Network

HP A Serisi Switchlerde Software Upgrade ve İnstallation İşlemleri

Bu makalemde sizlerle HP Networking ürün ailesinde yer alan ve A serisi ürün ailesi altında yer alan switchlerin” firmware” ve “bootrom” upgrade işlemlerini adım adım anlatıyor olacağım.

Öncelikle HP Networking Ürün Ailesi  A , E , V, S  serilerinden oluşmaktadır.

A serisi ürünler, Comware işletim sistemini kullanmaktadır.

E serisi ürünler, Provision ASIC işletim sistemini kullanmaktadır.

V serisi ürünler, Web Based ürünler ve Yönetilemeyen switch ürün ailesinden oluşmaktadır.

S serisi ürünler, Security ürün ailesini oluşturmaktadır. IPS ve Firewall çözümleri bu başlık altında yer almaktadır. Tipping Point markası burada bu aileyi temsil etmektedir.

 

Temel HP network ürün ailesi bilgisinin ardından sizlerle, Amacımız bu makale sonrasında HP A serisi ürünlerin kullandığı işletim sistemi olan Comware OS v5 işletim sisteminin güncel versiyonu olan Comware OS v7 ‘ye upgrade işlemini gerçekleştiriyor olmanız.

Öncelikli olarak upgrade işlemini HP A-5120-EI-24G ürününde gerçekleştiriyor olacağım. Fixed portlu tüm A serisi ürünlerde upgrade işlemi farklılık göstermemektedir.

Mevcut cihazın firmware versiyonunu ve çalışan kaydedilmiş konfigürasyonunu görüntülemek için aşağıdaki resimdeki işlem adımlarını takip edebilirsiniz.

clip_image002

RESİM-1

Bildiğiniz üzere firmware upgrade aşamasının ardından herhangi bir data silinmeyecektir. Ancak yinede önlem almak adına.  Yukarıdaki komut çıktsınında ardından tüm çalışan konfigürasyonu, notepad’e kaydederek konfigürasyon yedeğini almanızı tavsiye ederim. (RESİM-1-)

clip_image004

RESİM-2

Mevcut işletim sisteminin backup ve main alanlarda hangi işletim sistemi versiyonu kullandığını doğrulamak ve öğrenmek için yukarıdaki komut çıktısını kullanabilirsiniz. (RESİM-2)

Gerekli kontrollerin ardından switch’e firmware yükleme işlemini başlatabilmemiz için aşağıdaki ön gereksinimleri hazırlıyor olmanız gerekli. Sonucu başarılı sonuçlandığı takdirde işlemler adımına devam edebilirsiniz.  (RESİM-3-)

clip_image006

RESİM-3

Aşağıdaki işlemlerin olumlu sonuçlanması gerekmektedir. Aksi takdirde firmware yükleme işlemine geçemezsiniz. Cihazınızın flash’ın yeterince kapasite olmamasından ötürü sorun yaşayabilirsiniz. O sebeple aşağıdaki işlem adımlarının sonucusunda flash içerisinde yer alan firmware’i siliyoruz.  (RESİM-4)

clip_image008

RESİM-4

TFTP prokolü üzerinden cihazınıza firmware yükleyebilmeniz için, TFTP server yazılımına ihtiyacınız vardır. İlgili yazılımı altta yer alan link’ten indirebilirsiniz.

http://www.solarwinds.com/register/MoreSoftware.aspx?External=false&Program=52&c=70150000000CcH2&tftpreg=true

              

Yazılımı indirdikten sonra TFTP yazılımını kurduğunuz PC üzerinde TFTP portuna ve ICMP 8 nolu porta izin verdiğinizden emin olunuz.

Bu yönergelerinin tamamlanmasının ardından, aşağıdaki linkte yer alan 5120 switch için ilgili firmware’i indiriniz.

 

https://h10145.www1.hp.com/Downloads/SoftwareReleases.aspx?ProductNumber=JE069A&lang=pl&cc=pl&prodSeriesId=4174705

TFTP yazılımında aşağıdaki görülen ayarların yapıldığından ve indirdiğiniz firmware’i TFTP root klasörüne attığınızdan aşağıdaki aşamaları kontrol ederek emin olunuz. (RESİM-5)

clip_image010

RESİM-5

Tüm ön gereksinimleri tamamladıktan, ardından fimrware upgrade/install işlemini aşağıdaki komutu kullanarak başlatabilirsiniz.  (RESİM-6)

clip_image012

RESİM-6

Bu işlem adımının başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından, Boot ROM versiyonunuda yükseltmenizde fayda var. “.btm”  uzantılı dosya firmware ile aynı zip dosyası içerisinden çıkacaktır. (RESİM-7)

clip_image014

RESİM-7

Bu işlem adımlarının tamamlanmasının ardından, cihazınızda yüklemiş olduğunuz firmware ve bootrom versiyonlarının kalıcı olarak kullanılmasını sağlamak için ve bacukp ve main software versiyonlarını cihazımızda kalıcı olarak ayarlamak için aşağıdaki işlem adımlarını gerçekleştirmeniz gerekli.  (RESİM -8)

clip_image016

RESİM 8

Konfigürasyonun kaydedilmesinin ardından, cihazı reboot etmeniz gerekli. (RESİM 9)

clip_image018

RESİM 9

Cihazın açılmasının ardından, işletim sistemi versiyonu, flash içerisindeki bulunan dosyaların kontrolünün yapılmasının ardından, cihazın firmware ve bootrom versiyonun güncellendiğini kontrol edebilirsiniz. (RESİM 10)

clip_image020

RESİM 10

Resim 2 ile Resim 10 arasındaki fimrware versiyonlarını karşılaştrıdığınız zaman upgrade işleminin başarılı bir şekilde gerçekleştiğini görüntüleyebilirsiniz.

Aşamaları istinasız adım adım uyguladığınız takdirde tüm A serisi fixed portlu switchlerde işlem başarı ile sonuçlanacaktır.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Eski bir makale olduğu için haklısınız, bizim eski web sitemizden taşıdık, Gökhan hocamız ile görüşüp mümkün ise güncelleyelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu