Oracle

Oracle Veri Tabani Yöneticiliğine Giden Yol

Merhaba Dostlar, Çözümpark Ailesi olarak genel manada yayınlanan teknik makalelerin yayında kariyer basamaklarını tırmanırken işinize yarayacak tecrübeleri de paylaşmaya her zaman özen gösteriyoruz. Gerek üniversite yıllarında gerekse mezun olduktan sonra atıldığımız iş yaşamında, bitmek tükenmek bilmeyen yarışlar maalesef ki her daim şahsi yeteneklerimizi daha çok geliştirmeye zorluyor. Bugün bu zorlukları teker teker aşarken kazandığımız tecrübeleri resmileştirmek adına girdiğimiz sertifikalar sınavlarından “Oracle Database Administrator “konusunu ele alacağız.

Bildiğiniz üzere günümüzde birçok veri tabanı uygulaması mevut. Microsoft MSSQL, IBM DB2, MySQL ve daha nicesi. Bu veri tabanlarını birbirinden ayırt eden birçok özellik var fakat bir tanesi var ki hepsinden daha çekici. Diğer bir değişle veri tabanlarının Rolls Royce’u:)

Oracle veri tabanı Dünya genelinde devasa seviyedeki şirketlerde kullanıldığından dolayı bu ürünün yöneticileri de piştiğinde bu şirketlerde kariyer olanakları bulabilir ve basamakları teker teker tırmanabilmektedir. Şimdi bu yolda göze olacağınız zorlukları ve uykusuz geceleri anlatacağım bir yazıya hazır olun.

Öncelikle hâkim olmamız gereken konu yabancı dil. Teknik makaleler ve bu işin guruları yazılarını tamamen İngilizce yazdıkları için yabancı dil olarak İngilizceyi bilmemiz şart. Peki, İngilizceyi ne kadar bildiğimizi nereden bileceğiz.

 

clip_image002

Eğer yukarıdaki gibi bir İngilizceniz var ise ya da Google Translate üzerinden çalışıyorsanız adımlarımız iki ileri bir geri şekilde olacaktır. Bundan dolayı bu konuya önem gösterin ve yabancı dilinizi her zaman geliştirin. En azından B1 seviyesinde olun. İlk bakışta anlamasanız dahi teknik makaleleri çevirmeye çalışın zamanla taşlar yerine oturacaktır.

Bakınız: what can i do sometimes in the tabela / Fatih Terim

İkinci husus ise işletim sistemi bilgisi. Katlarını çıkacağınız bir binanın temelleri sağlam olmazsa bina illa ki çöker. Oracle veri tabanı kurumsal yapılarda Linux işletim sistemi üzerinde kurulduğu için ilgili dağıtımları bilmeniz şart. Peki, hangisini seçmek gerekiyor.

 

clip_image004

İşe Centos ile başlayabilirsiniz. Centos bilgisayarınıza bir sanallaştırma uygulaması ile kurabileceğiniz bozup bozup tekrar çalıştırabileceğiniz bir işletim sistemi. Doğası gereği ücretsiz ve yardım konuları ziyadesiyle mevcut. (Ziyadesiyle mi? Muhteşem yüzyıl bölüm 25 repliği gibi oldu)

Centos işletim sisteminin bir üst sınıfı RedHat. Fakat Redhat zor olması ve yolun sonu olduğu için ayrıca komut yapıları çok benzediği için siz yine Centos üzerinde yoğunlaşın. Komutları iyi ezberleyin. Çünkü ilerde çalışmaya başladığınızda görsel bir ara yüz karşınızda maalesef olmayacak. Masaüstü> Sağ Tuş> Yeni> Yeni Klasör dönemi bitti. Komut penceresinde çalışmanız mutluluğunu yaşayacaksınız.

Bu arada Linux üzerinde iyi bir bilgiye sahip olduğunuzda kolunuza ilk bileziği takmış olur ve Linux Administrator olarak bir işletmede çalışabilirsiniz. Bu konuyu daha sonra açarız.

Are you disco modundan çıkıp Linux dünyasında girdikten sonra Putty ile geçen günlerin ardından fark edeceksiniz ki uyku saatleriniz yavaş yavaş azalıyor ve bu işe gönül vermeye başlıyorsunuz. Sırada ki konu Azıcık ucundan PL/SQL bilgisi.

PL/SQL kendi başına bir uzmanlık alanı fakat bizimde bilgimizin olması gereken bir konu. Veri tabanı yöneticisi olduğunuzda evladınız gibi baktığınız veri tabalarında uygulamalar çalışacak ve performans ayarları ile ilgili talepler alacaksınız. Uygulama yavaş mı çalışıyor Database Admin bir incelesin. İşlemciyi yoran bir sorgudan dolayı makine kalk gidelim modunda mı? Database Admin bir incelesin. Bu sebepten aşina olmakta yarar var.

Yazının bu kısmına kadar geldiyseniz öncelikle tebrik ediyorum. Gerçekten azimlisiniz.

Oracle Database Admin olmanın bir diğer hususu da bitmek tükenmek bilmeyen ORA- ****** hataları. Ortada hiçbir şey yokken kendini hatırlamak için dahi bu hataları verebilir. Bu sebepten bu hataları araştırmaktan sıkılmamalı ve almasanız dahi ilgili blog sitelerini takip ederek hazırlıklı olmalısınız. Binlerce ORA- ***** hatası mevcut. Bunların arasında boğulmamalı çelik gibi sinirlere sahip olmanız gerekiyor. Çünkü o hata düzeltildiğinde kulağınızda şampiyonlar ligi müziği aklınızda bu resim olacak.

 

clip_image005

Ben bu işi yaparım, bu bizim Ata sporumuz modundan çıkmadıysanız ve ön hazırlıklarımız tamam olduğuna göre artık yeşil sahalara çıkabilir ve sertifikalar için sınav sürecine başlayabiliriz.

Oracle Database Admin sınavı 3 bölüme ayrılmıştır. Fakat öncesinde Oracle firmasının Türkiye’de onayladığı bir eğitim kurumundan aşağıdaki dersleri almanız gerekir. Eğitimler sırası ile aşağıdaki gibidir.

 

Introduction to SQL;

Dedim ya azıcık ucundan da olsa PL/SQL bilgisi şart. Daha eğitimlerde karşımıza hemen çıkıverdi. Kaçış maalesef yok. (Daha sınavına girilecek)

 

Database Administration I;

Veri tabanı kurulumu, temel öğeleri, çalışma mantığı, açılırken neler olur gibi temel konuların yer aldığı bir eğitim adımı. Çok zevklidir,

 

Database Administration II;

Çok az farkla genişletilmiş konuların anlatıldığı eğitim. Yedekleme, yedekten dönme gibi konularda bilgi sahibi olmanız için verilen eğitimdir.

Eğitimler bitti, veri tabanı yöneticisi olduk mu? Maalesef hayır daha yeni başlıyoruz. Şimdi tecrübeleri pekiştirme zamanı

Oracle veri tabanı yöneticisi olarak “docs.oracle.com/ “internet sitesini bol bol inceliyoruz. Oracle dokümanlarının yayınlandığı bu sitede derin bilgilere ulaşabilir ve genişletilmiş konulara hâkim olabilirsiniz.

 

clip_image006

Eğitim aşamaları tamamladıysanız sınav aşamalarına başlayabiliriz. Kredi kartlarını hazır tutun. Sınavlarda Taksit maksit yok tek çekim bam bam bam.

Öncelikle bir PL/SQL sınavına gireceğiz. Aşağıda yer alan üç sınavdan birini geçmemiz gerekiyor. Bu sınav online olduğu için kendi bilgisayarınızdan direk girebilirsiniz. Bu sınava girerek diğer sınavlara hak kazanacaksınız. Sınav için kuponları Oracle Education ya da Pearson Vue üzerinden almanız gerek. Ama unutmayın bütün sınav randevuları Pearson Vue üzerinden Oracle hesabınız ile alınacak ve bu site aracılığı ile girilecek.

İlk sınav için aşağıdakilerden birini seçin. 12C şu an güncel olan sertifikadır.

Oracle Database 11g: SQL Fundamentals I 1Z0-051

Oracle Database 12c: SQL Fundamentals 1Z0-061

Oracle Database 12c SQL 1Z0-071

Eğer ilk sınavı geçtiyseniz sırada ikinci sınav var. İkinci sınavın bonusu bize OCA (Oracle Certified Associate) sertifikası vermesi. Bu sertifika size biraz heyecan katacaktır. İkinci adım için aşağıdaki sınava gireceğiz. 11G ve 12C sürümleri için sınavlar mevcut hangisini isterseniz onu seçebilirsiniz. (11G ile başladıysanız 11G, 12C ile başladıysanız 12C sınavlarını almanız gerekir.)

Unutmayın ikinci ve üçüncü sınavlar sınav merkezinde kameralar eşliğinde olacak. Biri bizi gözetliyor arkadaşlar.

Oracle Database 11G Sertifikası için

1Z0-052 Oracle Database 11g: Administration I

Oracle Database 12C Sertifikası için

1Z0-062 Oracle Database 12c Administration

Unutmayın sınavlar 90 dakika ve %67 geçme barajı var. Kalırsanız sınav ücreti yanar. İyi çalışın dikkatli davranın.

Yoğun bir çalışma temposu ile birinci sınav, ikinci sınav derken bir baktınız ilk sertifikanız elinize geçmiş. İlk iki sınavı geçerek OCA sertifikasını aldığımda beni baya bir mutlu etmişti. Nerede benim Ronaldo

 

clip_image007

Şimdi gayet sıkı bir çalışma temposu ile üçüncü sınava hazırlanacağız.   (Anlatıyorsun anlatıyorsun da bu sınavlara biz nereden hazırlanacağız dediğinizi duydum. Ayrı bir makale konusu not aldım yazacağım)

Üçüncü ve son sınavımız

Oracle 11G Database için

1Z0-053 Oracle Database 11g: Administration II

Oracle 12C Database için

1Z0-063 Oracle Database 12c: Advanced Administration

Bu sınavlarda aynı şekilde %67 barajı ile geçiliyor. Eğer sınavları tamamlarsanız Oracle eğitimi aldığınız yere gidiyorsunuz ve ben başarı ile sınavları geçtim diyerek eğitim aldığınızı Oracle ’a bildirtiyorsunuz. 2-3 gün içerisinde Oracle hesabınızda sertifikanız OCP görünüyor.

Tebrik ederim artık sertifikalı bir OCP oldunuz. (Yazması çok kolay alması zor)

Umarım uzunca bir maratonun sonunda ki düzgün bir çalışma ile 3-6 aylık bir süreç bu, sertifika almanın heyecanını okuduğunuz bu makale ile samimiyetle hatırlarsınız.

En başta dediğim gibi zorlu bir süreç.

Bu arada sertifikamız elimizde bu her şeyin sonumu kesinlikle hayır. Bundan sonrası artık uzmanlaşma aşamasına giriyor. İşi detayları öğrenmek için Junior olarak bir ustanın yanında pişmeye başlamalısınız. Bu süreçte öncelikli olarak Oracle Cluster yapılarını, Monitor işlemlerini, Güvenlik adımlarını ve yedekleme / yedekten dönme senaryolarını öğrenmeniz gerekecek ve her aldığınız bilgi size yeni kapılar açacak. Öğrenmekten sıkılmayın, hatadan korkmayın ama her zaman dikkatli olun sağlam basın.

Bir gün Oracle OCM (Oracle Certified Master) olmanız dileğiyle.

Buğra Parlayan

 

 

Buğra PARLAYAN

Çok sevdiği mesleği Oracle Veritabanı Yöneticiliğinde bulunmayan Türkçe kaynakları yazan hayırsever genco

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhaba, “Oracle firmasının Türkiye’de onayladığı bir eğitim kurumundan aşağıdaki dersleri almanız gerekir.” diye bir ifade var. Burada öğrenmek için kursa gidin önerisi mi yapılıyor yoksa sertifika almak için böyle kurslara gitmek şart mı?

    Yani kurslara gitmeden, sektörde olan birilerinden eğitim alsak sertifika sınavlarına giremez miyiz? Böyle kurslara gitmek şart mı?

    Teşekkürler.

  2. Selamlar, OCP için sertifika sınavına girdiğinizde Oracle Edu sizden eğitim id numaranızı istediği için maalesef onaylı kurumdan eğitim almanız gerekmekte. Diğer türlü sertifika çıkmamakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu