Linux Unix

Ubuntu NTP Sunucu Kurulum ve Konfigürasyonu

Merhabalar , bu yazımızda ülkemizdeki tarih zaman dilimi değişikliği sürecinde çok gündeme gelen ntp (network time protokol) servisinin Ubuntu server üzerine kurulumunu anlatıyor olacağım.

Ntp servisi udp 123 protokolünü kullanmaktadır. Ağ içerisindeki clientler , aktif cihazlar ,ağ yazıcıları gibi birçok cihaz üzerinde kullanılabilmektedir.

Kurulum için Ubuntu server üzerinde yetkili kullanıcı olarak oturum açmak veya sudo su – komutu ile yetkili kullanıcıya geçiş yapmak gerekmektedir.

clip_image002

Yetkili kullanıcıya geçiş sonrasında tüm Debian türevi Linux dağıtımlarındaki depolardan paket kurulum komutu olan apt-get install komutu ile ntp servisimizin kurulum komutunu verebiliriz.

Alttaki ekran çıktısında göreceğimiz kuruluma devam etmek isteyip istemediğimizi soran prompta Y harfi ile veya sadece enter tuşuna basarak onay verebiliriz.

clip_image004

clip_image006

Üstteki ekranda gördüğümüz üzere herhangi bir hata mesajı almadan kurulumu tamamlıyoruz.

clip_image008

Sonrasında ntp servisimizin yapılandırma dosyası olan /etc/ntp.conf dosyamızı kendi yapımıza göre düzenlememiz gerekiyor. Ben nano editörü tercih ediyorum vi ,vim veya başka bir editör de tercih edebilirsiniz.

clip_image010 

Üstteki ekranda kırmızı ile gösterilen alandaki # işaretlerini kaldırarak o satırları aktif hale getiriyorum. İster isek ubuntu ntp sunucuları haricindeki sunucuları da buraya yazabiliriz.

clip_image012

Restrict satırının başındaki # işaretini kaldırıp kendi ip ve ağ maskemizi girerek ntp sunucumuzun hangi ip adreslerine veya networke hizmet vereceğini belirliyoruz.

Ctrl+X kombinasyonu ile yaptığım değişiklikleri kaydedip düzenleyiciden çıkıyorum. Sonrasında yaptığım değişikliklerin aktif olması için servisi yeniden başlatmam gerekiyor.

Bunun için

/etc/init.d/ntp stop

/etc/init.d/ntp start

Komutlarını veya

clip_image014Komutunu kullanmak yeterli olacaktır.

clip_image016

Bu işlem sonrasında sistem loglarında herhangi bir hata almadan servisimizin çalıştığını kontrol ediyoruz.

clip_image017

Timedatectl status komutu ile de ntp sunucumuzu kontrol edebiliriz.

clip_image019

Sunucumuzun kurulum ve konfigürasyonu bu kadar . Bundan sonrasında clientlerimize ntp sunucu ayarlarımızı dağıtmak için group policy,  dhcp sunucuyu kullanabiliriz veya manuel olarak client üzerine girebiliriz. Client tarafında zaman dilimi ayarımızın doğruluğundan emin isek sorunsuzca servisimizi kullanabiliriz.

 

Faydalı olması dileği ile

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu