Forum

vnx 5400
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

vnx 5400

3 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
1,229 Görüntüleme
(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

vnx 5400 üzerinde 60 tb disk alanım var. pool yapmamın amacı nedir. tek pool yapıp tüm disklerden bu pool dan lun yapsam devamlı olurmu esxi ler için . yada 4 tane pool neden yapmalıyım avantajı dezavantajı nedir merak ediyorum. yapılandırmada neyi düşünmeliyim. ayrıca 1 adet pool raid 6 yapılmış bunu raid 5 yapabilirmiyim uzerinde lunlar var ve lunlar esxi bağlı ve sanal makinalar calışıyor iken ? ve pool oluştururken extreme performans ve performans tabı altında ayrı ayrı raid secenekleri var raid yapısına karar verirken hangisi ne işe yarıyor bulamadım. 

vnx 5400 uzerinde sas flash ve sas flash 2 diskler var bunlar ne için kullanılır. isim anlamları nedir ?

 
Gönderildi : 15/12/2017 18:41

(@BurakErsever)
Gönderiler: 20
Eminent Member
 

Merhaba

Kullandığınız cihaz aynı pool içinde birden fazla disk tipini kullanmanıza imkan verebilmekte ve performans artışı sağlayabilmektedir.  Raid yapısında aynı disk tiplerini kullanmanız gerekir iken pool yapısında sas, ssd, sata bir arada kullanabilirisiniz.

Pool ya da raid kullanımı ihtiyaçlarınız doğrultusunda sistem analizi yapılarak karar verilmesi gereken bir konudur. İkisininde kendine has bazı avantaj ve dezavantajları söz konusudur.

Ancak bazı özelliklerin kullanımı için ek lisanslarınızın olması gerekli.

Performans olarak isimlendirilen diskler genellikle sas, extreme performans olanlar ssd, capacity olanlar nl sas (sata) disklerdir.

Raid yapısını oluştururken disk tipine göre sistemin önerdiği bazı en iyi yapılandırma seçenekleri mevcuttur. sata (nl sas) için raid 6 vb. gibi.

Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla sanallaştırma ortamında kullanacağınızı anlıyorum. Bu durumda hem mevcut yapınızı hemde ileride oluşabilecek ihtiyaçları göz önünde tutarak sanal makinaların ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir yapı oluşturmanız önemli. Hatalı bir başlangıç yaparsanız ileride değişiklik yapmanız oldukça zor olacaktır.

Bu konuda çok detaylı bilgi sahibi değilseniz araştırma yapıp / danışmanlık alıp sonrasında uygulamaya geçmeniz faydalı olacaktır. Aynı şekilde detaylı bilgi sahibi değilseniz çalışan sistem üzerinde değişiklik yapmanız sorun oluşmasına neden olabilir dikkatlı olmanızı öneririm.

Sanallaştırma konusunda storage konusu oldukça önemli olup yapılacak konfigürasyon sistem performansınızı olumlu/olumsuz etkileyebilecek bir kriterdir.

 

 
Gönderildi : 22/12/2017 14:49

(@EsrinKurban)
Gönderiler: 13
Active Member
 

pool yapmamın amacı nedir

  • farkli farkli diskleri ve raid yapilarini koyabilirsiniz, raid group`tan daha verimli ve esnek bir yapidir, tavsiye ederim.

 

tek pool yapıp tüm disklerden bu pool dan lun yapsam devamlı olurmu esxi ler için . yada 4 tane pool neden yapmalıyım avantajı dezavantajı nedir merak ediyorum. yapılandırmada neyi düşünmeliyim

  • tek pool kullanilabilir evet, ancak genel olarak okuma isleri yapilacak lunlar icin fastcache acik bir pool, yazma isleri icin de raid10 bir pool olusturmaniz iyi olur. pool sayisi ise disklerle ilgilidir, emc 120 adet diskten fazlasini tavsiye etmiyor bir pool icerisinde

ayrıca 1 adet pool raid 6 yapılmış bunu raid 5 yapabilirmiyim uzerinde lunlar var ve lunlar esxi bağlı ve sanal makinalar calışıyor iken ?

  • bu raid6 poolundaki tum veriyi alabilecek bir raid5 poolunuz var ise, lun`lari host`lar etkilenmeden teker teker pool to pool migrate edebilirsiniz. raid6 bir pool`a da raid5 yapisinda diskler eklenere extend edilebilir, pool mixed moda donusebilir.

pool oluştururken extreme performans ve performans tabı altında ayrı ayrı raid secenekleri var raid yapısına karar verirken hangisi ne işe yarıyor bulamadım. 

- emc`deki tiering mantigindir, ayni lun`un populerligine gore belli bir alani ssd, belli bir alani sas, belli bir alani da sata diskler uzerinde bulunabilir.

ext. perf - ssd anlamina gelir, perf ise sas

vnx 5400 uzerinde sas flash ve sas flash 2 diskler var bunlar ne için kullanılır. isim anlamları nedir ?

- ssd disklerdir, poollara da dahil edilebilir, fastcache icin de kullanilabilir

 
Gönderildi : 24/05/2018 20:14

Paylaş: