Oracle

Suse Enterprise Server 11 Üzerine Oracle 11GR2 Database Kurulumunu

Bu makalede Suse Enterprise Server 11 SP1 X64 üzerine Oracle 11GR2 X64 database kurulumunu anlatacağım. Linux kullanmaya yeni başlayanlar için Suse işletim sisteminin linux ailesinin Microsoft’u diyebilirim. Susenin user friendly bir yapısı var. İster Yast grafik arayüzü ile kullanın isterseniz komut satırıyla seçim size kalmış.

 

Suse, Oracle 11g için ölçeklenebilirlik, performans ve güvenlikle ilgili standardlar sunmakta. Bilgi için bu adrese göz atabilirsiniz.

 

http://www.suse.com/partners/alliance-partners/oracle/

 

Kurulum aşamasına geçmeden önce belirtmek istediğim önemli noktalardan biri daha önceden gerçek ortamda çalışmak suretiyle kurduğum ESX 5.0 ve Hyper-V 2008R2 üzerinde herhangi bir sorunla karşılaşmamış olmam.

 

Kurulumu Vmware workstation üzerinde yapıyorum

 

Yeni bir Suse kurulumuna başlıyorum.

 

Suse’yi ilk kez kuracak olanlar aşağıdaki resimde yeşil renkle üstünü çizdiğim Oracle ile ilgili paketleri seçmeleri gerekir.

 

 

image001

 

 

image002

 

 

Disk yapısından bahsedecek olursam, Ham 60gb disk alanım var. 20gb root, 5 gb swap, /data isimli mount ettiğim kısma oracle veri tabanının çalışacağı yeri 35 gb olarak ayırdım.

 

Not: Sistemde 2 gb ram mevcut. Bu durumda Swap’ı iki katı kadar ayarlamak yeterli olacaktır. Swap, sunucunuzda bulunan ram ile hesaplanmalıdır. Ben swap alanına 5 gb verdim.

 

 

image003

 

 

Install seçeneğini seçip suse kurulum dosyalarını kopyalamaya başlıyor.

 

 

image004

 

 

Ipv6 ve firewall kısımlarını disable ediyorum.

 

Network Interfaces kısmından işletim sistemine static ip veriyorum, otomatik olarak DHCP sunucusundan ip adresi almışsa ileride oracle kurulumunda sorun çıkmakta.

 

Kurulum tamamlandı. Root şifremi belirledikten sonra sıra Oracle kullanıcısı yaratmaya geldi. Yast control panelinden User and Group Management kısmına geliyorum. Suse de Oracle kullanıcısı default olarak gelmektedir ve system users kısmında yer almaktadır. Ayrıca yaratmanıza gerek yoktur.

 

 

image005

 

 

Oracle kullanıcısının ayarlarında, home directory kısmında oracle’ın home dizininde herhangi bir değişiklik yapmıyorum. Hemen altındaki Move to New Location seçeneği home klasörümüzde dosyalar varsa bunu yeni path’ine taşır.

 

 

image006

 

 

Terminal console ile bağlanıp root kullanıcısıyla, etc/profile.d dizini içersinde oracle.sh dosyasını kendi ayarlarıma göre düzenliyorum. Vi editörünü kullanıyorum.

 

Komutum vi oracle.sh

 

Oracle_BASE: kurulacak yer

 

ORACLE_HOME: kısmı oracle versiyonuna göre verilerin tutulacağı alan olarak belirliyorum

 

ORACLE_SID kısmında herhangi bir değişiklik yapmadım. Default olarak gelen orcl ismiyle veri tabanına erişim sağlayacağım.

 

 

image007

 

 

Rac yapısı kullanmayacağımdan For Rac ile ilgili kısımda bir değişiklik yapmıyorum.

 

Vi editörüyle değişiklikleri wq! Şeklinde kaydedip çıkıyorum. Daha sonra yine komut satırından more profile.d dediğimde yeni değişikliklere bakabilirim.

 

Yine yast control panelden Oracle ile ilgili bir kaç ayar yapmam gerekmekte. Bunlardan bir tanesi ORACLE_BASE kısmındaki kendi path im olan /data/app/oracle olarak değiştireceğim.

 

 

image008

 

 

image009

 

 

Database ve Listener servislerinin işletim sistemi başladığında otomatik olarak açılması için yaptığım ayarlar.

 

 

image010

 

 

Terminal de root ile login olduktan sonra /data klasörünün içerisinde bulunan tüm dosyaların oracle tarafından çalıştırılması işlemini yapacağım.

 

Not: Buraya kadar olan bütün işlemleri root kullanıcısıyla yaptım.

 

 

image011

 

 

Oracle ile ilgili işletim sisteminde tüm hazırlıkları yaptık. Artık kurulum aşamasına geçebiliriz.

 

Oracle 11gr2 iki dosyadan oluşmakta unzip komutuyla partları ayrı ayrı açıyorum. unzip linux_11gR2_database_1of2.zip komutu ile dosyaları zipten çıkartıyorum. İkinci part için aynı işlemi yapıyorum unzip linux_11gR2_database_2of2.zip. Her iki partı açıp tek dosya halinde oluşturuyor. Dosyamızın ismini database olarak kendisi yaratıyor. Bu işlemleri Suse de Oracle kullancısıyla login olarak yapıyorum.

 

 

image012

 

 

Database klasörünün içeresinde runInstaller batch dosyasını çalıştırıyorum.

 

 

image013

 

 

 

İkinci aşamada Update’leri indirmek için bizden mail adresi istiyor ben boş geçip devam ediyorum

 

 

image014

 

 

 

Burada üç seçenek karşıma çıkıyor. Birinci seçenek software ve veri tabanını oluşturur. İkinci seçenek sadece software’ı kurar, üçüncü seçenek ise daha önceden kurulmuş oracle very tabanını upgrade etmek için kullanılır. Ben ilk seçeneği seçip devam ediyorum.

 

 

image015

 

 

 

Bir sonraki ekranda desktop class ve server class seçenekleri gelmekte. Server Class seçeneğini seçip next ile devam ediyorum

 

 

image016

 

 

Single Instance Database seçeneğiyle devam ediyorum

 

 

image017

 

 

Bundan sonraki ekranda Advanced Install seçeneğini seçiyorum. Detaylı ayarları buradan yapacağım.

 

 

image018

 

 

Oracle veri tabanı dilini Ingilizce kuracağımdan default olarak gelen English seçeneğiyle devam ediyorum

 

 

image019

 

 

Bir sonraki ekranda Oracle lisans durumuna göre next deyip devam ediyorum.

 

 

image020

 

 

Oracle veri tabanının kurulum yeri olan /data/app/oracle dizini otomatik olarak geldi. Next deyip devam ediyorum

 

 

image021

 

 

image022

 

 

image023

 

 

Veri tabanının ne amaçlı kullanılacağını seçiyorum. İlk seçenek OLTP veritabanı, ikinci seçenek ise veri ambarı seçeneği, ilk seçenekle devam ediyorum.

 

 

image024

 

 

Oracle veri tabanı SID adını, susenin oracle parametrelerinde yapmıştım hiç değiştirmeden devam ediyorum. (Global Database Name kısmı farklıda olabilir)

 

 

image025

 

 

Memory ayarlarını Oracle’ın otomatik olarak yapmasını istiyorum. Daha sonra ileride kendim manuel olacakta ayarlayabilirim.

 

 

image026

 

 

Bu kısım çok önemli karakter setin Turkish WEISO8859P9 olması gerekmekte.

 

 

image027

 

 

Enterprise Manager (Veri tabanı yönetimi)’ın yükleneceğini söylüyor. Next ile devam ediyorum.

 

 

image028

 

 

File system dosyalarının nerede tutulacağını söylüyor herhangi bir değişiklik yapmadan next ile devam diyorum.

 

 

image029

 

 

Otomatik backup kullanmayacağımdan hiç bir değişiklik yapmıyorum.

 

 

image030

 

 

Her kullanıcı için ortak şifre giriyorum. İsterseniz siz SYS, SYSTEM, SYSMAN, DBSNMP kullanıcıları için ayrı ayrı şifreler seçebilirsiniz

 

 

image031

 

 

Oracle’ın işletim sisteminde hangi gruplara üye olduğunu seçmiştim. Dba ve Oinstall gruplarını değiştirmeden devam ediyorum.

 

 

image032

 

 

İstersem Save Response File seçeneği ile şu ana kadar olan ayarları text dosyaya çıkarabilirim. Bir sonraki oracle kurulumunda kullanabilirim. Finish seçeneğiyle oracle veri tabanı kurulumunu bitiriyorum.

 

Kurulumun başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

 

 

image033

 

 

Aşağıdaki ekranda iki tane scripti çalıştırmam gerekiyor. Bu işlemi root kullanıcısıyla login olup yapmam lazım. Permision, write, read gibi haklerı vermem lazım.

 

 

image034

 

 

Son olarak /data/app/oracle/product/11.2.0/db_1/install klasörünün içersinde oratab dosyasını editliyorum. Dosyasının içersinde orcl:/data/app/oracle/product/11.2.0/db_1:N olan kısmı Y yapıyorum kaydedip, kapatıyorum ve bunu etc system dosyasının altına yapıştırıyorum. Buradaki amaç sistemin yeniden başladığın Oracle database’in otomatik olarak başlaması. Oracle kullanıcımın etc system dosyasına yazma hakkı bulunmadığından Root ile login olup cp komutuyla kopyaladım.

 

 

image035

 

 

Oracle kullanıcımla işletim sistemine login olduktan sonra terminal konsolundan oracle database’ine bağlanıyorum.

 

 

image036

 

 

Enterprise Manager da çalışmakta.

 

 

image037

 

 

Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu