Forum

Linux Admin mi Wind...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Linux Admin mi Windows Admin mi?

9 Yazılar
6 Üyeler
0 Likes
1,177 Görüntüleme
(@enescimen)
Gönderiler: 36
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar. Ben 19 yaşında, lisede network üzerine eğitim almış ve şu anda da yüksekokulda network ağrılıklı bir bölümde okuyan biriyim. Kendimi daha çok cisco ağ teknolojileri üzerine geliştirdim ancak biraz da olsa sunucu, sistem alanında da bilgim var. Birinci önceliğim cisco sertifikasyon sisteminde ilerlemek olsa da iyi bir sistem ve ağ uzmanı olmak için kendimi sunucu alanında da geliştirmem gerekiyor.

Yalnız sunucu tarafında her zaman takıldığım bir konu var; windows tarafında mı kendimi geliştirmeliyim yoksa linux mu? Açıkçası linux açık kaynak ve özgür bir platform olduğu için daha çok ilgimi çekiyor ancak benim için biraz daha önemli olan ülkemizde bu iki farklı sistemden hangisi daha çok rağbet görüyor onu merak ediyorum. Şimdi kendimi linux üzerine geliştirip açıkta kalmak istemem bu yüzden sektörde olan tecrübeli abilerimden tavsiye bekliyorum nasıl bir yol izlemeliyim?

 
Gönderildi : 09/08/2016 15:12

(@www-rizasahan-com)
Gönderiler: 18028
_
 

Valla bana göre Linux admin olursanız piyasada Microsoft admin seviyesi kadar yaygın olmadığından daha iyi olacaktır. Microsoft yaygın bir sistem bilende çok ancak Linux bence bir adım daha ilerisi olacaktır. Ciddi anlamda adminlik yürüten arkadaşlarım güzel maaşlar almakta. Tabi arada Microsoft sistemlerede ihtiyaçları oranında hakim durumdalar.

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 09/08/2016 16:12

(@enescimen)
Gönderiler: 36
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Ben de zaten windows server üzerine eğitim aldım biraz. exchange ve active directory kurulumu-yönetimi hakkında orta seviye bilgim var. yalnız merak ettiğim türkiyede kurumsal özel firmalarda active directory,mail,depolama hizmetleri çoğunlukla hangi platform üzerinden sağlanıyor acaba? kabaca bir tahminde bulunabilir misiniz? linux mu yoksa windows mu öndedir?

 
Gönderildi : 09/08/2016 16:44

(@vasviuysal)
Gönderiler: 7889
Üye
 

Hosting firmaları daha çok linux kullanıyor kurumsal firmalar  ürün arkasında destek görmek istedikleri için şimdilik yeterince linux'a yüz vermiyorlar denebilir . Oracle dba vs gibi bir kariyer dusunuyor iseniz linux/unix öğrenmeniz yararınıza olacaktır örneğin.

 
Gönderildi : 09/08/2016 16:56

(@turancoskun)
Gönderiler: 4100
Üye
 

merhaba,

ülkemizde ms ürünlerinin yaygınlığından dolayı, adminler bu yönde tercih ediliyor.

ik, görev / ücret dağılımına hiç girmeyeyim, gelişim ve kendinizi doğru tanımlayamadığınız takdirde, anlamsız bir denge / rekabet söz konusu.

linux tarafında belli başlı projeler, kurumlar veya Vasvi hocanında bahsettiği gibi hosting firmaları tercih ediyor.

kariyerinizde yurtdışı hedefi var ise, linux admin tarafına yönelmenizi tavsiye ederim.

ancak hedef yurtdışı değil ise, ülkemizin tüm şehirlerinde sektör aynı düzeyde gitmediğinden, bazı şehirler haricinde iş bulma veya saha tecrübesi edinmeniz zor olacaktır.

linux admin tarafı için yabancı kaynak fazlası ile mevcut ve ülkemizde de yavaş, yavaş artmakta.

standart süreç konusunda kendinizi eğitirken, sabit bir alanada yönelmeniz faydanıza olur.

özellikle şuan emekleyen, ama önümüzdeki yılların gözdesi olacak olan NoSql mimarilerini inceleyip, uzmanlaşabilirsiniz.

 

****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 10/08/2016 03:44

(@enescimen)
Gönderiler: 36
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Değerli yanıtlarınız için çok teşekkürler. Ben kendimi linux üzerine geliştirmeye devam edeceğim ama bir yandanda ms sistemlerine de hakim olmaya çalışacağım. Dediğiniz gibi ms sistemleri ülkemizde daha yaygın gözüküyor.

Yine tavsiyeleri olan varsa merakla bekliyorum.

 
Gönderildi : 16/08/2016 16:52

(@zulfumehmetozcifci)
Gönderiler: 731
Prominent Member
 

Şu an en mantıklısı Microsoft ama yanında Linux bilmek size ayrıcalık tanıyacaktır.

Bir bilişim firmasıyla iş görüşmesine gittiğimde (Tabi sene 2007) bana sorduğu Linux kullanmayı biliyor musunuz?

Kişisel bir olay

 
Gönderildi : 08/05/2017 09:05

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Herhangi bir markanın admini olmayın, Sunucu admin olun 🙂 Bir markaya bağlanırsanız markanın ömrü kadar meslek ömrünüz olur ama sistemi öğrenirseniz marka bağımsız çalışabilir duruma gelirsiniz ve önünüze bir cihaz/yazılım konulduğunda basitce kullanıcı klavuzunu okumanız yeterl olur çünkü siz ne yapacağınızı zaten biliyor olursunz tek sorununuz bu yapacağınızı o cihaz yada yazlım üstünde nasıl yapacağınızdır.

 

Sertifika konusuna gelince, Linux tarafı için biraz daha yüksek seviye firmalar bulmanız gerekir çalışmak için, Windows tarafında ise iş bulmak için profesyonel ve soho/smb tarafında daha kolay iş bulursunuz bu pazarlardaki firma sayısı fazla olduğu için iş imkanıda çok olur.

 
Gönderildi : 08/05/2017 15:25

(@enescimen)
Gönderiler: 36
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Cevaplar için teşekkürler

 
Gönderildi : 17/08/2017 13:12

Paylaş: