Exchange Server

Exchange Server 2019 Preview’ in Windows Server 2016 Üzerine Kurulması

Merhaba, bu makalemizde Exchange Server ürün ailesinin henüz piyasaya çıkmamış, preview 2019 versiyonunun kurulumundan bahsediyor olacağız. Kurulum öncesi biraz genel özelliklerden Exchange 2016 ya göre farklılıklarda ve sistem gereksinimlerinden bahsediyor olacağız.

Aşağıdaki resimde görüldüğü üzere ürün kendini üç önemli özellikle öne çıkarmakta.

clip_image002

Güvenlik: Exchange Server 2019 Windows Server Core desteği geldi. Windows Server 2019 Çekirdeğindeki Exchange Server 2019, Exchange için en güvenli platformu sağlamakta. Core işletim sistemlerinde kullanılan özellikler az olduğundan ve güvenlik açıkları aza indirgenmiş durumdadır.

Performans: Yeni mimari ile birlikte donanım sınırları biraz daha yukarıları zorlayacak gibi görünmekte. Ayrıca Exchange Server 2016’yı çalıştıran sistemler üzerinde Exchange Server 2019 daha performanslı çalışacaktır.

Yeniden tasarlanan veri tabanı mimarisi ile mevcut durumdan daha hızlı duruma gelinmiş olacak. Bing mimarisi ile çalışacak olan arama indexleri daha hızlı sonuç üretecek.

Exchange donanımsal yapıda SSD diskler üzerinden bu versiyonu ile daha hızlı bir çalışma ortamını bize sunuyor olacak. Bunun nedeni ise Exchange Serverin klasik disk üzerinde maximum sınıra ulaşması ve SSD disk üzerinde hızlı çalışabilmek adına farklı bir mimariye bürünmesi.

Son kullanıcı deneyimi: Kullanıcı ara yüzünde kolaylıklarda takvim başı çekmektedir. Kurumsal yapılarda kullanıcılar takvimi etkin olarak kullanmaktadır. Takvim paylaşım yapısında önemli yeniliklere yer verilmiş durumda. Yöneticilerin takvimlerini efektif kullanma bunları farklı kişilerin kullanabilmeleri için izin verme mekanizmalarında değişiklikler söz konusu.

2019 yılında piyasaya sunulacak olan Exchange Server 2019’un güvenlik ve performans açısından özellikle Windows Server Core 2019 üzerine kurulması önerilmektedir.

Genel bilgilerden sonra kurulum adımlarına gelelim yer yer gerekli olan kısımlarda açıklamalar ilde konuları ele alalım. Ortamımızda bir adet Windows Server 2016 işletim sistemine sahip Domain Controller Sunucumuz var. Exchange kurulumu için ayrı bir Windows Server 2016 işletim sistemi kullanılacağız. Pratikte aynı sunucu üzerine kurulabilir ancak gerçek hayatta bu kesinlikle önerilmemektedir.

clip_image004

Sunucumuzun ip yapılandırması aşağıdaki gibidir.

 

clip_image005

Exchange 2019 Preview kurulumu yapılacak olan sunucumuzda, “cozum.lokal” domainine dahil durumda.

clip_image007

Exchange sunucumuzun ip yapılandırması da aşağıdaki durumda.

clip_image009

Exchange sunucumuz ve Domain Controller sunucumuz arasında iletişim sorunsuz sağlanmaktadır.

clip_image011

Ön tanıtımdan sonra Exchange Sunucumuza Domain Administrator kullanıcı ile login oluyoruz. Bu nedenle yetki sıkıntısı çekmeden kurulum adımlarını tamamlayacağız. Ancak güvenliğin üst seviyede olduğu, işlem yapacak personellerin hesaplarının kullanıcı seviyesinde kısıtlandığı ve ayrıldığı yapılarda ilgili kullanıcılar oluşturularak yeteri kadar hak sağlamak en gerekli durumlardan bir tanesidir.

clip_image013

Exchange kurulumu öncesinde bazı rol ve özellikleri devreye almamız gerekmekte bunları gui ortamdan yapabildiğimiz gibi powershell script ile yapma imkanına da sahibiz. Bu rol ve özellikleri tek tek eklemek yerini her zaman tercih sebebi olan script yöntemini kullanmamızda yarar var. Script aşağıda yer almakta sizde kopyala yapıştır ile bunu kullanabilirsiniz.

clip_image015

Install–WindowsFeature NET–Framework–45–Features, RPC–over–HTTP–proxy, RSAT–Clustering, RSAT–Clustering–CmdInterface, RSAT–Clustering–Mgmt, RSAT–Clustering–PowerShell, Web–Mgmt–Console, WAS–Process–Model, Web–Asp–Net45, Web–Basic–Auth,Web–Client–Auth, Web–Digest–Auth, Web–Dir–Browsing, Web–Dyn–Compression, Web–Http–Errors, Web–Http–Logging, Web–Http–Redirect, Web–Http–Tracing, Web–ISAPI–Ext, Web–ISAPI–Filter, Web–Lgcy–Mgmt–Console, Web–Metabase, Web–Mgmt–Console, Web–Mgmt–Service, Web–Net–Ext45, Web–Request–Monitor, Web–Server, Web–Stat–Compression, Web–Static–Content, Web–Windows–Auth, Web–WMI, Windows–Identity–Foundation, RSAT–ADDS

Yukarıdaki komut setinden sonra gerekli rol ve özellik kurulumları otomatik olarak başlayacak ve tamamlanacaktır.

clip_image017

İlgili rol ve özellik ekleme adımımız tamamlandı.

clip_image019

Birkaç bileşen daha kurmamız gerekli. Bu işlemler için aşağıdaki bileşen isimlerine tıklayarak gerekli bileşenleri indirip kurabilirsiniz.

Microsoft .NET Framework 4.7.1

Unified Communications Managed API 4.0 Runtime

Visual C++ Redistributable Packages for Visual Studio 2013

Kurulum öncesinde Region ayarları kesinlikle English (United States) olmalıdır. Aksi durumda kurulum gerçekleşebilir ancak mail iletişimi başlamadan mailler Kuyrukta takılmaya başlar.

clip_image020

Ön ayar ve bileşenlerden sonra kuruluma başlayabiliriz. Kurulum öncesi güncellenecek bir Exchange bileşeni varsa bunu güncelleme imkânımız var. Ürün yeni ve test ortamında olduğumuz için bu adımı Next ile geçiyoruz.

clip_image022

Kurulum için ilgili dosyalarımız kurulum medyamızdan kopyalanıyor.

clip_image024

Kurulum öncesi bilgilendirme ekranındaNext butonuna tıklayarak sonraki adıma ilerleyelim.

clip_image026

Kurulum sözleşmesi ekranında “I accept the terms in the license aggrement” raido butonunun seçimini yaparak Next ile sonraki adıma geçelim.

clip_image028

Biz klasik kurulum yapacağımız ve işlemlerin otomatik olarak gerçekleşmesini istediğimiz için “Use recommended settingseçimini yaparak Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

clip_image030

Klasik rolleri kuracağımız için Mailbox rolünü seçiyoruz. Mailbox rolü kurulacağı için Management Tools otomatik olarak seçili hale geliyor. Gerekli olan özellik var ise bunlarında kurulması için “Automatically install Windows Server roles and features that are required to install Exchange Server” seçimini yaparak Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

clip_image032

Bu ekranımızda Exchange Server kurulumunun yapılacağı yolu belirlememiz gerekmekte. Özel bir gereksinim yok ise varsayılan ayarda Next ile sonraki adıma geçebiliriz.

clip_image034

Kurulacak olan Organizasyon yapısına bir isim vermemiz gerekmekte. Biz varsayılan ayara dokunmadan Fist Organization ismi ile ilerleyeceğimiz için Next butonuna tıklayarak sonraki adıma geçelim.

clip_image036

Kurulum öncesi gereken bileşenlerin analizi yapıldı. Eksik nokta olmadığından bir hata almadık. Next ile sonraki adıma geçelim.

clip_image038

Kurulum işlemi kontrol adımları kontrol ediliyor.

clip_image040

Artık Install butonuna tıklayarak kuruluma başlayabiliriz.

clip_image042

Kurulum başladı. 14 adım tamamlana kadar bir kahve molası verebilirsiniz.

clip_image044

Kurulumla birlikte Exchange servislerimiz servis konsolunda yerini almaya başladı.

clip_image046

Kurulumumuz başarı ile tamamlandı. “Launch Exchange Administration Center After finishing Exchange Setup seçimini işaretlersekFinish butonuna tıklamamız ile yönetim konsolumuz açılacak.

clip_image048

Yönetim konsolumuz açıldı. Biz kurulumu domain Administrator kullanıcı ile yaptığımız için Domain\Username şeklinde bilgileri girerek login oluyoruz.

clip_image050

Yukarıdaki ekran haricinde Https://Exchangesunucuismi/ecp şeklinde oturum açabilirsiniz. Oturumumuz açıldı varsayılan kullanıcımız için mailbox hesabı otomatik oluşturulmuş durumda.

clip_image052

Şimdilik ön bilgi, gereksinim ve kurulum ile adımlarımızı tamamladık. Sonraki makalelerde gerekli ayar ve işlevleri ele almayı umuyorum. Yararlı olması dileğiyle.

 

 

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu