Hewlett Packard Enterprise HPE

HP Moonshot – Software Defined Server


HP, kurumların IT sistemlerini var olan iş yükü ihtiyacına göre optimize etmelerini sağlayan ilk software defined sunucuları geliştirerek sunucu dünyasının bakış açısını değiştiriyor. Software Defined denilmesinin nedeni, çalıştırılmak istenilen uygulamaya göre işlemcinin takılacağı, uygulamaya uygun donanım bileşenlerinin olacağı sunucu olmasıdır.


 


Bu makalemde size genel olarak Moonshot projesini ve donanımın genel özelliklerini anlatmaya çalışacağım.


 


 


image002


 


 


Moonshot Projesi, sunucu sistemlerini basitleştirerek enerji tüketimini ve maliyetleri önemli ölçüde azaltmak için tasarlandı. İnternet, bulut bilişim ve büyük ölçekli veri merkezi çözümlerinde enerji tüketimini azaltan Moonshot Projesi düşük enerji tüketimli “sunucu kartuşlarını” tek bir kutuda birleştirerek donanım kaynaklarını binlerce sunucu arasında paylaştırıyor ve kurumsal iş yükünü optimize ediyor.


 


Hp, enerji tasarrufu sağlayarak maliyetleri düşüren Moonshot Projesi’nin ilk aşamasında “Centerton” kod adlı Intel® Atom® işlemciler kullandı. Intel Atom işlemcilerin kullanıldığı Gemini kod adlı sunucu kartuşlarını seçti. “Centertonişlemciler 2 çekirdek, 2 Ghz, 64 bit desteği, donanım sanallaştırma (VTx), hata düzetme kodlu (ECC) bellek, düşük güç tüketimi-max 8.5 watt, yüksek performans ve kapsamlı bir yazılım ekosistemi sağlıyor. Yeni gelecek Generasyonda 4 çekirdek 2.6 Ghz işlemcileri göreceğiz. Kullanılan işlemcinin teknik detaylarını aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.


 


http://ark.intel.com/tr/products/71267/Intel-Atom-Processor-S1260-1MB-Cache-2_00-GHz


 


 


image004


 


 


Diğer serilerde farklı üreticilerle birlikte farklı işlemcileri göreceğiz. HP Moonshot projesinde AMD, AppliedMicro, Calxeda, Intel ve Texas Instruments Incorporated işlemcilerinden oluşan gelişmiş bir ekosistem kullanılıyor.


 


 


image006


 


 


Standart sunucularda network, depolama, elektrik kabloları, soğutma fanları ve yönetim birimleri gibi özel parçalar bulunuyor. Gemini kutuları ise Blade mimarisine benzer bir şekilde tüm bu bileşenleri ortak kullanarak Standart bir rack kabinette 1800 sunucuya ve 20 switch e kadar ulaşabilmeyi mümkün kılıyor. Böylece şirketler, küçük bir alanda, çok daha büyük bir bilgisayar gücü barındırabiliyor. Aynı zamanda karmaşıklığı azaltıyor, enerji kullanımı ve maliyetlerini de aşağıya çekiyor. Yeni tasarlanan Gemini sunucu sistemi web hizmetleri, çevrimdışı analiz ve barındırmada kurumlar için ideal bir çözüm olarak öne çıkıyor.


 


İlk serideki Cartridge standart özelliklerini HP nin sitesinden görebiliyoruz.


 


http://www8.hp.com/us/en/products/proliant-servers/product-detail.html?oid=5375897#!tab=specs


 


Bu makalemde sizlere Moonshot projesini ve genel özelliklerini aktarmaya çalıştım. Bundan sonraki seri de teknik bir adam olarak donanım bileşenlerini, nasıl bağlantı sağlayabileceğimizi ve nasıl yönetebileceğimizi aktarmaya çalışacağım.


 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu