Azure Stack HCI Cluster – Virtual Machine Oluşturma

Makalemin bundan önceki bölümünde Azure Stack HCI cluster yapılandırmasını tamamlamıştık. Bu bölüme aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz;

Bu bölümde ise yapılandırması tamamlanmış olan cluster ortamında yeni bir sanal makine açmayı öğreneceğiz.

Gerekli kurulumlar sonrasında konfigürasyon kısımlarını da tamamladıktan sonra artık mevut ortamımız üzerinde yeni bir sanal makine oluşturma adımına geçelim. Yeni bir sanal makine oluşturabilmek için yine stackhcicluster seçimini Windows Admin Center üzerinden yapıyoruz.

Açılan sayfamız üzerinden Virtual Machines ve ardından Add diyerek yeni sanal makinamızı oluşturmaya başlıyoruz.

Yeni sanal makinamızı oluşturmak için istediğimiz özellikleri tanımlayarak Create seçimini yapıyoruz ve sanal makine kurulumunu başlatıyoruz.

Sanal makinamız kurulumları tamamlandı. Kurulum sonrasında oluşturmuş olduğumuz sunucuya bağlanmak için ayarlar adımına geçerek ilgili konfigürasyonu yapacağız.

Ayarlar sayfasına geçtiğimizde Remote Desktop tabında yer alan Allow remote connection to this computer seçeneğini işaretleyerek ayarlarımızı kaydediyoruz ve yeniden oluşturmuş olduğumuz sanal makinamıza bağlanmayı deniyoruz.

Evet artık sunucumuza bağlandık ve işletim sistemi kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Bu sunucumuzun kurulumu sonrasında cluster tarafında yapmış olduğumuz konfigürasyonlar sonrasında testlerimizi yapmak üzere sunucularımızı cluster üyesi node’larımız arasında taşımaları yapacağız.

Kurulumlar sonrası iki adet sunucumuz mevcut Azure Stack HCI Cluster ortamında çalışmaktadır. Genel olarak Virtual Machines sayfamızda yer alan Summary ekranımız da Azure Stack HCI sunucularımızın kaynak durumlarını görebiliriz.

Evet ortamımızda çalışan sunucuların Azure Stack HCI cluster node’ları üzerinde taşıma işlemlerini gerçekleştireceğiz. Bunun için yine Virtual Machines sayfamızda taşımak istediğimiz sanal makinamızı seçiyoruz ve Manage tabında yer alan Move ile taşıma işlemini gerçekleştirmeye başlıyoruz. Böylelikle Cluster Node’larımız arasında Live Migration testimizi de gerçekleştirmiş oluyoruz.

Live Migration yaparken karşımıza gelen seçeneklerden Destination olarak Server seçimini yapıyoruz. Hali hazırda TestSrv isimli sunucumuz STACKHCINODE01 isimli node üzerinde çalışmakta. Bizler Live Migration ile bir diğer cluster node olan STACKHCINODE02 isimli sunucumuz üzerinde taşıyacağız. Virtual Switch tarafında farklı bir network katmanına taşıyacak olsaydık ona göre seçimimizi yapardık. Bizler hatırlayacağınız üzere tek bir virtual switch oluşturmuş ve ComputeSwitch isimli network tanımını yapıyoruz ve Move seçimi ile taşıma işlemini başlatıyoruz.

Taşıma sonrasında kontrol ettiğimizde Virtual Machines sayfamızda artık TestSrv isimli sanal makinamızda STACKHCINODE02 isimli cluster node üzerine taşındı ve herhangi bir kesinti olmadan çalışmaya devam ettiğini gördük. Böylelikle Live Migration testlerini de gerçekleştirmiş olduk.

Sanal makinalarımız arasındaki network trafiğini de incelediğimizde bağlı oldukları ComputeSwitch isimli virtual switch üzerinden trafiğin aktığını ve problem olmadığını görüyoruz.

Umarım faydalı olmuştur. Bir sonraki makalemde görüşmek üzere.

Makalemin bir sonraki bölümü için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz;

Exit mobile version