3. Parti Yazılımlar

Veritas Netbackup 8.0 ile MS SQL Veritabanı Yedekleme İçin Politika ve Script Oluşturma

Merhaba Değerli Meslektaşlarım, Veritas Netbackup 8.0 ile MS SQL Database Backup-Restore Operasyonubaşlıklı teknik makale serimizin 2. Bölümü olanMS SQL Veritabanı yedekleme için Politika ve Script oluşturma” ile devam ediyoruz.

Makale serimizin 1. Bölümüne aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.cozumpark.com/blogs/3party/archive/2018/03/11/veritas-netbackup-8-0-ile-ms-sql-database-backup-restore-operasyonu.aspx

Şimdi makelemizin 2. Bölümü olan “MS SQL Veritabanı yedekleme için Politika ve Script oluşturma” süreçlerini adım adım gerçekleştirelim.

 

Bölüm 2:  MS SQL Veritabanı yedekleme için Politika ve Script oluşturma

 

clip_image001

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Makalemizin önceki bölümlerinden “NetBackup Client Settings” kısmındaki gibi öncelikle “NetBackup MS SQL Client” uygulamasına sağ tıklayıp “Run as Administrator” seçeneğiyle başlatıyoruz.

Not: Bu işlemi Client üzerinde gerçekleştireceksiniz ve işlem sonunda script dosyası client’ın üzerinde bir yere kaydedeceksiniz.

clip_image002

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Açılan bu ekranda “File” menüsünün altında bulunan “Backup SQL Server objects”e tıklıyoruz. Seçeneklerin sağ tarafında gördüğünüz gibi kısayol tuşlarıda mevcut. Dilerseniz kısayol tuşlarıylada hareket edebilirsiniz.

 

clip_image004

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Sunucumuzda bulunan DB’lere ait listeyi görmektesiniz. Burada “All” seçeneğiyle tüm DB’lerin yedeğini alabilir.

“All but selected” seçeneğiyle seçtiklerinizi “Exclude”(Listeden çıkararak) listede kalanların yedeğini alabilir.

 

“Selected” seçeneğiyle “CTRL” tuşuna basarak seçeceğiniz DB’lerin yedeğini alabilirsiniz. “Stripes” seçeneğiyle her DB için tek job oluşturmasını veya stripe adeti kadar job’a parçalayarak işlem yükünün balance(dengelenmesini) sağlayabilirsiniz. Bu opsiyonu DB boyutlarınız çok fazla olduğunda kullanmanızda fayda olacaktır. Örnek; çok arabanın olduğu yerde tek şeritli değilde, 4-5 veya 8 şeritli yol kullanmasını sağlamak gibidir.            

 

Önemli Not: Stripe seçeneğinin fazla olması her zaman avataj sağlamayacaktır. Çünkü her DB için açılan stripe miktarı master sunucunuzda çalışan backup job’larının kuyruğu alınmasını ve kuyruğun uzamasına sebep olacaktır. Buradaki değeri sizin data boyutunuza ve işlem yükünüzü etkilemeyecek şekilde, inceleyip belirlemeniz gerekmektedir.

 

“Use SQL compression” seçeneğini işaretlemeniz durumunda SQL sıkıştırma işlemini gerçekleştirecektir.

 

“Launch immediately”  seçeneğiyle işlemi hemen başlatabilir ve “Save” seçeneğiyle Script’inizi kaydedebilir ve ilgili backup policy’inize tanımlayabilirsiniz.

 

 

clip_image005

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Ben “All” seçeneğini seçeğini seçip “Save” seçeneğiyle işleme devam ettim. Dosyamıza isim ve yolunu belirterek işleme devam ediyoruz.

 

clip_image006

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Kaydettiğimiz “Backup_Script.bch” dosyasını açıp açmamak istediğimizi soruyor. Ben “Yes” seçeneğiyle devam ediyorum ki bize nasıl bir script oluşturmuş.

 

clip_image007

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Bir önceki ekran görüntüsünde seçeneğe “Yes” diyerek devam ettiğimizde karşımıza çıkan bu ekranda oluşturmuş olduğumuz script’in içeriğini görüyoruz. Diğer seçenekler için script ekran görüntülerini paylaşıyorum;

clip_image009

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “All but selected” seçeneğiyle script dosyasını kaydetme işlemini yapıyoruz.

 

clip_image010

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Gördüğünüz gibi bu sefer kaydederken farklı bir uyarı verdi. Dikkat ederseniz bütün DB’leri alacağını fakat aşağıdaki DB’leri almayacağını belirtiyor. “Yes” diyerek işleme devam edelim ve script dosyamızın içeriğini görüntüleyelim.

 

clip_image011

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Gördüğünüz gibi seçmiş olduğumuz DB’leri “EXCLUDE” ederek seçmiş olduklarımızı backup alınacak DB kategorisinden çıkarmıştır.

 

clip_image012

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Selected” seçeneğiyle oluşturulan script dosyasını görmektesiniz. Eğer birden fazla DB seçmiş olsaydınız satırların benzer bir şekilde tekrarladığını görecektiniz.

 

Böylelikle yedeklemek istediğimiz veritabanı için script oluşturma işlemini tamamlamış olduk.

Şimdi ise backup politikasını oluşturmaya başalayabiliriz.

 

clip_image014

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; NetBackup Console’a girdiğinizde sol tarafta bulunan menülerde “Policies” sekmesine tıklıyoruz. Ekranınızın sağ tarafında sisteminizde kayıtlı olan aktif/pasif tüm policy’leri göreceksinizdir.

 

clip_image016

 

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Ekranınızın sağ tarafında bulunan bu policy’lerden hangisini değiştirmek istiyorsanız üzerine sağ tıklayıp “Change” seçeneğine tıklayarak işleme devam ediyoruz.

 

clip_image018

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Değişiklik yapacağımız policy’e ait ekran görüntüsünü görüyorsunuz. “Policy type” VMware seçili olduğundan dolayı menü bar’ın da ek olarak policy type’ı VMware olmasından kaynaklı, VMware ayarlarını yaptığımız menü bulunuyor.

clip_image020

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Policy type” seçeneğini “MS-SQL-Server” seçiyoruz. Seçimi yaptıktan sonra menü bar’ının değiştiğini göreceksiniz.

 

Not: “Policy Type” seçeneğini değiştirmenizden dolayı ekranınıza uyarı gelecektir. Uyarıya “OK” butonuna tıklayarak devam etmeniz gerekiyor.  

 

clip_image022

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;  “Clients for use with batch files” seçeğini seçtiğinizde ekranınıza uyarı gelecektir. Uyarıya “Yes” seçeneğine tıklayarak devam ediyoruz.

 

clip_image024

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Seçimimizi yaptıktan sonraki ekran görüntüsünü görmektesiniz. “New” butonuna tıklayarak işleme devam ediyoruz.

 

clip_image025

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Client name” kutusuna agent yüklediğimiz sunucunun adını “sunucuadı.domainadı.local” şeklinde giriyoruz.

 

Dilerseniz “Detect client operating” kutucuğuna tıklayarak işletim sistemini otomatik olarak belirlemesini sağlayabilir veya manuel olarak kendiniz belirleyip sonrasında “OK” seçeneğine tıklayarak client ekleme işlemini bitirebilirsiniz.

 

Eğer sisteminiz cluster ise cluster ismini, birden fazla sunucuda aynı işlemini yaptırmak istiyorsanız diğer sunucularınızıda aynı yöntemle eklemeniz gerekiyor.

 

 

clip_image027

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;Gördüğünüz gibi agent yüklediğimiz sunucumuzu ekleme işlemi başarılı bir şekilde gerçekleşti.

 

clip_image029

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; makalemizin bu bölümünün başında oluşturmuş olduğumuz script’i bu alana eklememiz gerekiyor. “New” butonuna tıklayarak script ekleme işlemine başlıyoruz.

 

clip_image031

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Açılan bu ekranda “Browse…” butonuna tıklıyoruz.

 

clip_image033

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Hatırlarsanız daha önceki makalemiz olan “Create Backup Script”  işleminde kaydetmiş olduğumuz scriptleri ekranda görmektesiniz. Burada hangi script’in çalışmasını istiyorsanız onu seçip “OK” butonuna tıklayarak pencereyi kapatıyoruz.

 

clip_image035

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Seçimimizi yaptıktan sonraki ekran görüntümüzde “Add” butonuna tıklıyoruz.

 

clip_image037

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Eklemiş olduğumuz script’i “List of scripts to add to the selection list:” listesinde göreceksiniz. Böylece oluşturmuş olduğumuz script’i policy’imize “OK” butonuna tıklayarak ekliyoruz.

 

clip_image039

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Script vasıtasıyla yedeklemesini sağlayacağımız DB’lerin “Backup Selections” tabına eklemiş olduk. Dilerseniz policy’de “Attributes” ve “Schedules”  menülerdeki ayarları istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Benim ihtiyacım olmadığından diğer seçenekleri default olarak bırakıyorum. “OK” butonuna tıklayarak policy change ekranını kapatıyoruz.

 

Böylece teknik makale serimizin 2. bölümü olan “MS SQL Veritabanı yedekleme için Politika ve Script oluşturma” işlemini bitirmiş oluyoruz.

 

Sizlere fayda ve farkındalık sağlaması dileğiyle.

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu