Cloud Computing

Ofis 365 Üzerinde Gelişmiş Raporlama

Bundan önceki makale serilerimizde Ofis 365 hakkında bilgilendirme, Sistemin hayata geçirilmesi, Kurallar ile engelleme ve izin politikaları belirleme, Ofis 365 Power Shell kullanımı konularında makaleler yayımlamıştık. Bu makalemizde ise artık sağlıklı olarak işleyen sistemimizden ne gibi raporlar çekebiliriz buna bakacağız.

Fazla sözü uzatmadan başlayalım. Gerekli noktalarda bilgiler verip konuyu genişleteceğim. Ofis 365 Yönetim konsolundan aşağıdaki ekranımızda da görüldüğü gibi özet raporlar görebiliyor. Sistemin genel durumu hakkında bilgiler edinebiliyoruz.

clip_image002

Yine genel bakış ekranında aşağıda özeti verilen raporları çekebiliyoruz.

clip_image004

Bu raporlara ek olarak bizim için hazırlanmış ufak bir tool yardımı ile çok geniş raporlar elde etmemiz mümkün. Bu toolu indirmek için gerekli olan link yukarıda Raporlarà Genel bakış alanında bize kırmızı okla gösterilmiş durumdadır. Bu linke tıklayarak dileğimiz dilde bu toolu download edebiliriz.

clip_image006

İndirme işleminden sonra kurulum adımlarına başlayalım. Klasik ekranı Next ile geçelim.

clip_image008

Sözleşmemizi kabul edip Next ile ilerleyelim.

clip_image010

Biz raporlarımızı Ofis 365 Exchange Online üzerinden çekeceğimiz için ilk seçim ile ilerlemek için Next butonu ile sonraki adıma geçelim.

clip_image012

Bu tool için bilgisayarımızda Excel 2013 ve .Net Framework 4.5 olması gerekir. Bu bileşenler bizde yüklü olduğundan Next ile ilerleyebiliriz.

clip_image014

Kurulumu başlatmak için Install butonuna tıklayalım.

clip_image016

Kurulum tamamlandı. Finish ile adımlarımızı sonlandıralım.

clip_image018

Kurulum sonrası Masaüstümüze gelen kısa yoldan rapor tool’unu çalıştıralım.

clip_image020

Karşımıza aşağıdaki gibi bir Excel penceresi gelmektedir. Online portalımıza bağlantı sağlayıp gerekli bilgileri çekebilmek adına Sorgu butonuna tıklayalım.

clip_image022

Bağlantı sağlayabilmek adına Ofis 365 üzerinde yetkili olan hesabımızla Login olalım.

clip_image024

Bağlantı sağlandıktan sonra raporlama için çekilecek verilerin ne kadar zaman periyodunda olacağını şeçmemiz için bir ekran gelmektedir. Gereli seçimi yaparak Tamam butonuna tıklayalım.

clip_image026

Gerekli veriler çekilmeye başlandı.

clip_image028

Verilerimiz kısa sürede çekildi. Tamam ile adımı sonlandıralım.

clip_image030

Çektiğimiz verilere ait olarak E-posta trafiği, İstenmeyen Mail Trafiği, Gönderilen Posta Trafiği, Alınan Posta Trafiği, En Çok Maili gönderen Mailbox, En Çok Maili Alan Mailbox gibi rapor ekranı karşımıza çıktı. Bu raporları güne göre seçebilmekte, süzme işlemleri yapabilmekteyiz.

clip_image032

Buna ek olarak Excel sayfamızın alt kısmında yer alan sayfalar üzerinde gezerek çok çeşitli raporları alabiliriz. Bunları sayacak olursak Trafik, İstenmeyen Posta, Kötü Amaçlı Yazılım, Kurallar, Veri Kaybı Önleme, İstenmeyen Posta Ayrıntısı, Kötü Amaçlı Yazılım Posta Ayrıntısı, Kural Posta Ayrıntısı, DLP Posta ayrıntısı gibi raporlar alabilir ve bunların sayfalarında daha da detaya girebiliriz.

clip_image034

clip_image036

Bu makalemizde de Ofis 365 geniş raporlamayı sizlere anlatmaya çalıştım. Umarım yararlı olmuştur. Bir başka makalede görüşmek dileği ile.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu