Cloud Computing

Microsoft Azure Üzerinde SharePoint Online Connector Kurulumu

Merhaba, Microsoft Azure üzerinde bildiğiniz üzere artık Microsoft tarafından sağlanan hemen hemen tüm ürün ve hizmetler için bir bağlantı noktası ( conenctor ) kullanılmakta ve Azure üzerinde yayınlanmaktadır.

Bunlardan SharePoint Online için olanın önizleme versiyonu bayağıdır Azure üzerinde yayında ve gün geçtikçe daha iyi pozisyona getirilmektedir. Aynı hizmetin On-prem SharePointler için olan connector’ü de mevcutur.

Biz bu yazımızda SharePoint Online için olan connector’ün kurulumu ve SharePoint Online tarafındaki liste yönetimini anlatmaya çalışacağız.

Öncelikle Azure aboneliğimize giriş yaparak sol menüden Yeni simgesine tıklıyoruz. Açılan market bölmesinden Her şey ibaresini seçerek açılan penceredeki arama kutusuna SharePoint Online Connector yazıyoruz ve otomatik olarak aramanın gerçekleşmesini bekliyoruz.

clip_image002

Seçimimizin hemen ardından bize SharePoint Online Connector ile ilgili bilgilerin olduğu bbir ekran çıkacaktır. Bu ekrandaki bilgilere ve linklere tıklayarak daha detay bilgi edinebilirsiniz. Biz hemen Oluştur butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçiyoruz.

 clip_image004

Oluştur düğmesine bastığımızda Azure’â aşina olanlar bilirler hemen sağ taraftan alt penceresi yada ayarlar ile ilgili ekranı açılır. Sağ tarafa New API App penceresi açılacaktır. Burada ilk seçenek olan Connector Name alanına giriş yapmamız istenmektedir. Bulana giriş yaparak yanındaki yeşil tik işaretinin  varlığından emin olmamız gerekmektedir. Zaten aksi hale bu ekrandan bir sonraki ekrana geçiş yapamayız.

clip_image006

Bir önceki ekranda herşey yolunda alt ayarlara devam ediyoruz. Connector Name alanı altında bulunan Package settings alanı bizim SharePoint ile olan bağlantımızın nasıl yani hangi adresler ve listeler üzerinden gerçekleştirileceğini belirtir. Hemen bu menüye tıklayarak yönergeleri izliyoruz.

clip_image008

Dikkat ederseniz bu ekranda bize Kütüphane / Liste eşleşmesini sormaktadır. Tam bu noktada eğer mevcut bir listeniz var ve bunu kullanmak istiyorsanız hemen adresini girebilirsiniz. Ben açık olması açısından bu noktada SharePoint online hesabına giderek yeni bir liste ekleyeceğim.

clip_image010

SharePoint online hesabımıza giriş yapıyoruz ve Site Contents alanından Add an App butonuna tıklıyoruz. Karşımmıza açılan pencereden Custom List öğesini seçip oluştur butonuna basıyoruz.

clip_image012

İsim alanını doldurarak devam ediyoruz ve Create butonu ile işlemi sonlandırıyoruz. Bu noktaya kadar aslında SharePoint online üzerinde herzaman yapmış olduğumuz bir liste oluşturarak işlemi sonlandırdık. Ekstra bir ayar da yapmıyoruz.

Bu noktada yeri gelmiş iken bahsetmekte fayda var eğer SharePoint üyeliğinize Azure hesabınız üzerinden bağlantı yapmıyorsanız SharePoint Online connectorü kullanamaya bilirsiniz.

Tüm ayarlarımızı SharePoint online tarafında da yaptıktan sonra yine Azure portal üzerine dönerek kaldığımız Package Settings ayarlarına devam ediyoruz. Listemizi de oluşturduğumuza göre artık Package Settings aşağıdaki şekilde yapılandırılmış olmalıdır.

clip_image014

Bu ayarları yaptıktan sonra tamam butonu ile bu ekrandan da çıkıyoruz. Bu aşamadan sonra artık bizim tarafımızdan yapılacak pek fazla bir ayar yok. Eğer aboneliğiniz ve connectör ödeme tiplerini değiştirmek isterseniz bir alt adımlardan devam edebilirsiniz.

Yine aynı şekilde bu connector için erişimleri düzenlemek isterseniz sahiplik adımından kullanıcıları ekleyip silebilirsiniz.

clip_image016

Ufak bir beklemenin ardından Azure Portalımız bize Connectorümüzün olıştuğuna dair bilgilendirmeyi info alanından bildirecektir.

clip_image018

Ana ekran üzerinde oluşturulan connectöre tıklayarak içeriğine erişiyoruz.Api hizmetinin ve web sitelerinin online olduğunu grafikler ve performans çizelgeleri üzerinden de takip edebilrisiniz.

clip_image020

 

Office 365 SharePoint Online üzerinde, Microsoft Azure ile birlikte SharePoint online Connector önizleme kurulumu hakkında kısa da olsa biblgiler vermeye çalıştık. Konu hakkında daha fazla bilgi için yazının başında belirtmiş olduğumuz ilk stepte bulunan connector özellikleri ekranından da ulaşabilirsiniz.

 

Saygılarımla

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu