Windows Server

Server 2016 Hyper-V Kurulumu ve İç İçe Sanallaştırma – Hyper-V Nested Virtualization

Windows Server 2016 ürününün TRM olması ile ürünü kurcalayıp kullananlar artmaya başladı. Uzun zamandır deneme sürümleri ile uğraşıyorduk ancak kullanıma sürülmesi farklı bir ambiyans getirdi. Bizlerde makale serilerimizi RTM versiyon ile çoğaltmaya başladık.

Bu Makalemizde Windows Server 2016 Hyper-v tarafından gelen yeniliklerden önemlisi sayılabilecek Nested Virtualization özelliğini ele alacağız. Nested Virtualization makale başlığımızda olduğu gibi kelime anlamı olarak İç İçe Sanallaştırma anlamını içermektedir. Windows Server 2016 öncesinde Hyper-v rolünü barındıran sistemlerde, İşlemci desteğimize göre Virtualization Support özelliğini Bios üzerinden açarak Hyper-v rolünü kurup sanallaştırma işlemlerimizi yapabiliyorduk. Şu an itibari ile iç içe sanallaştırma kullanma imkanına sahibiz. Reel ortamlarda kullanılır mı tartışılır ancak test ortamları için ilaç olduğunu düşünüyorum. Sözümüzü fazla uzatmadan adımlara başlayalım.

Server Manager üzerine girerek işlemlerimize başlayalım. Bu işlemi resmimizde yer alan 2 Add roles and features linkine tıklayarak yapabileceğimiz gibi,

clip_image002

Manage butonuna tıkladığımızda açılan Add Roles and Features menüsünden de yapabiliriz.

clip_image004

Açılan ekranda sihirbaz ile yapabileceklerimiz noktasında bilgi verilmektedir. Next ile bir sonraki ekranımıza ilerleyelim.

clip_image005

Açılan ekranımızda iki seçeneğimiz yer almaktadır. Bunlardan birincisi olan;

Role-based or feature-based insallation : Rol ve Özellik bazında ekleme kurulum yapma imkanı verir. Windows Server 2016 içerisinde sahip olduğumuz sürüme göre, içerisinde bulunan ve ihtiyacımız olan rol ve özellikleri buradan ekleyip kaldırabilmekteyiz.

Remote Desktop Services installation: Eski zamanlarda Terminal Servis olarak anılan ve şimdi RDS (Remote Desktop Services) uzak masaüstü yapılandırmasını hızlı ve standart olarak buradan yapabilmekteyiz.

Bu nedenle biz RDS kurulum ve yapılandırması yapmayacağımız için Role-based or feature-based insallation seçimini yaparak Next ile ilerliyoruz.

 

clip_image007

Windows Server 2008 ve 2012 ile birlikte sunucu kümesi oluşturarak bu küme üzerine toplu olarak ve farklı bir sunucu üzerinden Rol ve Özellik ekleme ve kaldırma işlemleri yapabilir duruma geldik. Tabi bu işlem Windows Server 2012 üzerinden doğrudan yapılabilirken Windows Server 2008’e bazı özellikler katmamız gerekiyordu. Bizim ortamımızda tek bir sunucumuz olduğundan ve bu sunucumuza Hyper-v rolünü kuracak olduğumuzdan Adı, ip adresi ve versiyon bilgisi sunulan sunucumuzu seçerek Next ile ilerliyoruz.

clip_image009

Karşımıza gelen ekrandan kuracak olduğumuz Hyper-v rolünü seçiyoruz.

clip_image010

Hyper-v rolünü kurmak istediğimizde bu rolün kurulabilmesi için farklı özelliklerin ve bileşenlerin gerekli olduğunu gösteren bir ekran karşımızda belirliyor. Rol kurulumu için gerekli olan bu bileşenlerinde yüklenmesi için Add Features butonuna tıklayalım.

clip_image011

Biz Hyper-v rolünü, Hyper-v üzerindeki Windows Server 2016 işletim sistemine kurmak istediğimiz için aşağıdaki hata ile karşılaşıyoruz. İşte İç İçe Sanallaştırma özelliği burada devreye giriyor. Bu yeni özelliği kullanabilmek adına bir takım gereklilikleri yerine getirmek durumundayız.

clip_image012

Öncelikle fiziksel katman üzerinde olup üzerinde Hyper-v rolü olan işletim sistemimiz üzerinde, Yönetici olarak Powershell’i açıp aşağıdaki komutu çalıştırmamız gerekmektedir.

Set-VMProcessor -VMName <VMName> -ExposeVirtualizationExtensions $true

Komutu tersine çevirmek yani bu özelliği iptal etmek için aşağıdaki komutu girmemiz gerekmektedir.

Set-VMProcessor -VMName <VMName> -ExposeVirtualizationExtensions $false

Bu komut ile İç İçe sanallaştırma yapabilmek adına ilk gereksinimi sağlıyoruz. Bu komut setinde “vmname” alanına Fiziksel Hyper-v üzerinde bulunan ve içerisine Hyper-v rolü kuracak olduğumuz sanal makinanın adını girmemiz gerekmektedir.

clip_image014

Komut sonrası ekranımızda bir çıktı görünmeyecektir. Durum aşağıdaki gibi olacaktır.

clip_image016

Komutumuzda kullandığımız “vmname” kısmına aşağıdaki aşağıda ki resimlerimizde görüldüğü gibi Hyper-v2016 olan sanal makinamızın adını girdik.

clip_image018

clip_image020

Sanal Makinamızın içinde Hyper-v rolünü aktif edebilmek için ikinci kriterimiz Hyper-v kurulacak olan sanal makinamızda Dinamik Bellek (Dynamic Memory) aktif olmamalıdır.

clip_image022

Sanal Makinamızın içinde Hyper-v rolünü aktif edebilmek için üçüncü kriterimiz Hyper-v kurulacak olan sanal makinamızda MAC adresi sahtekarlığını etkinleştir (dhcp spoofing) aktif olmamalıdır.

 

clip_image024

Sanal Makinamızın içinde Hyper-v rolünü aktif edebilmek dördüncü ve son kriterimiz Hyper-v kurulacak olan sanal makinamızda En az 2 sanal işlemci olmamalıdır.

clip_image026

Gereksinimleri karşıladık. Hata aldığımız ekrana kadar olan adımları tekrarlayalım. Şimdi Hyper-v rolünü seçmemize izin veriliyor ve hata gelmiyor. Next ile bir sonraki adıma ilerleyebiliriz.

clip_image027

Bu ekranda bir özellik eklemeyeceğimiz ve gerekeli özelliklerin eklenmesine yukarıda onay verdiğimiz için Next ile bir sonraki adıma ilerliyoruz.

clip_image028

Yapılandırma öncesi sihirbazı Next ile geçelim.

clip_image030

Bu ekranımızda sanal makinaların kullanabilmesi için bir Ethernet seçmeliyiz. Bu Ethernet ile sanal switch oluşturulup sanal makinalarımıza tahsis edilecek. Burada seçim yapmadan sonradan yapılandırma imkanımızda var. Bir seçimimizi yapıp Next ile bir sonraki adıma ilerliyoruz.

clip_image031

Migration ekranında Host için Paylaşımsız Canlı Aktarım Shared-Nothing live Migration gönderimlerinin kabul edilip edilmeyeceği ile ilgili seçim yapabilirsiniz. Bu seçenekte daha sonra yapılandırılabilir. Biz bu ekranı olduğu gibi bırakarak Next ile bir sonraki ekrana ilerliyoruz.

clip_image033

Bu ekranımızda sanal makine ayarlarının ve disklerinin tutulabildiği yolları belirleyebiliriz. Özelleştirme yapıp özel bir seçim yapmayacaksanız benim gibi bu ekranı Next ile geçebilirsiniz.

clip_image035

Bu ekranımızda Role kurulumundan sonra eğer gerekir ise, yeniden başlatma işleminin otomatik gerçekleşmesi için Restart the destination server automatically if required seçimini yapıyoruz ve karşımıza gelen soruyu Yes ile geçiyoruz.

clip_image036

clip_image037

Install ile kurulumu başlatalım.

clip_image038

Kurulum başladı.

clip_image039

Bu işlemler sırasında bilgisayarlarımız birkaç kez yeniden başlayacak.

clip_image040

clip_image042

Gerekli yapılandırma adımları tamamlandığında login ekranı gelmekte. Login olup oturumumuzu açalım.

clip_image044

Oturumumuz açıldıktan sonra rol yapılandırması tamamen bitiyor. Close ile ekranımızdan çıkış yapıp adımları sonlandırabiliriz.

clip_image045

Start menüsünde görüldüğü gibi Windows Administrative Tools altında Hyper-v Manager ikonu oluştu.

clip_image046

Yönetim konsolumuzu yukarıdaki kısa yola tıklayarak açalım.

clip_image048

Yeni bir sanal makine oluşturuyorum.

clip_image050

Sanal makinamız sorunsuz çalışmakta.

clip_image052

Evet aşağıdaki resmimize dikkatli bakacak olursak en arka katmanda fiziksel makinamız üzerindeki Hyper-v konsulu gözükmekte. Bu konsol içerisinde yer alan sanal makinamızdaki İç İçe sanallaştırma içerisinde yer alan Hyper-v konsolu ve son olarak en ön ekranda ise İç İçe sanallaştırma içerisinde yer alan test amaçlı oluşturduğumuz sanal makinamız görünmekte.

clip_image054

Umarım yararlı olur. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu