Microsoft System Center Yönetim Ailesi

SCCM ile Time Zone DST Guncellemesi

Havalar erken soğudu, metroloji bu senenin sert geçeceğini söyledi ve soğumaktan olan havanın sertliği günden güne hissedildikçe “kış erken geldi” diyoruz ama Resmî Gazetede yayınlanan ve bakanlar kurulu tarafından onanan karar doğrultusunda yazı bitirmiyoruz. Bundan sonra artık hep yaz saati…

Her sene, sende iki sefer değiştirmiş olduğumuz ve gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla gerçekleştirilen Türkiye genelinde uygulanan yaz saati uygulaması artık her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı. Bu nedenle 30 Ekim Pazar günü 04:00’te saatler 1 saat geri alınmayacak.

Bizler yani sistemciler, yönetmekte olduğumuz sistemler için bu duruma alışkınız aslında. Çok değil daha bir sene önce benzer bir karar alınmış 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi dolayısıyla bu sıralar çok konuşmuş olduğumuz işlemi bir sene önce yapmıştık. Yeterli tecrübemiz hafızalarımızda, blog sayfalarımızda, forumlarımızda bulunmakta. İhtiyaç duymuş olduğumuz tek şey, Microsoft un bu gereksinim için bir yama yazmasıydı ki o yamada artık hazır durumda. Windows kullanıcılarının bu değişimden etkilenmemesi için Microsoft dizi güncelleme yayınladı.

Windows 10’ un her bir versiyon için ihtiyaç duyulan yama paketlerinin bilgisi aşağıda yer almaktadır. 

Windows 10 1607 Sürümü için: KB3194798
Windows 10 1511 Sürümü için: KB3192441
Windows 10 RTM Sürümü için:
KB3192440

Diğer yaygın sistemlerimiz olan Windows XP son kullanıcı işletim sisteminden Windows 2012 R2 sunucu işletim sistemine kadar olan bütün yamalar ise KB article numbers 3192321 ismi altında birleştirildi ve http://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=KB3192321 adresi üzerinden indirebilirsiniz. İhtiyaç duymuş olduğunuz işletim sistemi için uygun paketi indirebilir ve yeniden başlatma ihtiyacı hissetmeden yükleyebilir ve artık sistemlerinizi sürekli yaz saatinden çalıştırabilirsiniz.

Birçok blog üzerinde paketlerin nasıl yükleneceği üzerine bilgiler bulunmakta. Yamayı yayınlanan yaygın sistemler üzerinde test ettik ve sistemlere herhangi bir etkisi olmadan çalışabilirliğini gözlemledik. Yamanın bu özelliği, mevcut sistemler üzerinde çalışmaya etki etmemesi bizler için çok büyük bir avantaj olup geniş organizasyonlarda yaygınlaştırmak için kolaylık sağlamaktadır.

Bu makale içinde, SCCM üzerinden tek bir Deployment Rule ile dağıtımın yapılmasını anlatacağım.

clip_image002

SCCM sunucumuz üzerinde yeni bir tane Create Auto Deployment Rule yazıyorum ve ismini ise KB3192321 veriyorum. Sihirbaz tamamlandığı sırada, bu kuralımız çalışmaya başlayacaktır.

Collection kısmı All Systems işaretli durumda. Başka bir paket dağıtımı, güncelleştirme dağıtımı için bu yapılandırma tartışılabilir ama bu paket için All Systems seçimi yanlış değildir.

clip_image004

Kuralımızı hazırlamış olduğumuz sihirbazımız üzerinde Select the property filters and search criteria bölümünde Product ve Title bölümlerini seçiyorum.

Product bölümünde, organizasyonumuz içinde bulunan işletim sistemlerini topluyorum yani Windows XP den Windows Server 2012 R2 ye kadar olan bütün işletim sistemlerimi birleştirdim. Eğer unutulmuş olan bir işletim sistemi varsa kural oluşturulduktan sonra kural Properties bölümünden unutulan işletim sistemini ekleyebiliriz.

Title kısmına ise KB3192321 yazıyorum ve devam ediyoruz.

clip_image006

SCCM 2012 R2 nin özelliği olan Preview Updates bölümünü kontrol ederseniz eğer Deployment Rule içinde bulunacak olan paketleri görebilirsiniz yüklenmeden önce görebilirsiniz.

Bu paketleri burada görebilmeniz için SCCM in yönetmiş olduğu Wsus sunucusunun güncel ve sync edilmiş olması gerekmektedir. Güncel bir Wsus a sahip değilsek bu paketleri SCCM göremeyecektir.

clip_image008

Automatic Deployment Rule içine indirecek olduğumuz KB3192321 dosyalarının hangi ortak alan içinde olması gerektiğini ve clientlarımızın bu paketlere erişim sağlayacakları paylaşılmış alanı gösteriyorum ve sihirbazımızın varsayılan yapılandırmasına dokunmadan işlemi tamamlıyorum.

clip_image010

Oluşturulan ADR nin içeriğini kontrol ettiğim zaman değişiklikler yapabilirim. Daha önce belirtmiş olduğum unutulan işletim sistemi varsa ADR’ yi düzenleyerek bu eksik işletim sistemlerini tamamlayabilirim.

clip_image011

SCCM üzerinde All Software Updates Search Result bölümünde KB3192321 için arama yapıyoruz ve görüyoruz ki ilk sonuçta vu paketleri isteyen ve SCCM in yüklediği bir client bulunmamakta.

clip_image012

SCCM üzerinde ADR çalıştırdık. Eğer paketi All Systems e dağıtmak benim tercihiö değil, OS bazlı dağıtmak istiyorum derseniz deployment i bu bölümden değiştirebilir Target Collection olarak All System değil mevcut Collection’ larınızı bağlayabilirsiniz.

clip_image014

ADR imiz çalıştıktan sonra KB3192321 indirildi ve bütün işletim sistemleri için ine güncelleştirme paketlerini görebilmektesiniz. All System e bağlamamdaki nedeni bir kez daha açıklamam gerekirse, organizasyona dağıtılacak toplam paket sayısı 5 Mb boyutlarında.

Sccm client üzerinde software updates cycle servisi çalıştıktan sonra yeni güncelleştirmeleri SCCM sunucusundan isteyecek ve SCCM sunucumuz bu oluşturduğumuz paketleri, güncelleştirmeleri yükleyecektir.

clip_image016

SCCM Client üzerinde Software Center Kontrol ettiğimiz zaman yamanın yüklendiğini görebilmekteyiz. ADR i yazarken işlemlerin client tarafında görülmesini istediğim için bu bildirim çıktı. ADR i yazarken bu bölümü clientların görmemesini sağlayabilirsiniz.

clip_image018

Update yüklendi, son kullanıcı bilgisayarımız ve sunucularımız yeniden başlatılmadan Time Zone değerleri UTC +03 time zone döndü ve artık UTC + 2 dönmeyecektir.

Kısa süreli vermiş olduğumuz kahve molasından sonra raporları inceleyebiliriz.

clip_image020

Dağıtımı izleyebilmek için SCCM üzerinde hazır raporları kullanacağım. Compliance 6 – Specific software update states (secondery) kuralı ihtiyacımı karşılayacaktır.

Hazır raporun içinde Update satırında kontrol etmek istediğim işletim sistemi versiyonunu seçiyorum ki benim seçmiş olduğum ilk işletim sistemi Windows Server 2012 R2 dir. Collection olarak All Sysmtems i seçtim.

WS2012 R2 için Hazırlanan raporu inceleyelim.

·        Toplam 1532 adet clientim var.

·        1484 tanesinin durumu henüz bilinmiyor (Kahveyi hızlı içmiş olmalıyım)

·        22 tane WS2012 R2 üzerine başarılı bir şekilde yüklenmiş

·        12 tane WS2012 R2 istemiş ve yüklenecek

·        14 tane WS2012 R2 bu pakete ihtiyaç duymadığını rapor bizlere söylemekte.

WS2012 R2 için almış olduğum ilk raporu sizler ile paylaştım.

clip_image022

WS2008 R2 için Hazırlanan raporu inceleyelim.

·        Toplam 1532 adet clientim var.

·        1481 tanesinin durumu henüz bilinmiyor (Kahveyi hızlı içmiş olmalıyım)

·        7 tane WS2012 R2 üzerine başarılı bir şekilde yüklenmiş

·        3 tane WS2012 R2 istemiş ve yüklenecek

·        41 tane WS2012 R2 bu pakete ihtiyaç duymadığını rapor bizlere söylemekte.

WS2008 R2 için almış olduğum ilk raporu sizler ile paylaştım.

clip_image024

All Systems için genel bir rapor baktığım zaman 24 clientim Compliant durumda, 16 client im non-compliant durumda ve 1492 clientimin durumu ise bilinmiyor.

Bu rakamlar kural oluşturulduktan kısa bir süre sonra alınan kurallar ve dağıtımlar gerçekleştirildikten sonra ve SCCM in databasesi yeni kural için raporları hazırladıktan sonra son raporlar bizlere daha sağlıklı sonuçları verecektir.

Bu paketlerin dağıtımının tamamlanması için 30 Ekim’e kadar zamanımız bulunmakta. Bu makale içinde bütün organizasyonumuz içine ilgili paketin tek bir ADR üzerinden dağıtılmasını inceledik.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu