clip_image051

“Install ile kurulumu başlatalım.

clip_image053

Kurulum başladı. Bilgisayar performansına göre beş-on dakika arasında süre alacaktır.

clip_image054

Kurulumumuz tamamlandı. “Close” ile ekranımızı kapatalım.

clip_image055

Şimdi yönetim kısa yollarımız ve diğer bileşenlerimiz start menümüze geldi.

clip_image057

“Management studio” ekranımızı açalım. Bu kullanıcımız ile kurulum yaptığımız ve kurulum aşamasında bu kullanıcımıza login hakkını otomatik olarak vermiş olduğumuz için “Connect” ile bağlantıyı kuralım.

clip_image059

Bağlantı sağladık. “SecurityàLogins tabı altında “sa kullanıcımızın oluşturulmuş ve aktif edilmiş olduğunu da görebilmekteyiz.

clip_image061

Test amaçlı olarak yeni bir veritabanı oluşturalım. Bu işlem için Database üzerine sağ tıklayarak “New Database… kısmına tıklayalım.

clip_image063

Veritabanımıza bir isim verelim. Kurulum sırasında ayarladığımız gibi Database ve Log dosyaları farklı disklerimiz üzerinde oluşmakta. Buradaki ayarlara müdahale etmeden “OK” butonuna tıklayalım.

clip_image064

“E:\ diskimiz üzerinde veritabanı dosyası oluştu.

clip_image066

Log dosyamız ise “F:\ diskimiz üzerinde oluşmuş durumda.

clip_image068

Test için birde yedek alalım. Oluşturduğumuz veritabanı üzerinde sağ tıklayarak “TaskàBack Up… kısmına tıklayalım.

clip_image070

Ekranımızda yine kurulum sırasında belirlediğimiz alana yedek almak üzere otomatik olarak yol oluşmuş durumda. “OK” butonuna tıklayalım.

clip_image072

Yedekleme işlemi tamamlandı. “OK” ile bu ekrandan çıkalım.

clip_image074

Yedeğimizde belirlediğimiz alanda oluşmuş durumda.

clip_image076

SQL 2016 kurulumunu ideal şartlarda nasıl yapacağımız noktasında genel bilgiler vermeye çalıştım. Umarım yararlı olur. Bir başka makalemizde görüşmek dileğiyle.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu