Mac OS Server şirketinizde çalışan Mac kullanıcılarını ve onların cihazlarını yönetip denetlemenizi sağlayan bir uygulamadır.
Ancak burada yazdığım tek satırdaki açıklamayı biraz daha açmalıyım. Sonuçta kullanıcıları yönetmek çok tanıdığımız bir süreç ancak işin içerisinde MDM girince boyut tamamen değişiyor.
Kullanıcılarınızı cihazları deyip geçtiğimiz ve bizim kontrolümüzde olabilecek ürünleri bir sıralayalım;
· Macbook / iMac / Mac mini veya Mac Pro ailesinin üyeleri
· iPad
· iPhone
Not: Bu cihazlar üzerinde kullanılan kullanıcılardan bağımsız yönetilebiliyor.
Birkaç örnek vermek gerekirse;
Mac Örnek Senaryo:
Şirketinizin çalışanı Ali Bey için bir mac sipariş edildi ve tedarikçinizden sipariş yola çıktığı anda sizin Profile Manager uygulamanıza düşer ve siz gerekli tanımlamaları yaptığınızda cihaz Ali Bey’e teslim edildiğinde cihazını açtığı andan itibaren sizin tanımlamasını yaptığınız roldeki ALi Bey’de kurulu olması gereken tüm uygulama ve yazılımlar cihaza ağınıza bağlandığı anda kurulur.
Mac Server kurulumu sonrasında birkaç adım ile Profile Manager etkin hale getirilip kullanıcılarınıza verdiğiniz cihazları denetimini ve yönetimini çok pratik bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz.
iPhone Örnek Senaryo:
Unutkan bir kullanıcınız iPhone ekran kili parolasını unuttu mu? Hiç sorun değil Profile manager üzerinden hemen kilidi kaldırabiliyorsunuz ve bu işlem anlık oluyor yani kullanıcı elindeki telefonun bir anda ana ekrana döndüğünü görebiliyor.
Mac Server aslında bir uygulama diğer platformlardan aşina olduğumuz gibi kendi kendine ait bir server işletim sistemi yok.
AppStore dan 20-25 USD civarında bir ücrete güncel Mac cihazınıza kurup ağınızdaki tanımlamaları gerçekleştirip hemen Mac Server nimetlerinden faydalanabiliyoruz.
Genel Gereksinimler
MacOS Mojave yüklü bir Mac bilgisayar.
2 GB bellek.
10 GB boş disk alanı; bazı özellikler için ek disk alanı gerekir.
Bazı özellikler için iOS 11 veya daha yeni bir iOS sürümü ya da macOS Mojave gerekir.
Bazı özellikler için Apple ID gerekir; şartlara tabidir.
Bazı özellikler için uyumlu bir internet servis sağlayıcısı gerekir; ek ücrete tabi olabilir.
Bazı özellikler için program kaydı gerekir.
Bazı özellikler her ülkede veya her bölgede kullanılamayabilir.
MacOS Server’ a Neler Dahil?
Diller
İngilizce
Japonca
Fransızca
Almanca
Basitleştirilmiş Çince
Felemenkçe
İtalyanca
Korece
İspanyolca
Geleneksel Çince
Servisler
Profile Manager
Open Directory
Xsan
Uygulamalar
Server uygulaması
Hadi Mac OS Server Kuralım!
Öncelikle size bir tavsiye, Mac Server kuracağımız Mac’imiz network anlamında güvenli ve her yerden rahatlıkla erişebileceğiniz bir konumda olmalıdır. Bunun için size taşınabilir bir Mac yerine Mac mini üzerinden kurup uzaktan bağlantı yöntemi ile bağlanıp server ihtiyaçlarınızı gidermenizi tavsiye ederim.
Mac minin güncel olması dışında ekstra bir özelliğe ihtiyacı olmayacaktır. Tabi bir önceki makalemdeki Mac OS Server gereksinimlerini göz önünde bulunduralım.
O zaman başlayalım.
Disk hazırlığı
MacOS Mojave 10.14'i mevcut bir bilgisayara yükleyecekseniz ve yükseltme yapmak yerine temiz bir kurulum yapmak istiyorsanız, kurmakta olduğunuz diski silmek için Disk Utility programını kullanın.
Yüklemeye başladığınızda Disk Yardımcı Programını kullanabilirsiniz. Talimatlar için, “MacOS’ u silme ve yeniden yükleme” için Mac Yardım'da arama yapın.
Bir sabit diski bölümlemek, macOS için bir birim oluşturur. MacOS yüklediğiniz birim en az 10 GB olmalıdır. Vikileri ve diğer servis verilerini saklamayı planlıyorsanız, bu birim daha büyük olmalıdır.
Bölümlenmiş bir diskteki birimlere genellikle basitçe disk denir. Her birim Finder' da bir disk olarak görünür ve her birimi ayrı bir diskmiş gibi kullanırsınız.
Verilerin tutulduğu alan
Tüm servislerin veri saklama yerini değiştirmek için Veri Deposu iletişim kutusunu kullanın. Varsayılan olarak, servis verileri önyükleme diskinizin / Library / Server / klasöründe saklanır.
Servis verileri için kullanılan diski değiştirdiğinizde, Sunucu tüm servisleri durdurur ve servis verilerini seçtiğiniz diske kopyalar. Sunucu, servis verilerini kopyalamayı tamamladıktan sonra kullanıcılar servislere tekrar erişebilir.
MacOS Sunucusunu yükleyin
MacOS Server’ ı App Store’ dan indirip yükleyerek, macOS Mojave 10.14 yüklü bir Mac sunucusundan bir sunucu oluşturabilirsiniz.
Mac'inizi sunucu yapmak için aşağıdaki adımları izlemeden önce:
MacOS Sunucu gereksinimlerini kontrol edin.
Bir İnternet ana bilgisayar adı kaydedin. (Internet Hostname)
Disk hazırlama seçeneklerini göz önünde bulundurun.
Mac'te bir sunucu yapmak istediğinizde App Store’ u açın, ardından macOS Server’ ı satın alıp indirin.
Sunucu uygulaması yüklenir ve otomatik olarak açılır.
MacOS Sunucu penceresinde Devam Et öğesine tıklayın, ardından macOS Sunucusunu kurmaya başlamak için ekrandaki talimatları izleyin.
Mac'inizde bir yönetici adı ve şifre girdikten sonra, Sunucu uygulaması Mac'inizi bir sunucu olarak yapılandırır.
Bir yönetici bilgisayarı kurun
Sunucunuzu ağ üzerinden ayarlamak ve yönetmek için yönetici bilgisayarındaki Sunucu uygulamasını kullanabilirsiniz. Sunucu uygulamasını, sunucu olmayan bir Mac'e yükleyerek yönetici bilgisayar haline getirebilirsiniz. Birden fazla sunucuda macOS Sunucunuz varsa, onlar zaten Sunucu uygulamasını kurmuşlardır ve bunları yönetici bilgisayar olarak kullanabilirsiniz. Sunucu uygulaması yalnızca kendi sürümündeki sunucuları uzaktan yönetebilir.
Aşağıda gösterildiği gibi, sunucu durumunu kontrol etmek, hesapları ve hizmetleri yönetmek ve sunucu sistemi ayarlarını görüntülemek veya değiştirmek için yönetici bilgisayardaki Sunucu uygulamasını kullanın. Uzak sunucunun bir ekrana ihtiyacı yoktur.
Aşağıdakilerden birini yaparak, yönetici olarak olmak istediğiniz bir Mac'e Sunucu uygulamasını yükleyin:
Sunucunuzdan kopyalayın.
Sunucu uygulamasını sunucunuzdan, yönetici bilgisayar olmak istediğiniz bir Mac'e kopyalayabilirsiniz.
App Store’ dan yükleyin.
MacOS Server’ ı sunucunuzdaki App Store’ dan satın aldıktan sonra, yönetici olmak istediğiniz bir Mac'e ücretsiz olarak yükleyebilirsiniz. Olası yönetici bilgisayardaki Uygulama Mağazasını açarsınız, Uygulama Mağazasında macOS Sunucusunu bulun, Satın Al öğesini tıklayın ve ardından macOS Sunucusunu satın almak için kullandığınız Apple Kimliğini girin. Sunucu uygulaması, yönetici bilgisayara indirilir.
1. adımda yüklediğiniz Sunucu uygulamasını açın, ardından Yönet> Sunucuya Bağlan' ı seçin.
“Mac Seç” iletişim kutusu görünür. Bunun yerine “Sunucuya Hoş Geldiniz” iletişim kutusu görünürse, Yönet> tekrar “Sunucuya Bağlan” ı seçin.
Şimdi yönetmek için başka bir Mac seçebilirsiniz, ardından Devam Et' i tıklayın.
Not: Bu Mac'i (yani üzerinde çalıştığınız Mac'i) seçip Devam Et' i tıklatırsanız, Sunucu uygulaması Mac'i bir sunucu yapar.
Sunucunuzu ayarladıktan sonra
MacOS Sunucusunu ayarlamak için Sunucu uygulamasını kullandıktan sonra, güvenliğini, erişilebilirliğini ve kullanışlılığını arttırmak için adımlar atabilirsiniz.
App Store’ u kullanarak macOS Server’ a mevcut güncellemeleri yükleyin.
Böylece kullanıcılar hizmetler için kimlik doğrulaması yapabilir, aşağıdakilerden birini veya her ikisini birden yapabilir:
Sunucunuzda kullanıcı hesapları oluşturun.
Kişilerin mevcut hesaplarını kullanmasına izin vermek için kuruluşunuzdaki başka bir ağ hesabı sunucusuna (directory server) bağlanın.
Sağlamak istediğiniz hizmetleri açın ve özelleştirin.
Yönlendiricinizde bağlantı noktası eşleştirmesini yapılandırarak İnternet üzerinden hizmetlere erişime izin verin.
Servis erişiminizin beklendiği gibi çalıştığını doğrulayın. İnternet erişim detaylarını görüntüleme bölümüne bakınız.
Mac'inizdeki bilgileri güçlü bir yönetici şifresi kullanarak, sunucuyu boştayken güvenceye alarak, yönetici hesaplarının kullanımını azaltarak ve bir yönetici hesabı kullanmayı bitirdiğinizde oturumu kapattırarak koruyun. Talimatlar için, “Mac'inizdeki bilgileri koruyun” için Mac Yardım'da arama yapın.
MAC Bilgisayarı Domaine Almak
Genel adımları ve bilgilendirmeleri geçtikten sonra artık pratik sürece başlayalım. Eğer hali hazırda bir domainiz varsa aşağıdaki adımları uygulayarak kurulumunuzu yaptığınız Mac’i veya herhangi bir mac’ i ilgili domaine dahil edebilirsiniz.

Apple Menu> System Tercihleri

User & Groups

Alt kısımda bulunan kilit yönetici parolası girilerek açıldıktan sonra Kullanıcı listesinin altında bulunan “Oturum Seçenekleri” bölümüne girip hemen sağ kısımdaki “Ağ Hesabı Sunucusu” alanının karşısında bulunan “Düzenle” seçeceğine tıklanır.

Açılan pencerede “+” seçeceği ile aşağıdaki şekilde domain adresinizi girip domaindeki yönetici kullanıcı adı şifresi ile adresi doğrulamamız neticesinde MAC’ imizi domainimize dahil etmiş oluruz Mac’i yeniden başlattığınızda domain kullanıcı ile oturum açabilir hale gelecektir.

Mac yeniden başladığında eğer karşınıza kullanıcı adı şifre gireceğiniz yer gelmezse aşağıdaki “kullanıcılar ve gruplar” ekranındaki “Oturum Açma Seçenekleri” bölümünden “Oturum penceresinde görüntüle” kısımdan “kullanıcı listesi” yerine “isim parola” seçenini seçin

İlgili cihaz ve diğer tüm cihazları aynı domaine aldıktan sonra artık seçtiğimiz Mac ile Server App kurulumu adımına geçebiliriz. Bu adıma geçmeden önce Mac OS sürümünüzün en üst Mac OS sürümüne sahip olduğunuzdan emin olsun.
Kontrol için Apple Menüsü> Bu Mac Hakkında kısmından hangi versiyona sahip olduğunuzu görebilirsiniz. Mac OS Mojave ya da 10.14.xx sürümünün altındaysanız App Store uygulaması üzerinden Mac OS Mojave sürümünü indirip kurun.

Mac OS versiyonumuzun da en güncel sürüme sahip olduğunu düşünerek App Store girip aşağıdaki şekilde Mac Server olarak arattığımızda Server App’i bulabiliriz ve satın alıp indirme işlemine başlayabiliriz.

İndirme işlemi tamamlandığında indirilen Server uygulamasını “Launchpad” veya "Uygulamalar” klasöründen bulup çalıştırabilirsiniz.
Çalıştırdığınızda ilk etapta karşınıza basit bir kurulum ekranı gelecek.

Bu ekranda tek yapmanız gereken sadece “Devam” ya da “Continue” butonuna tıklamak olacaktır. Uygulama domainde olan bilgisayarınıza sunucularınıza uygun şekilde otomatik olarak kurulumu gerçekleştirecektir.
Not: Bu kurulumu ağınızdaki başka bir Mac’e ilk seçenek olan “Diğer Mac” seçeceği ile kurabilirsiniz.
Kurulumdan sonra ilk açılışta aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşıyoruz. Burada kendi server app’ in yüklü olduğu makinemizi veya ağdaki başka bir makineye bağlanıp onu yönetebiliyoruz. Biz şimdilik kendi Mac’imizi seçip “Devam” a tıklıyoruz.


Kendi makinenizin lokal kullanıcı adı ve şifresi soruluyor bunları giriş yaparak ana panele ulaşabiliyoruz.

Yukarıdaki ekrandan çeşitli gruplar tanımlayıp ilgili kullanıcıları o gruplara atayabiliyoruz.

Üzerinde en çok duracağımız alan Profil Manager ekranı yanı MDM ayarlarımızı yapacağımız bölüm burada direkt üst kısımda “Kapalı” olarak görünün çubuğa tıklayarak açıyoruz sizden şirketinize dair birkaç detay istiyor bu formu dolduruyoruz.
Not: Deployment Program çok daha kapsamlı şekilde ilerde değineceğiz.
Profile Manager etkin hale geldikten sonra Daha önceki adımlarda ilettiğim Hostname’ e safari açarak http üzerinden ulaştığımızda karşımıza MDM yönetim ekranı geliyor.

Bu ekran üzerinde “Profile Manager” kısmına giriş yapıldığında MDM yönetim ekranı karşımıza gelecek ve eklediğimiz tüm cihazları bu ekrandan yönetebiliyor olacağız.
Bu makalede size basit adımlarla Server App’ in içeriği ve nasıl kurulacağını aktardım ilerleyen makalelerde üzerinde bulunan MDM ve diğer güzel özellikleri nasıl kullanıyoruz bunlardan aktarıyor olacağım.