Forum

cache block size
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

cache block size

5 Yazılar
4 Üyeler
0 Likes
2,643 Görüntüleme
(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

 cache block size  ne demek . 4,8,16,32 kb secenekleri var bunları neye göre seciyoruz. konuyu tam bilmediğimden belkide yanlış sormuş olabilirim. biraz açıklayabilir misiniz. mantığını nedir ne demek istenir vs...

 
Gönderildi : 09/01/2013 11:31

(@kayhankayihan)
Gönderiler: 854
Noble Member
 

Merhaba,

Cache atarsak block size, disk ile ilgili.

Block size gelince, block size demek senin diskinde bulunan blocklara verilen boyuttur.

Örneğin senin block size ın 4 mb olsun, sen 1kb lık bir dosya da kaydetsen 3 MB lık bir dosya da kaydetsen tutacağı alan 4 MB dir..

Yani disk bu block dolu diyecektir.

Böyle anlatınca block size en düşük değere getimek mantıklı geliyor insana ama bunun performans v.s. gibi faktörleri var.

Bu terimi tam olarak nerden aldığını iletirsen daha detaylı bilgi verebilirim.

 
Gönderildi : 09/01/2013 15:02

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

storagenin arayüzüne bakarken gördüm 

 
Gönderildi : 09/01/2013 19:50

(@bilgehanpoyraz)
Gönderiler: 809
Illustrious Member
 

Cache RAM ile alakalı. Block size ise diskle alakalı. Ama ikisi birleşince CPU üzerinde kullanılan cache memory'nin kullanımı ile alakalı oluyor.

şöyle açıklayabiliriz,

CPU üzerindeki processler, cache belleği programın performansı ve kaynak kullanımı amacı ile programı yazan kişi tarafından belirli size'larda kullanır. işte yukarıda bahsettiğiniz size'lar bu sizelardır. buna cache block size denir.

Bilgehan

 
Gönderildi : 09/01/2013 23:06

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

 cache block size  ne demek . 4,8,16,32 kb secenekleri var bunları neye göre seciyoruz. konuyu tam bilmediğimden belkide yanlış sormuş olabilirim. biraz açıklayabilir misiniz. mantığını nedir ne demek istenir vs...

 

Yanlış hatırlamıyorsam, Cache blok olarak geçen kısım disk üzerinde bulunan yada raid kart üzerinde bulunan memory kısmının kütüphane raf boyutudur. Boyutun büyük olması hızlı çalışmasına fakat kapasitenin hızlı dolmasına neden olur. Disklerde bu işlemi düzeltmek için defrag yapılmaktadır hem düzenleme hemde verilerin tekrar paketlenerek ardışık yazılması ile performans elde edilir ( Mekanik plakalar ). Cache tarafında ise durum hemen hemen aynı siz a verisini gönderiyorsunuz ve diske bunu yaz diyorsunuz fakat disk bunu bir anda yazamaz bu durumda bunu bir ön depolama alanında tutmalıdır bu kısım cache kısmı oluyor. Siz diske yazabileceğinden daha fazla veri gönderir ve cache kapsitesini doldurursanız bu durumda işletim sistemlerini kullanırken kopyalama esnasında duraklama işlemi yaşanır ve disk cache hafızasındaki veriyi diske yazdıktan sonra sizden gelen verileri tekrar boşaltılmış cache kısmına alıp plakaya yazmaya başlar. Cache blok alanlarının küçük olması kabul edilebilir paket sayısını arttırken blok haznesini geçen paketlern bölme işlemine ugramasına doğal olarak PU tarafında işleme neden olur ve performasnı olumsuz etkiler.

 

İşin aslı birazda kullanacağınız yapıya göre oluşurulmalı, küçük boyulu çok dosyalı bir veri alanınız varsa küçük alanalr daha iyi iken büyük dosyalarla uğraşılırken büyük alanlar daha iyi olacaktır.

 
Gönderildi : 10/01/2013 03:07

Paylaş: