Hewlett Packard Enterprise HPE

Hp Proliant Gen8 Sunucularda ILO4 Kullanımı

Merhabalar, HP Proliant sunucularda var olan yönetimsel chipsetimiz ILO G1 döneminden beri hayatımızda müthiş kolaylıklar sağlıyor. Generasyon bazında ILO chipsetinin 1,2 derken G7 sunucularla birlikte ILO3 versiyonu ile tanışmıştık.Bu makalemizde  Gen8 ile birlikte gelen ILO4 yeniliklerini ve kullanımını sizlere anlatmaya çalışacağım. 
 
 

image001

 


Overview kısmında herzamanki gibi sunucu hakkındaki genel bilgileri görebiliyoruz. Bu kısım sunucu hakkındaki genel sağlık durumunu özetliyor. Belki de en çok kullanılan Integrated Remote Console kısayol sunabiliyor.

 

 

image002

 

 

System Information bölümünde önceki jenerasyonlara ilaveten biraz daha fazla detay görebiliyoruz. Sektörde ilk HP 3-D Sea of Sensors teknolojisine sahip olan HP ProLiant Gen8, gereğinden fazla kullanılan sunucuları gerçek zamanlı lokasyon, güç tüketimi, yükü ve sıcaklık verileri bazında tespit ederek 1 Watt enerji başına bilgi-işlem kapasitesini yüzde 70 arttırıyor.

 

Aşağıda,  diğer tab ların görüntülerini göreceğiz.          

 

    

image003

 

 

image004

 

Temperatures kısmında eski ILO generasyonlarına gore daha fazla sensor, daha fazla ayrıntı ve detay görüyoruz.

 

 

image005

 

 

image006

 

Makalemizi yazdığımız sunucu Gen8 ailesinden BL460.  2 socket işlemcili, 8 core lu HT ile birlikte 16 thread üretebilen, 20MB L3 cache bellek özellikleri ile geliyor.

 

 

image007

 

Gen8 teknolojisine sahip sunucumuz, DDR3 RAM kullanan, Advanced ECC, Online Spare Mode, LockStep Mode gibi özellikleri destekleyen, Load Reduced (LRDIMM), Registered (RDIMM), or Unbuffered ECC (UDIMM)seçenekleri ile karşımıza geliyor.

 

 

image008

 

NIC özelliklerini görmekten ziyade en ilgi çekici Gen8 özelliği, son kulanıcının Onboard Ethernet seçimini yapabilecek olmasıdır. Dilerse 1 Gbps, dilerse 10 Gbps Flex10 ya da FlexFabric

seçimi yapabilecektir.

 

 

image009

 

Firmware versiyonlarında sadece BIOS ve array kartı değil, ilave donanım bileşenleri de  görebiliyoruz.

 

 

image010

 

ILO Event Log her zamanki gibi ILO yazılımına logon ve sunucu ile ilgili yönetim loglarını gördüğümüz yer olarak devam ediyor. Genel olarak kullanıcı tabanlı bilgileri buradan takip ediyoruz.

 

 

image011

 

Integrated Management Log donanımsal hataları takip ettiğimiz yer. Sunucumuz üzerinde var olan donanımsal bileşenlerde bir sıkıntı olduğunu düşünüyosak ilk bakmamız gereken yer IML log olmalıdır. Bir array kart arızası, disk arızası, cpu arızası gibi log lar

bize sağlıklı adım atmamızı sağlayacaktır.

 

 

image012

 

Active Health System Log sunucudaki tüm donanımsal ve konfigurasyonel değişiklikleri kaydeden yer olarak karşımıza çıkıyor. Bu built-In ILO özelliği sayesinde otomatik açılacak case’lerde zaman kazanmış olacağız.

 

HPSIM e bağlı Remote Support Advanced entegrasyonu ile, donanımsal arızaları , IT ekibine ve paralleled HP servise yönlendirmiş olacağız.

 

 

image013

 

Diagnostic ILO chipsetini resetlemek ve EEPROM teslerinde önceki jenerasyonlarına ilave özellikler gelmiş. Çok kullanmadığımız yardımcı bir özellik olarak karşımızda.

 

 

image014

 

 

Virtual Media tartışılmaz bir yardımcı özellik. Kendi sistemimizden ya da network’teki paylaşımlarda imaj dosyalarını, optik sürücüleri sunuculara bağlayabiliyoruz. Uzaktan fiziksel müdahale yapmadan işletim sistemi kurmak, firmware güncellemeleri yapmak, smart start gibi cd leri kullanmak istediğimizde faydalı olmaya devam ediyor. Bu özellik ML/DL o sunucularda Advanced Pack ile mümkün olabiliyorken, blade kullanan müşterilerimiz ücretsiz olarak yararlanabiliyor.

 

 

image015

 

Server Power ile sunucumuzu istediğimiz zaman; aç-kapa-resetleme gibi yardımcı ayarları mümkün kılıyor. Bu özellik tüm ILO versiyonlarında standart olarak geliyor. Açılış süresinde gecikme ayarını yapabiliriz.

 

 

image016

 

Power Meter ILO Advanced Pack ile aktif olan, sunucuya power kablosu takıldığı andan itibaren çekmiş olduğu amper, watt ve ihtiyaç duyduğu BTU değerlerini grafiksel bir arayüzde gösteriyor.

 

 

image017

 

 

Power Settings önceki jenerasyonlarda da gördüğümüz power meter ve power settings özellikleri tüm proliant sunucularda ILO Advanced ile aktif hale geliyor. Sunucunun ihtiyaç duyduğu watt miktarını ILO üzerinden set etmenizi bir kural olarak belirleyen bir bölümdür. Aslında sunucunun performans değerini etkileyebilecek de bir bölüm olduğu için dikkatli seçim yapılmalıdır.

 

 

image018

 

Remote Support Advanced ile tüm sunucularımızda garanti kontrat sorgulama ve case takip işlemlerini yapabiliyoruz. Artık entegre olarak ILO4 içerisinde bu özellik geliyor.

 

 

image019

 

 

ILO Firmware ile chipsetimizin upgrade işlemini yapabiliriz. Her zamanki gibi Browse yapıp ilgili dosya ile kolayca gerçekleştirilebiliyor. ILO4 firmware upgrade işlemini yapacağımız en doğru yer diyebilirim.

 

 

image020

 

 

Licensing bölümü, satın aldığımız lisans ile  ILO yu Advanced özelliklere yükseltebilir. MLDL sunucularda KVM, power regulator, power settings, LDAPgibi authentication lar advanced pack ile aktif oluyor. Blade sunucularda hatırlarsak, KVM zaten aktif olarak geliyordu. Ancak video kayıt ve play özelliklerini de ilave ediyor.

 

 

image021

 

User Administrator farklı yetkilerde kullanıcılarımız olsun istiyor isek, kolayca yapabileceğimiz bir bölüm. Varsayılan olarak Administrator kullanıcısı geliyor. Password ise sunucu üzerinde bir etikette ya da kartta bize sunuluyor. Sadece bu kullanıcı ile değil de yardımcı ve farklı yetkilerdeki kullanıcılarla kullanmak daha doğru olacaktır.

 

 

image022

 

Access Settings her zamanki gibi erişim portlarımız. Değiştirilmesi önerilmeyen ancak güvenlik politikalarımız gereği önlemler almamızı sağlayan bir bölüm.

 

 

image023

 

Security ILO 4 ile ilgili güvenlik ayarlarımız sertifikalar, SSH anahtarlar, HP SIM yada Active Directory ile entegrasyonları görebiliriz. Ancak buradaki bölümlerin Advanced Pack ile aktif olacağını unutmamalıyız.

 

 

image024

 

Birdençok local kullanıcı yaratmak yerine, active directory üzerinde kullandığımız kendi kullanıcı hesapları ile ILO4 ten yararlanabiliriz.

 

 

image025

 

 

Daha once çeşitli makale ve webcastlerine karşılaştığımız HPSIM (System Insight Manager) ile değişik yetkilerde entegrasyon yapabiliriz. Bu entegrasyonu yapma amacımız SIM arayüzünden kullanıcı adı ve password yazmadan single sign-on yöntemi ile ILO4 lere login olabilmektir.

 

 

image026

 

Network POST ekranında F8 ile girip kullanıcı adı ve IP gibi ayarları yaptığımız ekranın haricinde web arayüzünde de kolayca yapabileceğimiz bir konsol mevcut. ILO1 versiyonundan beri değişmeyen bir bölümdür.

 

 

image027

 

 

Management SNMP üzerinden very toplayan bir yazılımımız varsa, (HPSIM gibi) yardımcı olacak bir ekranımız ILO4 arayüzünde mevcut. SNMP v2 kullanıcı yetkisi istemeden Read-Write community key le rile bilgi alışverişinde bulunur. Aslında bir çok donanım; sunucu, storage, library, printer vb. Public read community key ini kullanır.

 

 

image028

 

 

Active Onboard Administrator eğer sunucumuz blade ise Onboard admin ile iletişim bilgisini görebiliriz. Standart ML-DL sunucularda böyle bir ekran olmayacaktır.

 

 

image029

 

 

Son olarak Integrated Remote Console ekranına bağlanarak sunucu ekranını görebiliriz.

 

 

image030

 

 

Konsol görüntümüz ILO3 e gore biraz değişklik göstermiş. Teknik özellikler makalemi yazdığım günlerde ILO3 e gore aynıydı ancak yaygınlaşması ile birlikte değişiklik gösterebilir.

 

 

image031

 

 

image032

 

Bu makalemde sizlere yeni tanıştığımız Gen8 sunuculardaki ILO4 chipsetinin özelliklerini anlatmaya çalıştım. Bir başka makalede görüşmek üzere.

 

[email protected]

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu