Oracle

Oracle Cloud Dünyasına Giriş

Oracle Cloud global endüstride en çok kullanılan bulut hizmetlerinden biridir. Entegre çözümlere tam olarak cevap verebilme yeteneğine sahip olması yanında Oracle firmasının uzun zamandır yaptığı yatırımlar sayesinde bulut dünyasında kendini farklı bir noktada konumlandırmıştır. En önemli kurumsal özelliklerinden bir tanesi olan “ Public Cloud “ ile maksimum seviyede güvenli bir bulut ortamı sağlayabilir ve tüm hizmetlerinizi aktif bir şekilde işletebilirsiniz. Yapılan araştırmalarda Enterprise seviyedeki işletmeler Public Cloud ortamını tercih etmektedir.

“ Bulut teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte örneğin, Oracle firması kendi Public Cloud alt yapısına Dünyanın ilk otonom veri tabanı olan “ Oracle Database 18C “ ürününü eklemiştir. Oracle Database 18C insan hatalarını ve manuel yönetimi ortadan kaldırarak daha yüksek düzeyde güvenilirlik, güvenlik ve operasyonel verimlilik sağlanmasına yardımcı olur.  

clip_image002

Oracle Cloud ile işleriniz ve işletmeniz büyüdükçe günümüzdeki bununla birlikte gelecek teknolojilere daha hızlı Entegre olabilir ayrıca Uygulama, Alt yapı, Veri ve Platform bulutları gibi çözümler ile maksimum verimliliğin yanında minimum maliyetler ile hizmetlerinizi direk olarak üretim ortamına geçirebilirsiniz. 

Oracle Cloud sistemleri bizlere;

Yazılımlar (SaaS); Kullanıcıların bulut tabanlı uygulamalara internet vasıtası ile bağlanarak gerekli çalışmaların yapabildiği bir teknoloji bütünüdür. İnsan kaynakları, Pazarlama yönetimi, Marketing yazılımları bunlara birer örnektir.

clip_image004
Saas üzerinde Marketing Satış metrikleri incelemesi

Veri (DaaS); Veri bulutu hizmetidir. Çeşitli departmanlara odaklandıkları portföye göre en iyi bilgileri sağlayarak nokta çözümler oluşmasına olanak verir. Birçok kanal ve sensörden gelen veriler sayesinde hızlı kararlar alınmasına yardımcı olur.

clip_image006

DaaS ile gelen verilerin sembolik gösterimi

Platform (PaaS) ; En basitten en karmaşık uygulamalara kadar istediğin yer programın bulut üzerinde çalışmasına olanak sağlayan platformdur. Örneğin Oracle Database 18C , Mysql yada İş zekası uygulamarı PaaS üzerinde çalışmaktadır. Oracle Paas ile mevcut altyapınızda çalışan uygulamalarınız bulut üzerine taşıyabilir ya da yedekleyebilirsiniz.

clip_image008

Oracle Paas ile erişebileceğiniz bazı uygulamalar.

Oracle Database 18C; Oracle Autonomous Database Cloud insan müdahalesi olmadan sistem çalışırken tüm rutin veritabanı bakım görevlerinin gerçekleştirilmesi dahil olmak üzere otomatik ayarlama, yama ve güncellemeler sunan bulut ortamındaki ilk otonom veri yönetim çözümüdür.

Oracle MySql; Oracle Cloud desteği ile MySQL Enterprise Edition temelinde oluşturulan Oracle MySQL Cloud Service, organizasyonların iş atikliğini arttırmasını ve maliyetleri azaltmasını sağlamak üzere basit, otomatik, entegre ve kurumsal kullanıma hazır bir bulut servisi sunar.

Oracle Java; Oracle Java Bulut Hizmeti, işletmelerin Java uygulamalarını güvenli bir şekilde geliştirmesini ve dağıtmasını sağlayan abonelik tabanlı, self servis, güvenilir, ölçeklenebilir ve esnek kurumsal sınıf bir bulut platformudur.

Oracle Webcenter Bulutu; WebCenter ihtiyacınıza uygun özelleştirilmiş topolojilerle hizmete açabileceğiniz bir portal uygulamasıdır.

İş Zekâsı Uygulamaları; Oracle BI Bulut Hizmeti tamamen bulutta çalışabilir veri tabanı ve hızlı analizleri ile anında erişebileceğiniz bilgiler sunar. Her çeşit veriyi, istediğiniz zaman, istediğiniz yerde analiz edebilirsiniz.


clip_image010

Paas üzerinde örnek bir Oracle BI uygulaması

Görüldüğü üzere Oracle Cloud ile bir çok kurumsal hizmeti bulut ortamında alabilmekte ve mevcutta çalışan veri tabanımız ya da iş zekası uygulamalarımızı buluta taşıyabiliyoruz. Taşıdığımız bu hizmetlerde isterseniz erişimi genele açabilir yada iki nokta arasında IPSEC Vpn kurarak kapalı devre bir network ile erişim sağlayabilirsiniz.

Ücretlendirme Modeli;

Oracle Cloud ücretlendirmesi 2 farklı şekilde listelenir. Bunlardan birincisi “ Kullandıkça Öde “ diğeri “Aylık Esnek “ olarak nitelendirilmektedir. Ücretlendirme modelinde mevcutta bir lisansınız varsa ayrıca ek indirimler sağlanır. Aşağıdaki örnek tablo Oracle Database 18C için örnek fiyatlamaları içerir.

clip_image012

Makalemizin en başında bahsettiğimiz gibi Oracle Cloud ile yedekleme senaryoları kullanarak mevcut verimizi bulut ortamına yedekleyebiliriz. Aşağıda örnek bir tabloda Veri tabanı yedeklemesi ile ilgili fiyatlama gösterilmektedir.

clip_image014

Bir Oracle sevdalısı olarak özellikle üzerine düştüğüm ve veri tabanı ile birlikte iş zekâsını incelediğim bu hizmetleri şahsen beğenerek araştırmaktayım. Son olarak sizde Oracle Cloud tüm ürünleri incelemek ve test etmek için ücretsiz ve süreli kullanım desteği sağlamak isterseniz resmi siteden detaylı bilgilere ulaşabilir, mevcut ürünleri inceleyebilir, test edebilir ve uygulamalarınızı çalıştırabilirsiniz.

Diğer makalelerde görüşmek üzere,

Buğra Parlayan

 

 

 

 

Buğra PARLAYAN

Çok sevdiği mesleği Oracle Veritabanı Yöneticiliğinde bulunmayan Türkçe kaynakları yazan hayırsever genco

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu