Arcserve UDP Virtual Standby Konfigürasyonu

Merhabalar, bu makalede sizlere Arcserve UDP ürününün virtual standby konfigürasyonunun nasıl yapılacağını anlatıyor olacağım.

 

Virtual Standby Nedir?

 

Yedeğini aldığınız fiziksel veya sanal sunucunuzu istediğiniz bir hypervisor ortamına (VMware, Hyper-V) convert ederek manuel olarak ya da disaster anında otomatik olarak ayağa kaldıran backup disaster çözümüdür.Özellikle sürekli up olması gereken sunucularınızda bir sorun olması durumunda full restore işlemlerini beklemeden sanallaştırmanın avantajını kullanarak kesinti süresini minimuma indirmek için geliştirilmiş önemli bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor.

Bilgilendirme : En önemli özelliği hem fiziksel hem de sanal sunucularda kullanılabilmesi ve hypervisor gözetmeksizin convert yapabilmesidir.

 

Virtual Standby Konfigürasyonu

 

“Add a Plan” diyerek planımızı oluşturmaya başlıyoruz.

 

Task type kısmında “Backup: Agent-Based Windows” seçeneğini seçiyoruz.

(linux sunucu için yapacaksanız Agent-Based Linux seçeneğini seçmelisiniz)

Hali hazırda yedeğini aldığınız agent kurulu bir makinanız varsa “Select Nodes to Protect” seçeneğini,

Eğer yeni agent kuracağınız bir sunucunuz ise “Adding Windows Node” ya da “Discovering from Active Directory” seçeneğini karşınıza çıkan ekranda gerkli account bilgilerini girip agent kurulmasını sağlayabilirsiniz.

Bize agent kurulu makinamız olduğu için “Select Nodes to Protect” seçeneği ile devam ediyoruz.

Gelen ekranda agent yüklü tüm makineleri görüyorsunuz. İstediğiniz sunucuyu seçip resimdeki gibi ekliyoruz.

Ardından destination kısmında yedeğin nereye alınacağını ve session password bilgilerini belirliyoruz.

Schedule kısmında yedekleme politikamızı belirliyoruz.

(bkz : Arcserve UDP ve Backup İşlemleri)

 

Advanced kısmında da yedeklemedeki spesifik opsiyonları seçtikten sonra sol tarafta bulunan “Add a Task” seçeneğini seçiyoruz.

 

Task type kısmında “Virtual Standby” seçeneğini seçiyoruz.

Virtual Stanby Source kısmında “Destination of Task1 Backup : Agent-Based Windows” seçeneğini seçiyoruz.

Not : Burada seçilen az önce oluşturduğumuz backup task’ıdır. İstenirse birden fazla backup taskı tek bir plan altına eklenebilir.

Virtualization Server kısmında sanal ortamınız seçip (Vmware veya Hyper-V) gerekli credential bilgilerini giriyorsunuz. Buranın altındaki yere ise Arcserve kurulu olduğu makinenizin credential bilgilerini giriyorsunuz.

Virtual Machine kısmında makinenin sanal ortama geçtiği zamanki ayarlarını belirliyorsunuz.

Bunlar sırasıyla;

 

VM Name Prefix : Sanal makine ismine prefix ekleme

Resource Pool : Farklı resource pool’unuz varsa seçebilme

Recovery Point Snapshots : Geriye dönük kaç nokta tutulacağı. (Snapshot halinde tutuluyor)

Cpu Count : Cpu core sayısı

Memory : Ram miktarı

Datastores : Dönülecek datastore seçimi (“All virtual disk share the same datastore” seçeneğindeki tiki kaldırırsanız makinenin farklı disklerini farklı datastore’lara dönme şansınız da var)

Networks : Makinenin network adaptor tipinin ne olacağı ve sanal switch’teki hangi network’e bağlı olacağı.

 

Advanced kısmında makinenin belirlediğiniz süredeki hearbeat kontrollerine cevap vermemesi durumunda otomatik olarak ayağa kalkma özelliğini açabilir ya da kapatabilirsiniz. Ayrıca bu bilgilerin email ile gelmesini de sağlayabilirsiniz.

Ardından save deyip planımızı oluşturmuş oluyoruz.

Artık bu adımdan sonra bu sunucunun yedeği alındığı zaman virtual standby özelliğini kullanabiliyor duruma geliyorsunuz. Makinenin ilk önce Arcserve formatında yedeği alınacak, sonrasında bu yedek belirtilen sanallaştırma platformu üzerine aktarılacak. Jobs menüsü altında transfer detaylarını izleyebilirsiniz.

Ayrıca “Standby VM Network Configuration” seçeneği ile sanal makinenin ayağa kalkarken ki network ayarlarını değiştirebiliriz. (ip, dns, gateway ve wins).

“DNS Authentication” seçeneği ile dynamic olarak dns güncelleştirmesi de yaptırabilirsiniz.

Yedekleme noktalarınızı Virtual Standby menüsü altında ilgili sunucuyu seçip “Standby VM” seçeneğini seçtiğinizde görüyorsunuz. Makineyi hangi noktadan ayağa kaldırma isterseniz seçin ve “Power On VM” seçeneği seçin. Makine power on olduğu zaman planda belirttiğimiz ayarlar ile ayağa kalkıyor. Detayları VMware tarafında gözlemleyebilirsiniz.

 

Geri yükleme noktalarını snapshot manager altında görebiliyoruz.

Makine artık Virtual Standby altındaki “Standby VM Running” kısmında gözüküyor.

 

Bu makine artık tamamen sizin sanal ortamınıza bağlı datastore’lar üzerinde çalıştığı için ekstra bişey yapmanıza gerek yok (herhangi bir nfs mount vb söz konusu değil).Siz arcserve üzerinden “Shut Down VM” diyene kadar sanal ortamınızda çalışmaya devam eder.

 

Bilgilendirme : Bu sanal makineyi kullanmaya devam edecekseniz recovery point’lerin oluşturduğu snapshot’ları dilerseniz silebilirsiniz. Çalıştırdığınız sanal makineyi artık Arcserve virtual standby kısmında görmek istemiyorsanız bu planı silebilirsiniz.

Umarım faydalı olur.

Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle.

Exit mobile version