Citrix

Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 20 Master VM Hazırlanması Virtual Desktop Agent Kurulumu

Citrix FlexCast Teknolojisi makale serimizin bu bölümünde VDI ortamımız içinde hizmet edecek olan sanal makineler için, hazırlamış olduğumuz bir referans sanal bilgisayarın Provisioning sunucusu üzerine dönüşümünü inceleyeceğiz. Bu oluşturmuş olduğumuz sanal makine VDI ortamımız içinde bulunan bütün sanal makinelerin kullanacakları işletim sistemidir.

 

Sanal makine dönüşümü iki bölüm şeklinde ele alacağız. İlk bölüm altında sanal referans sanal bilgisayarımızın genel kontrolü ve Virtual Desktop Agent yazılımının kurulumudur.

 

Referans sanal bilgisayarımızı hazırlamak için temel bir kaç önerimiz bulunmaktadır. Bu önerilerimiz aşağıda sıralanmıştır.

 

· Referans sanal bilgisayarın temiz bir kurulum yapılmış olması gerekmektedir. Daha önceden kullanılan bir sanal bilgisayar olmamasına dikkat edin.

 

· VDI ortamımız içinde bulunan sanal bilgisayarlar barınmış oldukları sunucu sanallaştırma teknolojisinin üzerinde hazırlanmalıdır. Yani HyperV sunucuları üzerinde çalışacak olan VDI VM’ lerimiz HyperV ortamı içinde çalışan bir VM referans alınmalıdır.

 

· İşletim sisteminin en son güncelleştirmeleri, servis paketleri, Antivirus yazılımı ve HyperV ntegration services yazılımı yüklü olmalıdır.

 

· VDI ortamını kullanacak olan kullanıcılarımızın temel kullanmış olduğu yazılımlar Adobe Acrobat Reader, Java, şirket için olmazsa olmaz yazılımlar yüklü olmalıdır. Bu önerimize örnek vermemiz gerekirse şirketimiz içinde bulunan bütün kullanıcılar Office Programının Word yazılımını kullanıyorlar. Önerim Word programının referans bilgisayar üzerine kurulmasıdır. Çünkü Provisioning sunucusu tarafından stream edilen vDisk’ imiz XenApp ‘ tan daha performanslı çalışmaktadır.

Fakat muhasebe departmanı Exel uygulamasını, Pazarlama departmanı Power point uygulamasını kullanıyor. Bu durumda yapılacak olan işlem XenApp sunucusu tarafından Exel’ in muhasebe kullanıcılarına yayınlanması, Power point’in pazarlama departmanına yayınlanmasıdır.

 

· Makale serimizin Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 8 Citrix Receiver Kurulumu bölümünde ele aldığımız Citrix Receiver Kurulumu ve Web Interface yapılandırılması gerçekleştirilmelidir.

 

 

image001

 

 

· Referans sanal bilgisayarımız Domain ortamına üye yapılmalı ve citrix yöneticisiyle oturum açılmalıdır. Referans bilgisayarımız üzerinde daha önce oturum açmış olan kullanıcı dökümanları, local hesapları silinmelidir. Sanal bilgisayar üzerinde oturum açmış olan local ve domain kullanıcılarının Register bilgileri temizlenmelidir.

 

Computer\HKEY_Local_Machine\Software\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\ProfileList altında görülün kullanıcılar.

 

· Citrix ortamı içinde bulunan sunucuların (Citrix Web interface, XenDesktop, XenApp, Provisioning) sunucuların ip adreslerinin Host dosyası üzerine manuel yazılmasını önermekteyim. Sistem sürekli olarak bu sunucularla iletişim kuracağı için DNS tabanlı bir hata yüzüne sistemin etkilenmesi hoş olmayacaktır ve elbetteki öneridir.

 

 

image002

 

 

Yukarıda ki önerilen adımları yerine getirdikten sonra referans sanal bilgisayarımıza XenDesktop Kurulum CD’ sini takıyoruz ve Install Virtual Desktop Agent yazılımını kuruyoruz. Dikkat ederseniz referans bilgisayarımız son kullanıcı işletim sistemi olduğu için (windows 7) Install XenDesktop seçimi gelmemektedir.

 

 

image003

 

 

Advanced Install bölümünü seçiyoruz.

 

 

image004

 

 

Lisans sözleşmesini onaylıyoruz.

 

 

image005

 

 

Virtual Desktop Agent bölümünü seçiyoruz ve ilerliyoruz. Yapımız içinde bulunan VDI VM’ leri yüksek çözünürlük isteyen uygulamalar kullanacaklarsa (Photoshop, Autocat vb..) Virtual Desktop Agent for HDX 3D Pro seçimini yapabiliriz. Bu özellik ek lisans istemektedir ve bu özellik sayesinde yüksek çözünürlük isteyen uygulamalar sanal ortamımızda rahatlıkla kullanılacaktır.

 

 

image006

 

 

Select Components to Install Virtual Desktop Agent yazılımı otomatik olarak seçili durumda. Eğer Citrix Receiver yazılımını yüklemediysek bu bölümde seçip tekrar yüklenmesini sağlayabiliriz. Please enter the URL for XenApp delivery bölümüne Citrix Web Interface sunucumuzun FQDN bilgisini yazıyoruz.

 

 

image007

 

 

Personel vDsik Configuration yapılandırılmasını No diyoruz. Bu ihtiyacımızı Provisioning sunucumuz ve Active Directory Folder Redirection Politikalarımız karşılayacaktır.

 

 

image008

 

 

Controller Location XenDesktop Sunucumuz referans bilgisayarımıza VDA yükleme sırasında tanımlıyoruz.Manually enter controller location(s) bölümüne XenDesktop sunucumuzun FQDN bilgisini yazıyoruz ve Check butonuyla XenDesktopumuzu doğruluyoruz.

 

Diğer seçeneğimiz Select from Active Directory yöntemidir. Bu yöntem ile XenDesktop sunucumuzu etki alanımız içinde bir tane OU içine yerleştiriyoruz ve bu bölümde ilgili OU’ yu adresliyoruz. Bu özellik daha çok iş sürekliliği ihtiyacımızı karşılamak için, birden fazla XenDesktop sunucusu olan ortamlar için önerilmektedir.

 

Veya son seçenek olan Group Policy yöntemiyle xen Desktop adresini gösterebiliriz.

 

 

image009

 

 

Virtual Desktop Configuration bölümünde Optimize XenDesktop Performance, User Desktop Shadowing ve Real time Monitoring özelliklerini aktif duruma getiriyoruz. Bu özellikler sayesinde performans ve yönetimi ele almış olacağız.

 

XenDesktop Controller sunucusuyla VDI VM’ lerimizin iletişim kurabilmeleri için TCP 80,1494, 2598 portlarının açık olması gerekmektedir.

 

User Desktop Shadowing kullanımı için TCP 3389 portunun açık olması gerekmektedir.

 

Real Time Monitoring kullanımı için TCP 80 portunun açık olması gerekmektedir.

 

Real Time Transport Audi özelliği için UDP 16500 – 16509 aralığının açık olması gerekmektedir.

 

Referans bilgisayarımızın yazılımsal firewallı üzerinde, varsa anti virus yazılımı ve bağlı bulunmuş olduğu network üzerinde gerekli portlara izinlerin verildiğinden emin olmalıyız.

 

 

image010

 

 

 

 

En son olarak referans bilgisayarımız üzerine VDA yazılımının kurulumunu gerçekleştirip referans bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz. Bir sonraki makalemizde referans bilgisayarımızın Provisioning Sunucusu üzerinde oluşturmuş olduğumuz vDisk’e dönüşümünü inceleyeceğiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu