Donanım

HP MSA 2040 Storage Cihazlarda Raid ve Lun Kapasitesi Arttırma İşlemi 2000 Serisi

Makalemizde HP Msa 2040 modeli Storage üzerinde disk kapasitesini büyütme işlemini ele alıyor olacağız. Ortamımızda ara ara ortaya çıkan ihtiyaçlardan dolayı disk büyütme ihtiyacı ortaya çıkabilir. Bunun en büyük nedeni yapıların ve dataların büyümesi olarak görülebilir. Ben çalıştığım yerde kullandığımız cihazda disk arttırma işlemi yaptığım için bunu makale haline getirmek istedim. Bu serilerin tamamında durum bu makalemizdeki mantıkla ilerlemektedir. Sözü uzatmadan adımlarımıza başlayalım.

Öncelikle Storage ara yüzüne bağlantı sağlayalım. Bu işlemler SSH üzerinde CLI ara yüz üzerinden yapılabilir ancak görsel ekran varken bu kısım biraz kendinizi zorlamak olabilir. Tabi tercih meselesi ben görsel ara yüz üzerinden yapacağım. Kullanıcı adı ve parolamızı girip login olalım.

clip_image002

Öncelikle sistemimizde ne var ne yok biraz bunlara değinip sonrasında işlemlerimize bakalım.

1: Bu alan sistemimizde bulunan Raid yapılandırmasını gösterir. Benim sistemimde vd01 ve vd02 isimli iki adet raid bulunmakta.

2: Bu alan sistemimizdeki Lun alanlarını göstermekte. Benim her iki Raid yapısı içerisinde 3 adet Lun yapısı bulunmakta toplamada 6 adet Lun bulunmakta.

3: Bu alan cihazımıza kurulan Fiber port bağlantılarını göstermekte. Benim iki adet sunucumdan, storage üzerine giden 2 Adet Toplamda 4 Adet bağlantım mevcut.

4: Bu alanda ise sistemde bulunan Sistem, Enclosure, Disk, Vdisk ve Volume yapıları hakkında sağlık bilgisi verilmektedir.

Cihaz üzerinde genel ayarların yapılması Raid ve Lun yapısı oluşturulması noktasında daha önce yazdığımız makalemizden yararlanabilirsiniz. Bu makalemize aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.

http://www.cozumpark.com/blogs/donanm/archive/2015/02/15/hp-msa-2040-storage-kurulumu-ve-deneyimleri.aspx

clip_image004

Şimdi ise Raid yapımızı yani Virtual Disk, Vdisk olarak geçen yapıyı ele alalım. Vd01 isimli ilk raid yapılanmamız RAID5 olarak yapılanmış ve üzerinde 3 adet LUN bulunmakta. Bu durumdan yukarı da bahsetmiştik. Yine ben durumu basitleştirme için rakamlandırma yoluna gittim. Rakamlarımıza göre alanlarımızı inceleyelim.

1: Raid ve Lun Tanımları

2: Raid mimarisi içerisinde yer alan diklerin sayıları ve kapasite durumu.

3: Raid mimarisi içerisinde yer alan alan fiziksel diskler ve yerleri. 11 adet disk 1 adeti spare

clip_image006

Bu ekranlarımızda ise Vd02 isimli raid yapımızın durumu görünmektedir.

clip_image008

Cihazımıza buraya kadar olan işlemlerde login olduk. Cihaz içeriğini inceledik. Şimdi ise sıra geldi cihazımızda bulunan mevcut raid ve lun boyutlarının arttırılması işlemine. Öncelikle aldığımız cihaz uyumlu diskleri cihazımıza takalım. Bu cihazlar çalışırken bu işlem yapılabildiğinden ben disklerimi taktım.

Benim Vd02 isimli raid yapımda disk ihtiyacım var. Bu alan SSD disklerden oluşmakta. Maliyeti biraz yüksek ancak performansa ihtiyaç duyan sanal makinamı burada çalıştırıyorum. Raid alanını büyüteceğim Vd02 üzerinde sağ tıklatıp açılan menüden ToolsàExpand Vdisk açılır menüsüne tıklıyorum.

clip_image010

Karşımıza gelen ekranda raid yapım içerisinde disklerim görünmekte. Bunlara ek olarak yeni takmış olduğum boşta bekleyen disklerimde sistemde görünüyor. Bunu sistem otomatik olarak algılayıp bize sunuyor. Yeni takılan disklerin durumu ve bağlı olduğu yuva numaraları gözükmekte.

clip_image012

Şu an boşta olan ve raid bloğumuza ekleyeceğimiz disklerimizi seçelim. Şu an raid boyutumuz spare ve raid tolare diski hariç 1,6TB. Diskleri seçtikten sonra alan büyütmeye hazır durumdayız. Expand Disk butonumuza tıklayalım.

clip_image014

İşlemler öncesinde bize bir uyarı geldi. Yapılandırma sırasında enerji kesilmemesi, önerilen yapılandırma için notlara bakılarak yol alınması gibi genel bir uyarı mesajı gelmekte. Biz Yes butonuna tıklayarak işlemi başlatalım.

clip_image016

Alan büyütme işleminin başladığı bilgisi mesajı geldi. Süreç şu anda sadece başladı. OK butonu ile bu adımı geçelim.

clip_image018

Ekranımızda görüldüğü gibi genişletme işlemi başladı. Cihaz performans ve genişleme boyutuna göre bu işlem biraz zaman alacaktır. 2 Disk 800 GB alan için bende 1 saat zaman aldı.

clip_image020

İşlemimiz şu anda tamamlandı.

clip_image022

Görüldüğü gibi ilk başta 1 Disk + 1 Spare Disk = Toplamda 4 disk olan raid bloğum 5 Disk + Spare Disk = Toplamda 6 Disk kapasitesine geldi. Durum aşağıda olduğu gibi spare + raid tolare diski olmak üzere toplamda 2,4 alana sahip oldum.

clip_image024

Genel görünümde görüldüğü üzere Spare dahil 6 adet diskim sağlıklı bir şekilde çalışmakta.

clip_image026

Şimdi raid kapasitemizi aşağıdaki duruma getirdik.

Disk ilavesi öncesi Diskler   (400+400) + Tolare Disk(400) + Spare(400) =1,6 TB

Disk İlavesi Sonrası Diskler (400+400+400+400) + Tolare Disk(400) + Spare(400) =2,4 TB

 

Şimdi ise Raid grubumuzun içinde bulunan işletim sistemi tarafından kullanılan Lun alanlarını büyütme adımına geldik. Ben makalemde sadece bir Lun alanını büyütmeyi göstereceğim.

Bu işlem için lun üzerinde sağ tıklayarak ToolsàExpand Volume linkine tıklayalım. Resimde gördüğünüz gibi şu anki boyut 199 GB.

clip_image028

Açılan ekranımızda az önce sisteme ilave edilen 2 diskimizden dolayı 400+400=800 GB boşta, bize kullanım hakkı sunan alan geldi. Bu alanın tamamını veya dilediğimiz kadarını Lun alanlarımıza ekleme imkanına sahibiz.

clip_image030

Ben 199 Gb olan alanımı 300 Gb yapacağım için 101 Gb alanı kullanmak ve mevcut Lun yapımı 101 Gb büyütmek istiyorum. Miktarı belirleyip Expand Volume butonuna tıklayalım.

clip_image032

İşlemin başarı ile tamamlandığına dair karşımıza gelen ekrandaki mesajı OK butonuna tıklayarak geçelim.

clip_image034

Şu an resmimizin sol kısmında görüldüğü gibi 199Gb olan Lun 300Gb oldu. 799GB boştaki alan ise 101Gb eksilerek 698Gb oldu.

clip_image036

Sunuculara bağlı olan Stora yapımızda büyüttüğümüz Lun yapısı, sunucu üzerindeki disk yapılandırmasına otomatik olarak yansıdı. Artık top sizde alanı nasıl kullanmak isterseniz hizmetinizde.

clip_image038

Yararlı olması dileğiyle. Erdem YAĞLIKARA arkadaşıma operasyonlar sırasındaki yardımından dolayı teşekkür ederim. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.

 

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu