Network

TFTP Kullanarak Pasif Cihazlara Firmware ve İşletim Sistemi Kurulumu

Bu makalemizde çalıştığımız sektörde bulunduğumuz konuma göre sık sık veya ara sıra lazım olan pasif cihazlara firmware veya işletim sistemi kurulumunu ele alacağız. TFTP genel olarak pek kullanılmaz cihaz ayakta ise genelde grafik ara yüzden güncelleme, yedekleme, restore ve yüklemeler yapılır. TFTP ile imaj ve firmware yüklemeleri genelde router, switch ve firewall cihazlarına yapılır. Biz makalemizde test olarak FortiAnalyzer cihazına firmware yüklemesi yapacağız. Öncelikle TFTP nedir ona değinelim.

TFTP (Trivial File Transfer Protocol)  1980 yılında kullanılmaya başlanan ve FTP’nin temel fonksiyonlarının kullanılabildiği dosya transfer protokolüdür. Microsoft  Windows NT 3.51 ile TFTP Server desteği vermeyi bıraktı fakat Cisco ile yakından ilgilenen her IT Çalışanı bilir ki TFTP Server image yükleme, PIX password resetleme ve backup & restore işlemleri için kullanılan çok önemli bir servisidir.  TFTP Protokolünü 3. Party yazılımlar ile kullanabilirsiniz. Bu amaçla birçok program geliştirilmiştir siz alışkanlık kazandığınız veya kullanımı kolay olan bir yazılımı kullanabilirsiniz.

Ben bu işlemlerde TFTP64 programını kullanacağım. Programı aşağıdaki link üzerinden indirebilirsiniz.

http://tftpd32.jounin.net/tftpd32_download.html

İndirip programımızı çalıştırıyoruz.

clip_image002[4]

Programımız açıldığında kullanılacak olan interface seçimini yapıyoruz. Biz işletim sistemi çöken ama ayakta olan bir FortiAnalyzer 200D cihazına işletim sistemi yüklemesi yapacağımız için ben FortiAnalyzer 200D cihazına bağlı olan Ethernet bacağım olan 192.168.1.150 seçimini yapıyorum.

clip_image004[4]

Ethernet seçiminden sonra cihazımıza yüklenecek olan imajı internet sayfasından indirip Browse butonu ile gösterelim.

clip_image006[4]

TFTP ayarlarımız tamamlandıktan sonra artık FortiAnalyzer 200D cihazımıza putty ile bağlanalım. Bu cihazımızın işletim sistemi uçmuş durumda ve buna rağmen cihazımız ayakta. Cihazımızı açalım. Bağlantıyı sağlayalım. Cihaz için menüye girebilmek adına bir tuşa basmamız gerekmekte. Cihaz arayüzü geldikten sonra bir tuşa basarak menünün gelmesini sağlayalım.

clip_image008[4]

Gelen menüde farklı seçimler sunulmakta. Ben tercih olarak cihaz içerisinde önemli verilerim olmadığından format atıp temiz olarak kurulum yapma niyetindeyim bu nedenle F tuşuna basıyorum.

clip_image010[4]

Cihazdaki dataların silineceği noktasında karşımıza gelen soruyu Y ile geçiyoruz. Cihazımız başarı ile fortmatlanıyor.

clip_image011[4]

Bu aşamadan sonra artık cihazımıza firmware yükleme sırası geldi. Menüden açıklamalara bakacak olursak G tuşuna basarak TFTP üzerinden firmware yükleme imkânımız var. G tuşuna basalım.

clip_image012[4]

Bizden TFTP sunucu adresi istenmekte. Yukarıda hatırlayacak olursanız TFTP için bilgisayarımızın 192.168.1.150 bacağını seçmiştik. Bu nedenle 192.168.1.150 adresini girelim.

clip_image014[4]

Şimdide bağlantı sağlayacak olan TFTP protokolü için bir ip belirlememiz istenmekte. Bu nedenle bizde bağlantının sorunsuz sağlanması için 192.168.1.X bloğundan bir ip vermek durumundayız. TFTP severimize bağlantı sağlayabilmek için Putty ile bağlandığımız cihaza 192.168.1.160 ip adresini veriyorum.

clip_image016[4]

Şimdi bizden yüklenecek olan imajın ismi istenmekte. TFTP serverimizde Browse ile gösterdiğimiz imajlardan hangisini yükleyeceksek onun ismini kopyalayıp bu ekranımıza yapıştırabiliriz. Bu işlemi de tamamlayıp Enter ile onaylıyoruz.

clip_image018[4]

Firmware kopyalama işlemi başladı.

clip_image020[4]

Firmware kopyama işleminden sonra imaj doğrulama işlemi tamamlandı. İmaj daha sonra kurulmak üzere açıldı. Bize imajın nasıl konumlanması gerektiği noktasında bir soru geldi. Biz cihazı fortmatladığımız ve default imaj olarak başlatacağımız imaj olacağından D tuşuna basalım.

clip_image022[4]

İmaj default imaj olarak yapılandırılmaya başlandı.

clip_image024[4]

İşlem devam ediyor.

clip_image026[4]

İşlem şu anda tamamlandı.

clip_image028[4]

Cihazımız yeniden başlatılıyor.

clip_image030[4]

Cihazımız başladı ve FortiAnalyzer login ekranı geldi.

clip_image032[4]

Bu durumda cihazımız hazır duruma geldi ve gui ortamdan bağlantı sağlayabiliriz.

clip_image034[4]

Evet cihazımıza erişim sağladık. Burada TFTP programının temel kullanım mantığını ele aldık. Cihazdan cihaza TFTP üzerinden imaj yükleme, yedekleme gibi işlemler farklılık gösterebilir.

Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.

 

 

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Rs232 To Rj45 kablosu ve Rs232 ucuna takılacak olan USB dönüştürücü lazım olacak.
    Birde 1 adet Rj45 Ethernet Kablosu onuda pc ile fortinet 1 porta takacaksın.
    geçen sene yazmışsın ama ihtiyacı olan arkadaşlar için bilgilendirme.

    PuTTY Uygulaması
    TFTP Uygulaması
    Rj45 Ethernet Kablosu
    Rs232 To Rj45 kablosu ve Rs232 ucuna takılacak olan USB dönüştürücü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu