3. Parti Yazılımlar

Step-by-Step Failover and Failback Operations with Veeam Backup & Replication

Bu teknik makalemizde; sizlerle “Veeam Backup & Replication” yedekleme yazılımının “Replikasyon” özelliğini ve “FailOver – FailBack” operasyonlarını inceleyeceğiz. Günümüzde mobilitinin de artması ile sunucu sistemleri üzerinden hizmet veren servislerin kesintilerine olan tahammül sürelerinin oldukça azaldığına artık tüm IT yöneticileri aşina olmuştur. Daha önceki yıllarda RTO ve RPO süreleri için bir kaç saat lik süreleri tolere edebilirken şimdilerde bu süreler dakikalar veya saniyeler seviyelerine inmiştir. Gelinen nokta böyle olunca  hizmet ve servis kesintilerinin oluşmaması için işletmeler; yedekleme yazılımlarının yanı sıra bir çok iş sürekliliği ve felaket kurtarma çözümü yatırımları yapmaktadır. Özelllikle Sanal sunucu sistemlerinin yedeklenmesi noktasında sektörde ciddi bir pazar payına sahip olan Veeam Backup & Replication yedekleme yazlımının yedekleme özelliğine nazaran daha az kullanılan replikasyon özelliğini ve replikasyon sonrasında FailOver – FailBack gibi iş sürekliliği ve felaket kurtarma süreçlerindeki kabiliyetlerini biraz daha ön plana çıkarmak için bu makeleyi hazırlamaya karar verdim.

Bundan önceki teknik makalelerimde de olduğu gibi sizlere aktaracığım bü özellikleri yine bir senaryo üzerinde uygulama yapıp ve adım adım ekran görüntülerini ekleyerek destekleyeceğim.

Senaryo gereği bu çalışmamız 3 bölümden oluşacaktır;

Bölüm 1 – Replikasyon

Bölüm 2 – FailOver

Bölüm 3 – FailBack

 

Şimdi ilk olarak  “Bölüm 1 – Replikasyon” ile başlıyoruz.

 

Bölüm 1 – Replikasyon

Bu bölümde; Veeam Backup & Replikasyon ile Merkez lokasyon vCenter daki “esx4” isimli hostta bulunan “prd-app-rdpbt_new” isimli sunucuyu Felaket kurtarma merkezindeki “esx5” isimli hosta replike edeceğiz.

clip_image002

·         Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Replikasyon öncesinde sunucumuzda “Yasin” klasörü altında “Before Replicarion” isimli bir dosya oluşturuyoruz. Daha sonra yapacağız işlemlerde bu dosyayı FailOver – FailBack operasyonlarında kullanacağız.

 

 

clip_image004

·         Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “New Replication Job” penceresinde “Replication Test JOB” isminde bir replikasyon Job’ı oluşturarak başlıyoruz. Job ismini belirttikten sonra “Next” butonu ile devam ediyoruz.

 

 

clip_image006

·         Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Virtual Machines” bölümünde “Add” butonu ile replike edeceğimiz sunucuyu job a ekleyip “Next” butonu ile devam ediyoruz.

 

 

clip_image008

·         Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Destination” bölümünde sunucunuz replike edileceği host bilgisini belirtiyoruz, senaryo gereği daha önce belirlediğimiz “testesx5” isimli hostu belirtip “Next” butonu ile devam ediyoruz.

 

 

clip_image010

·         Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Job Setting” bölümünde replika meta datasının nerede tutulacağı, replika sunucusunun isminin sonuna eklenecek etiketi ve kaç adet restore point bilgisinin tutulacağına dair bilgileri belirttikten sonra “Next” butonu ile devam ediyoruz.

 

 

clip_image011

·         Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Job Setting” bölümünde Advanced ayarlarda, şayet Veeam in storage snapshot özelliğini desteklediği storage üniteleri envanterinizde var ise sanal sunucunun replikasyonunu storage snapshotlardan almak için “Enable backup from storage snapshot” seçeneğini aktif edilmelidir.

 

 

clip_image013

·         Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Data Transfer” bölümünde replikasyon verisinin taşınırken kaynak site ve hedef site daki kullanacağı “veeam proxy” leri belirtip “Next” butonu ile devam ediyoruz.

 

 

clip_image015

·         Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Guest Processing” bölümü; eğer replike ettiğimiz sunucuda Microsoft Exchange, Active Directory gib Database + Log şeklinde çalışan uygulmalar var ise veri tutarlığının sağlanması için yapılması gereken ayarların olduğu bölümdür.  Senaryo gereği kullandığımız sunucuda böyle bir uygulama olmadığı için herhangi bir değişiklik yapmadan “Next” butonu ile devam ediyoruz.

 

 

clip_image017

·         Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Schedule” bölümünde oluşturduğumuz job ın çalışma zamanı ve sıklık kriterleri belirtip “Apply” butonu ile devam ediyoruz.

 

 

clip_image019

·         Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Summary” bölümünde oluşturduğumuz replikasyon job ı ile ilgili şuana kadar yapmış olduğumuz ayarların özetini görmekteyiz. Job çalıştırmadan önce son kontrollerimizi de tamamladıktan sonra “Run the job when I click Finish” seçeneğini işaretleyip “Finish” butonu ile replikasyonu başlatıyoruz.

 

 

clip_image021

·         Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Veeam Backup & Replication yönetim konsolunda “Session” bölümünde  oluşturduğumuz replikasyon job ının çalıştığını ve replikasyonun başladığınız görmekteyiz.

 

 

clip_image023

·         Yukarıdaki ekran görüntüsünde; başlattığımız “Replication Test JOB” isimli job ın başarılı bir şekilde tamamlandığını ve ilgili sunucun felaket kurtarma merkezine replike edildiği bilgisini görmekteyiz.

 

 

clip_image025

·         Yukarıdaki ekran görüntüsünde;  “Replication Test JOB” isimli job ile felaket kurtarma merkezindeki vCenter a göndermiş olduğumuz sunucunun “prd-app-rdpbt_new”_replika” isminde ve “testesx5” isimli hostta kapalı bir şekilde hazır halde beklediğini görmekteyiz.

 

 

Böylelikle senaryomuzun ilk bölümünü tamamlamış bulunmaktayız.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu