3. Parti Yazılımlar

Veeam Backup & Replication 9.5 Update 4 Kurulumu – Bölüm1

Veeam Firmasının ürünleri genel olarak sanal, fiziksel ve bulut tabanlı tüm yapılar üzerinde yedekleme ve replikasyon işlevleri sağlamaktadır. Bizim makalemizin konusu olan ürün Veeam Backup & Replication 9.5 update 4 ürünü ise Hyper-v ve VmWare ortamlarında yedekleme ve replikasyon işlevini sağlamaktadır. Ürünümüzün özellikleri sayfasından bulduğum kaynakta aşağıdaki şekilde anlatılmaktadır.

Ürünün Yedekleme Özellikleri;

Veeam sanal, fiziksel ve bulut TÜM iş yükleri için hızlı ve güvenilir yedekleme sağlar.

Veeam Cloud Tier: YENİ Amazon S3, Azure Blob Storage, IBM Cloud Object Storage, S3 uyumlu servis sağlayıcılarla yerel nesne depolama entegrasyonlarını ve şirket içi depolama fırsatlarını kullanarak verilerin uzun süre saklanmasından doğan maliyetlerde 10 kata kadar daha fazla tasarruf edin.

SAP HANA YENİ ve Oracle RMAN YENİ için Veeam Eklentileri: Kurumsal ortamları yönetirken ölçeklenebilirliği ve operasyonel verimlilikleri geliştirin.

Microsoft Windows için Veeam Agent ve Linux için Veeam Agent yerleşik yönetimi: Doğrudan Veeam Backup & Replication konsolunda bulunan ajan tabanlı yedekleme yeteneklerini yönetin. Bu yetenekler arasında sanal, fiziksel ve bulut iş yüklerinin her zaman Erişilebilir olması için tek konsol, merkezi yedekleme ajanı kurulumu ve Windows Server Yük Devretme Kümesi desteği gibi özellikler yer almaktadır.

İmaj seviyesinde sanal makine yedeklemeleri: Gelişmiş uygulama farkındalık işleme ile uygulama tutarlı yedekler oluşturun.

Depolama Snapshot’larından Yedekleme: Dünyanın önde gelen depolama sağlayıcılarının depolama snapshot’larından düşük RPO’larla çok hızlı bir şekilde yedekler oluşturun.

Scale-Out Backup Repository: GELİŞTİRİLMİŞ Şirket içi ve bulut tabanlı nesne depolama desteği gibi olanaklarla tek bir sanal yedek depolama havuzu oluşturarak yedeklerinizin yönetimini basitleştirin.

Veeam Cloud Connect: Yedeklerinizi, iş yeri dışında altyapı kurma ve bu altyapının bakım maliyeti ve karmaşıklığı olmadan iş yeri dışına taşıyın; hizmet sağlayıcıya hızlı ve güvenli bulut yedekleme yapma imkanı elde edin.

SureBackup: Tüm yedeklemelerin ve sanal makinelerin kurtarıla bilirliğini otomatik olarak test edin ve doğrulayın.

Yerleşik WAN hızlandırma: Yedeklemeleri 50 kata kadar daha hızlı bir şekilde iş yeri dışına taşıyıp bant genişliğinden tasarruf edin.

Doğrudan Depolama Erişimi: Doğrudan SAN erişimi ve Doğrudan NFS Erişimi ile yedekleyerek etkisi azaltılmış, daha hızlı vSphere yedeklemeleri gerçekleştirin.

Yerel teyp desteği: GELİŞTİRİLMİŞ Doğrudan teybe geri yükleme, paralel işleme, genel medya havuzları, yerel Dede-Baba-Oğul (DBO) saklama, NDMP v4’e disk bölümlerinin tamamını yedekleme ve geri yükleme ve WORM formatındaki ortam havuzlarının üzerine yazma dahil olmak üzere birden çok teyp desteği seçeneğinden yararlanın.

Ürünün Kurtarma Özellikleri;

Instant VM Recovery: Arızalı bir sanal makineyi iki dakikadan kısa bir sürede kurtarın.

Instant File-Level Recovery (Anında Dosya Seviyesinde Kurtarma): Konuk işletim sistemi dosya ve klasörlerini çalışırken kurtarın.

Veeam Cloud Mobility: YENİ Şirket içi veya bulut tabanlı TÜM iş yüklerini yalnızca iki adımda kolayca AWS, Azure ve Azure Stack’e taşıyın ve kurtarın.

Güvenle kurtarın: YENİ Hem Veeam DataLabs Aşamalı Geri Yükleme YENİ ile hem daha fazla GDPR ve uyumluluk koruması elde ederek hem de Veeam DataLabs Güvenli Geri Yükleme YENİ ile güvenlik, antivirüs ve yetkisiz erişim engelleme özelliklerine sahip olarak yedeklerinizi güvenle geri yükleyebilirsiniz

Microsoft Active Directory için Veeam Explorer: Farklı Active Directory nesnelerini ve içerik taşıyıcıların tamamını anında kurtarın; Kullanıcı hesap ve şifrelerini kolayca kurtarın, Grup İlkesi Nesneleri’nin (GPO’lar), Active Directory ile entegre DNS kayıtlarının ve daha fazlasının geri yüklenmesini sağlayın

Microsoft Exchange için Veeam Explorer: Kalıcı silinmiş öğeler de dahil, farklı Exchange öğelerinin anında görünürlüğü ve parçalı olarak kurtarılması, e-Bulma için detaylı dışa aktarma raporları ve çok daha fazlası.

Microsoft SharePoint için Veeam Explorer: SharePoint yedeklerinin anında görünürlüğü; belirli SharePoint öğelerini ve farklı siteleri kolayca bulup kurtarın

Microsoft SQL Server için Veeam Explorer: Zamanda belirli bir noktaya kesin geri yüklemeyi mümkün kılan SQL veritabanlarının hızlı işlem düzeyinde ve tablo düzeyinde kurtarılması.

Oracle için Veeam Explorer: Zamanda belirli bir noktaya geri yüklemeyi mümkün kılan ajansız işlem günlüğü yedekleri de dahil, Oracle veritabanlarının işlem düzeyinde kurtarılması.

Storage Snapshots için Veeam Explorer: Dünyanın önde gelen depolama sağlayıcılarının depolama snapshot’larından tek bir dosyayı veya sanal makinelerin tamamını kurtarın.

Rol Tabanlı Erişim Kontrolü (RBAC):YENİ VMware vSphere için dahili self servis yedekleme ve geri yükleme sağlayın

Ürünün Replikasyon Özelikleri;

İmaj tabanlı sanal makine replikasyonu:Sanal makinelerin replikalarını yüksek oranda erişilebilirlik sağlamak üzere iş yerine veya felaket kurtarma olanağı için iş yeri dışına alın.

Veeam Cloud Connect Replication: İş yeri dışında bir felaket kurtarma sitesi oluşturma yükü ve bu sitenin bakım maliyeti ve karmaşıklığı olmadan replikaları iş yeri dışına taşıyın; servis sağlayıcı aracılığıyla hızlı ve güvenli bulut tabanlı felaket kurtarma (DRaaS) elde edin.

SureReplica: Sanal makine replikalarının her birini otomatik olarak test edip doğrulayın.

Yerleşik WAN hızlandırma: Replikaları 50 kata kadar daha hızlı bir şekilde iş yeri dışına taşıyıp bant genişliğinden tasarruf edin.

Yük Devretme ve Yeniden Çalışma: İşinizi neredeyse hiç kesintiye uğratmadan replika geri alma ve destekli yük devretme ve yeniden çalışma.

Desteklenen Sistemler;

Ajan Yönetimi : Ajan yönetimi işlevinin kullanılabilmesi için Veeam Backup & Replication ile Microsoft Windows için Veeam Agent 2.1 ya da daha yeni bir sürümün ve/veya Linux için Veeam Agent v2 ya da daha yeni bir sürümün yeniden dağıtılabilir paketlerinin yüklenmesi gerekir.

Sürümler : Veeam Backup & Replication’ın üç sürümü (Standard, Enterprise ve Enterprise Plus) bulunması sayesinde ihtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun sürümü seçebilirsiniz.

Ürünün özelliklerini geniş bir şekilde anlattıktan sonra versiyon yeteneklerine geçelim. Versiyonlara göre yetenekler aşağıda detaylı kırılıma kadar verilmiştir.

Sistem için 2 core işlemcisi bulunan 4 GB seviyesinde bir donanım yeterli olacaktır. Tabi bu minimum konfigürasyon. Tabi ki iyi bir yedekleme yapabilmek ve sistemin hızlı çalışmasını sağlamak adını iyi bir fiziksel veya sanal makine istihdam etmek durumundayız. Windows Server 2016 ve Windows Server 2019 üzerinde bu versiyonumuz sorunsuz olarak koşacaktır. Ürünü ilgili üyelik işleminden sonra aşağıdaki link üzerinden 30 günlük deneme sürümü olarak indirebilirsiniz. İlgili versiyon arka planda SQL Express kullandığı için bölgesel ayarlarımızın EN-US olarak ayarlanması sorunsuz bir kurulum sağlar.

https://www.veeam.com/tr/vm-backup-recovery-replication-software.html

Ürün ve lisansı indirdikten sonra kuruluma başlayabiliriz. Ben ürünü test ortamında olduğumuz için Active Directory sunucum olan Windows Server 2019 üzerine kuracağım. Kurulum bittikten sonra makale serilerimiz içerisinde yapılandırma, yedekleme ve yedekten geri dönüş aksiyonlarını inceliyor olacağız.

Açılan ekranda Veeam Backup & Replication öğesi seçili durumda. Install butonuna tıklayalım.

Klasik olarak gelen sözleşme bilgisini okuyup kabul ederek Next butonuna tıklayalım.

Ürünü Download ederken gelen 30 günlük deneme lisansının yolunu Browse… butonuna tıklayıp gösterdikten sonra Next ile sonraki adıma geçelim.

İlgili özelliklerin hepsini kuracağımız için seçili olarak gelen ekranı olduğu gibi bırakıp Next ile sonraki adıma geçelim.

Bu versiyonumuzda programın ilgili bilgileri, katalog bilgiler gibi bilgileri kaydetmek için SQL Express kullanılıyor. Bu nedenle SQL Express kurulumu yapılacak. SQL Express kurulumu için bazı bileşenlerimiz aşağıda görüldüğü gibi eksik durumda. Kurulum dosyaları içerisinde gerekli setler var olduğundan bu eksik setlerin kurulması için Install butonuna tıklayalım.

Gerekli setlerin kurulum işlemleri başladı.

Kurulum işlemi tamamlandı ve SQL Express kurulumu için gerekli olan eksik setimiz kalmadı. Next ile sonraki adıma geçelim.

Kurulumların yapılacağı dizinlerin ve port bilgisinin özeti ekranımıza geldi. Next ile sonraki adıma geçelim.

Kurulum sırasında bizden bir servis hesabı istenmekte. Bunun için özellikle bir hesap tanımlayabiliriz. Büyük yapılar için mantıklı ve ideal olanı budur. Ben yapıdaki mevcut Administrator hesabını kullanacağım için LOCAL SYSTEM seçimini olduğu gibi bırakarak Next ile ilerliyorum.

Bu adımda ise ortamda bir SQL server var ise onu seçip, Seçilen SQL Serverin kullanılmasını sağlayabiliriz. Ancak ben SQL Express kurulmasını istediğim için Install new instanca of SQL Server seçimini olduğu gibi bırakarak Next ile ilerliyorum.

Programın kullanacak olduğu portlar aşağıda listelenmekte. Bunları yapınıza göre özelleştirebilir değişim yapabilirsiniz. Ben bu portların kullanılmasını istediğim için olduğu gibi bırakarak Next ile sonraki adıma ilerliyorum.

Programın kurulumu sırasında kullanılacak olan Cache ve Catalog yolları ekranı geldi. Bunları özelleştirebilirsiniz ancak ben değişiklik yapmayacağım için olduğu gibi bırakarak Next ile sonraki adıma ilerliyorum.

Kurulum için yapmış olduğumuz ayarların bir özeti karşımıza geldi. Bunları son kez gözden geçirip sorun olmadığını düşünüyorsanız bir sonraki adıma geçebilirsiniz. Ben ayarlarımın normal olduğunu görüyor ve kuruluma başlamak için Install butonuna tıklıyorum.

Kurulum işlemimiz başladı.

Kurulum işlemimiz sorunsuzca tamamlandı. Finish butonuna tıklayarak kurulumu tamamlayalım.

Kurulum sonrası SQL Server ve Veeam Servislerimiz sorunsuzca başlamış durumda.

Programımıza ait ilgili kısa yollar oluşmuş durumda.

Program kısa yolumuzu tıklayalım. Açılan ekranda biz varsayılan hesabı kullandığımız için ayar yapmadan Connect butonuna tıklayalım. Siz burada özel bir servis hesabı kullanmış olsaydınız o hesabın bilgilerini girmeniz gerekecekti.

Program yönetim konsolumuz sorunsuzca açıldı.

Bundan sonraki adımlarda programımızın yeteneklerini farklı makale serileri halinde inceliyor olacağız. Kurulum makalemizle birlikte bu makalemizi tamamlamış olduk. Yararlı olması dileğiyle.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu