Windows Server

Nano Server Image Builder ile Nano Server Image Oluşturmak

Herkese merhaba, bu makalede Windows Server 2016 ile gelen yeni bir özellik olan olan Nano Server için image oluşturma ile ilgili bilgiler vereceğim. Daha önce workshoplarda ve webcastlerde de belirttiğimiz PowerShell ile Nano Server image ları oluşturabiliyorduk. Makaleyi yazmaya karar vermeden önce Image Builder hakkında bilgiler elime ulamıştı ve iki gün öncede release oldu. Yani şu anda herkese açık bir şekilde download edebilirsiniz.

Download adresi için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz. Kurulumuda makalede belirteceğim ama zaten çok karışık bir durum yok standart kurulum ekranları.

Download için adres : http://aka.ms/NanoServerImageBuilder

Kuruluma dosyayı download ettikten sonra çift tıklayarak başlıyoruz. Bu arada lisans antlaşmasını kabul ederek Next diyerek devam ediyoruz.

clip_image002

Diğer ekranda kurulumun nereye yapılacağını belirliyoruz. Ben kurulum yerini değiştirmeden Next ile devam ediyorum.

clip_image004

Gelen Ekranda Install butonuna basarak kurulumu başlatıyoruz.

clip_image006

Gördüğünüz gibi kurulum çok basit ve hızlı son ekranda Finish diyerek kurulumu bitiriyoruz.

clip_image008

Windows start menü den aşağıdaki Icona tıklayarak uygulamayı başlatabilirsiniz.

clip_image010

Uygulamayı açtıktan sonra aşağıdaki gibi bir menü karşınıza çıkacaktır. Burada iki tip kurulum için image oluşturabiliyorsunuz. Birincisi Hyper-V ortamında kullanmak için vhd ve vhdx image diski diğeri ise bir fiziksel sunucuya kurulum yapabilimek için bir usb boot bir kurulum ortamı. Biz bu makalede Hyper-V ortamında kullanmak için bir vhdx sanal disk oluşturacağız. Esasında diğer seçenek olan fiziksel sunucuya kurulum adımlarıda aynı. Bu durumda “Create a new Nano Server image” seçeneği ile devam ediyoruz.

clip_image012

Bu aşamadan önce Windows Serve 2016 Dvd sini mount etmiş olmamız gerekiyor. Ya da DVD nin bir klasöre açılmış olması gerekiyor. Daha sonra mount ettiğimiz DVD yi göstermemiz gerekiyor ki biliyorsunuz nano server kurulum dosyaları Windows Server 2016 DVD sinin içinde bulunmakta.

clip_image014

Bu aşamada lisans sözleşmesi geliyor. I have read seçeneginiz seçip Next butonuna basıyoruz. Diğer aşamaya geçiyoruz.

clip_image016

Bu aşamada Deployment Type mızı seçiyoruz. Makalemizin başında da betlirttiğimiz gibi Nano Server Image Builder ile birlikte iki çeşit image oluşturabiliyoruz. Hem fiziksel sunucu için hem de sanal sunucu olarak kurabiliyoruz. İşte bu aşamada bunu seçebiliyoruz. Daha sonra  Image oluşturulduktan sonra hangi klasöre kaydedileceğinizi seçiyoruz. Oluşan sanal serverın diskinin boyutunu seçiyoruz. Son olarakta image olurşurken oluşacak logların hangi klasörde olacağınız geçiyoruz.

clip_image018

Bu bölümde yaratacağımız image ın Edition nını seçiyoruz. Biliyorsunuz Nano server da bir windows server esasında bu yüzden Windows Server 2016 da olan editionlar Standart ve Datacenter Nano Server da da kullanıyoruz. Optional Packages bölümden oluşurulacak olan image ı hangi role için kullanmak istiyorsak o package leri seçmemiz gerekiyor. Listeden doğru packageleri seçiyoruz. Ben bir web server yapılandırağım için IIS paketini ve Windows Server Antimalware paketini seçip diğer adıma geçiyorum.

 

clip_image020

Bu aşamada eğer yaratılan imajı kullanacağımız sunucuda ekstra dirver ihtiyacı varsa bunları seçiyoruz. Nano Server Windows Server 2016 daki bütün driverlar Nano Serverın içinde de barınıyor. Eğer yine ihtiyacımız olan bir driver olursa bu bölümden Add kısmından driveri ekliyoruz. Eğer ekliyeceğimiz bir driver yok ise bu bölümde herhangi bir driver eklemeden next ile diğer bölüme geçiyoruz.

clip_image022

Destination Machine bölümü ; bu bölümde kuracağımız image için bir computer name belirlemek istersek bir computer name yazıyoruz. Fakat image larda genelde computer name belirtilmez, image provisioning işleminde sonra computer name tarafı değiştirilir. Image içinde kullanacağımız Administrator şifre si ve kullanacağımız saat ayarını seçiyoruz.

clip_image024

Bu bölümde yaratacağımız image ın otomatik olarak kullandığımız Windows Domainine join olma işlemlerini ayarlıyoruz. Burada iki seçeneğimiz mevcut. Eğer yarattığımız imaj otomatik olarak networke katılacak ise ilk seçenek olan domain name tarafına kullandığımız domain ismini yazıyoruz. Eğer offline domain özelliğini kullanmak istiyorsak iki seçenek olan Domain Blob file mızı buradan göstermemiz gerekiyor. Eğer blob file kullanacak isek burada dikkat etmemiz gereken nokta bir önceki adım olan “Destination Machine” adımında computer name kısmını boş bırakmamız gerekmektedir. Gerekli bilgileri yazıp next ile Network ayarlarımıza geçiyoruz.

clip_image026

Bu aşamada standart network ayarlarımızı yapıyoruz. Yapımızdaki network konfigürasyonuna göre IP ayarlarını giriyoruz. Eğer ortamdaki DHCP serverdan otomatik IP alınmasını istiyorsak ilk seçenek olan “Enable DHCP to obtain an IP address aıtomatically” seçeneğini aktif etmemiz gerekiyor. Diğer önemli husus ise ekran görüntüsünde de görüldüğü gibi Remote Powershell ve WinRM özelliğinin aktif edilmesi. Bu özelliğin aktif edilmesi kullanacağımız Nano Serverın yönetimi açısından kolaylık sağlayacaktır. O yüzden bu özelliği seçmenizi öneririm. Gerekli ayarlardan sonra next ile Advanced Configuration bölümüne geçiyoruz.

clip_image028

Bu erkanda iki seçeneğiniz mevcut. Create basic Nano Server Image diyerek image işlemlerimizi bitirebiliriz. Ya da Advanced settings ile birlikte image mıza ekstra bazı özellikler ekleyebiliyoruz. Bu özellikler nedir peki ;

1.     Add Servicing Packages : Bu seçenek ile update fileları image mıza ekliyebiliyoruz.

2.     Embed files scripts or binaries : Bu seçenekte ise image provisining işleminden sonra çalışmasını istediğimiz batch dosyalarımız ya da scriptlerimiz varsa onların çalışmasını sağlayabiliriz.

3.     Set Remote options : Bu arada Nano serverın EMS (Emergency Management Services) özelliğini açabiliyoruz. Önerim bu özelliğin aktif olmasıdır.

4.     Set debugging methods : Bu bölümde debug ile ilgili ayarlarımızı açıyoruz.

 

Ben burada Continue to configure advanced settings diyerek EMS özelliğini aktif ediyorum.

 

clip_image030

Bir önceki adımda anlattığım gibi Nano Server ‘ın image dosyamızda default olarak açık gelmesi için advanced options tan aşağıdaki seçenekte Enable Emergency Management Services özelliğini aktif etmemiz gerekiyor.

 

clip_image032

Aşağıdaki ekran görüntüsünü eklememin nedeni Nano server üzerindeki Debug methodlarının ne kadar ayrıntılı olduğunu göstermek istedim. Ben burada TCP/IP ayalarından Debug methodu aktif edip configurasyonlarıma devam ediyorum.

 

clip_image034

Artık Image oluşturma işlemlerimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Son olarak genel ayaların bir özetini gösteren bir ekran bizi karşılıyor. Create butonuna tıklayarak image mızın oluşturulmasını sağlayabiliriz. Eğer bu ekranda eksik birşeyler görüyorsak diğer ekranlara geçerek bunları düzeltebiliriz. Ben herhangi bir eksik görmüyorum ve create diyorum.

 

clip_image036

Create dedikten sonra image mızın oluşturma işlemleri başlıyor. Bu ekranda dikkat etmemiz diğer güzel bir özellikte en alt kısımda bütün bu configurasyon bilgilerinin PowerShell komutlarını görebilirsiniz. Bu komutlar sayesinde PS üzerinden de image oluşturma işlemlerini yapabilirsiniz.

 

clip_image038

Son ekranda image mızın başarılı şekilde ve hangi path te oluşturulduğunu görüyoruz.

 

clip_image040

Windows Server 2016 ile gelen önemli özelliklerden Nano Server ‘ın image nın nasıl oluşturulacağı hakkında bilgiler vermek istedim. Başka bir makalede görüşmek üzere.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu