Forum

Windows Server 2012...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Windows Server 2012 Virtual Machine RDS

6 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
975 Görüntüleme
(@FerhanAkar)
Gönderiler: 18
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

İyi günler,

Bir program çalıştırmak için server bir bilgisayar aldık. Bu bilgisayara Server 2012 Datacenter kurduk. İçerisine 40 adet sanal makine kuracağız. Kullanıcılar bu sanal makinelere erişip program çalıştıracak. Daha farklı yollar tavsiye edenler oldu fakat sistemin bu şekilde kurulması gerekiyor. Ana server'a erişim olmayacak. Yani ona rds rolünü kurmayacağız.

Şimdi sormak istediğim, hyper-v kurulumunu gerçekleştirdim. Bir sanal makine oluşturdum ve datacenter kurup aktifleştirdim. Olay burada başlıyor. Daha önce server tecrübem yok. 1-2 aydır araştırma halindeydim.

Şimdi bu sanal makinelere nasıl bir işlem yapmam gerekiyor?

1-Herbirine ayrı ayrı rds rolü kurup rds lisanlarını ayrı ayrı mı yüklemem gerekiyor? Bu durumda bu makineler birbirinden tamamen bağımsız ayrı serverlar gibi mi çalışacak? 

2-RDS rolünü kurmadan önce Active Directory kurmamı söyleyen bir hata alıyorum. İnternetteki videolarda AD kurmadan önce IP ayarları yapıyorlar. RDS işleminden önce ya da sonra ne gibi ayarlar yapmam gerekiyor?

3-Sanal makine başına 1 RDS CAL kurarsam 1. kullanıcı aktifken diğeri bağlanamaz mı? Bu durumda sanal makine kullanmadan tüm cal'ları ana servera yükleseydim aktif olmayan kullanıcıların lisans hakkını diğerleri kullanabilir miydi?

4-CAL olayında anladığım kadarıyla RDS CAL alıp bunların kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Bir normal USER CAL diye geçen cal lisansı var ki fiyatı RDS'ye göre daha ucuz. Bu da kurulumu yapılmayan server'ı kullanacak kullanıcı sayısı kadar alınan CAL mu oluyor?

5-Ana server'da bir herhangi bir işlem yapmam gerekiyor mu? Bir de ana server üzerinden sanal makinelere bağlantıyı nasıl gerçekleştiriceğim? Her birine ayrı statik IP mi almak gerekir?

6-Sanal makine üzerinde kurulumdan sonra hangi işlemleri gerçekleştirmem gerekiyor? Ayrıntılı anlatmasanız bile hangi rolleri kurmam gerektiği ve hangi ayarları yapmam gerektiğini belirtirseniz minnettar kalırım.

 

Verdiğim bilgilerde bir eksiklik varsa cevapları takip ediyor olacağım, eklerim. 

 

Teşekkür ederim.

 

Ferhan Akar

 

 
Gönderildi : 23/05/2016 13:59

(@ekremersoy)
Gönderiler: 54
Trusted Member
 

merhaba,

 

-bir bilgisayara aynı anda iki adet kullanıcı uzak masaüstü ile bağlanabilir, eğer sayı bundan fazla olacaksa lisans almanız ve rolü kurmanız gerekir. bu doğrultuda yüksek adetli kullanıcıların bağlanacağı makinelerinize göre lisans ihtiyacını belirlemeni daha doğru olacaktır.

-hyper-v üzerinde network ayarlarını incelemenizi tavsiye ederim. external-internal-private olarak 3 farklı network yapısı olacak, siz ihtiyacınıza göre yapılandırmalısınız. sanırım ihtiyacınız external olarak ayarlanması olacak sanal makinelerinize ağ üzerinden fiziksel makineymiş gibi erişebileceksiniz. ana makinenizde uzak bağlantıyı açmazsanız erişim de olmaz.

1- makinelerin hepsi zaten birbirinden ayrı çalışacak, siz ihtiyacınıza göre 2den fazla aynı anda erişim için lisanslamanızı planlamanız gerekecek.

2- bu kadar geniş bir yapıda ad'ye ihtiyacınız olacaktır zaten, bir tane domain controller yapılandırım sisteminizi bu yapıya adapte etmeniz bağlantılarınızı yönetmenizde de size yardımcı olacaktır.

3- 2 kullanıcıdan fazlası için lisans ve rol kurulumuna ihtiyacınız oluyor, bildiğim kadarıyla lisansı dağıtma gibi bir durum yok ama emin değilim. bu konuda daha iyi bilen arkadaşlar yarımcı olacaktır.

4-lisans işini pas geçiyorum

5- ana makinde özel olarak bir işlem yapmıyorsunuz, makinelerin network yapsı external olursa local ağınızdaki her makine ip adresleriyle bağlantı sağlayabilir, eğer dış dünyaya açacaksanız 40 makineyi de açmayı düşünüyorsanız ya farklı dış iplere ihtiyacınız olacaktır ya da farklı portlarla bağlantı sağlayabilirsiniz.

6- bu biraz da ihtiyacınıza göre belirlenmelidir ama sadece uzak bağlantı istiyorsanız ve 2 adetten az olacaksa, bilgisayarıma sağ tuşla tıklayıp properties kısmına geldikten sonra, sol taraftaki advanced system setting kısmını tıklayın, açılan kısımda remote kısmında izinleri verdiğinizde uzak masaüstü için gerekli izni sağlamış oluyorsunuz.

 

umarım yardımcı olabilmişimdir

 
Gönderildi : 23/05/2016 17:00

(@mehmetergun)
Gönderiler: 204
Reputable Member
 

User cal ve rds lisansları farklı şeyler. 1 sunucu üzerine 40 tane sanal makine kurabilmeniz için çok iyi bir server almış olmalısınız. Sunucunuzun özelliklerini yazar mısınız kaç gb ram kaç cpu vb.

40 tane sanal sunucu kurmak yerine 1 tane remote desktop host kurup 40 rds lisans almak her açıdan daha mantıklı. Yok ben 40 tane sanal makine kuracağım diyorsanız ve bu sanal makinelerin her birine sadece 1 kişi bağlanacak diyorsanız zaten rds lisansı almadan bunu yapabilirsiniz; 1 makineye 2 tane kullanıcı zaten bağlanabiliyor. sanal makineler siz izin vermedikçe birbirini görmezler. Rds rolü kurmak için  active directorye gerek yok vs vs...

Sorduğunuz sorulardan yola çıkarak, bence siz ne yapmak istediğinizi yazın ona göre yol gösterelim. Çünkü sorularınız kolay bir konuyu olmadık yerlere götürecek gibi görünüyor.

 
Gönderildi : 23/05/2016 17:08

(@FerhanAkar)
Gönderiler: 18
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Server'da 176 GB ram var. Her sanal makineye 3'er gb olarak ayırdık. HDD olarakta makine başına 32 GB. İşlemci konusu biraz sıkıntı olabilir. 1 adet Intel® Xeon® Processor E5-2620 v3. Çekirdek başına 8 sanal makine kurulabilir deniyor. 6*8 den 48 sanal makine gibi düşündük.

Makine başına 2 kullanıcıdan fazla bağlanmayacak. Bu durumda RDS CAL ihtiyacı olmuyor mu? RDS rölünü kurmaya gerek var mı bu durumda? Sanal makinelerin her birine 2 kullanıcı oluştursam, ikisindede uzaktan bağlantıya izin versem, RDS, AD kurmadan bağlantı gerçekleştirebilir miyim?

Tam olarak istediğimiz ise 40 müşterimiz var. Bu müşteriler bizim yazdığımız programa bağlanıp işlerini halledecekler. Bu sebeple her müşteriye bir sanal makine kuracağız. Müşteriler kendilerine ayrılan makinelerde bazen 2 oturum açabiliyorlar. Eğer 2 bağlantıya kadar RDS ve Licence gerekmiyorsa bizim için yeterli. Bağlantı gerçekleştirip, işini halledip, bağlantıyı kapatacak. Ana server'a biz dahil uzaktan kimse erişemeyecek. Umarım anlatabilmişimdir.

Çok farklı, basit çözümlere yönelebilirdik fakat bizden istenen bu. Yardımcı olduğunuz için çok çok teşekkür ederim. Çok büyük paralar harcanıyor yanlış bir iş yapmak istemiyorum.

 

 
Gönderildi : 23/05/2016 19:52

(@mehmetergun)
Gönderiler: 204
Reputable Member
 

Çekirdek başına 8 sanal makine biraz abartı olmuş hatta sanalda çalışan makinelere normalden daha fazla core (çekirdek) ayırmak gerekiyor çoğu zaman. 1 vm e 1 çekirdek çok az gelir ki siz 8 vm den bahsediyorsunuz, üzerinde çalışacak uygulamanın gerektirdiği kaynaklar hesap edilip ona göre bu işe başlanmalı. 8 çekirdekli bir işlemciye 40 tane sanalk makine kuramazsınız.

Benim fikrimi sorarsanız her şeyden önce bu site üzerindeki sanallaştırmayla ilgili makaleleri okuyun. Olayın temelini anlamadan işe girerseniz ön göremediğiniz noktalarla çok uğraşırsınız ya da kestirmeden gidip uzman kişiden destek alın.

 
Gönderildi : 24/05/2016 02:40

(@FerhanAkar)
Gönderiler: 18
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Teşekkür ederim Mehmet Bey. Dediğiniz gibi makaleleri inceleyeceğim. 

 
Gönderildi : 24/05/2016 13:31

Paylaş: