Windows Server

Windows Imaging and Configuration Designer

29 Temmuz 2015 Çarşamba günü itibari ile Windows 10 kararlı ve kullanılabilir sürümü çıkmasıyla biz IT çalışanlarına yeni bir görev çıkmış bulunmakta “Deployment” yani bu yeni işletim sisteminin test edilip dağıtımının yapılması. İşletim sisteminin dağıtım için de en önemli etken dağıtılacak imajın ve imaj dosyasının hazırlanmasıdır. Bu makalemizde sizlere Windows 10 kurulum dosyasını nasıl özelleştireceğinizi ve dağıtıma hazır hale getireceğinizi anlatacağım.

Windows 10 ile birlikte gelen “Windows Imaging and Configuration Designer” (ICD, İmajlama ve Yapılandırma Tasarımcısı); Windows kurulum dosyanızı özelleştirmeyi kolaylaştıran yardımcı program diyebilirsiniz. Daha önceden Third Party yazılımlar ile yaptığımız bu işi ücretsiz olarak sunmaktadır.

ICD ile Neler yapılabilir:

Desteklediği Sistemler:

Windows 7 ve Server 2008R2 üstü tüm işletim sistemlerine kurulum yapılabilir.

ICD ile Hangi OS için işlem yapılır.

Windows 10 for desktop editions (Home, Pro, and Enterprise) image

Windows 10 Mobile image

Windows 10 IoT Core image

Kurulumu

Eğer Windows 8.1 veya 2012 R2 işletim sistemine kurulum yapacaksanız Run as Administrator ile açılacak komut satırı penceresinde aşağıdaki komutu çalıştırın.

reg add HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem /v NtfsAllowUsnMinSize1Mb /t REG_DWORD /d 1

ICD’nin kurulumu için aşağıdaki linkten Windows Assessment and Deployment Kit (ADK) kurulum dosyasını indirelim

http://go.microsoft.com/fwlink/p/?LinkId=526740

indirmiş olduğunuz adksetup’ı çalıştırdığınızda dosyalarımı indireceğimizi yoksa kurulum mu yapacağımızı soran ekran karşılıyor. Daha önceki tecrübelerime istinaden önerim önce indirip sonra indirdiğiniz dizin içindeki adksetup’ı çalıştırmanızdır.

clip_image002

Kurulum aşamasında kurulumun nereye yapılacağı soruluyor. Önerim Default ayarlarda bırakmanız. Kurulum yeri belirlendikten sonra gelen ekran ürün geliştirmesine katkıda bulunup bulunmayacağınız sorulmaktadır. Uygun cevabı verip ilerlediğinizde anlaşma metni sizi karşılayacaktır.

clip_image004

Gelen ekranda hangi Feature kurulumların yapılacağı soruluyor. Burada; Deployment Tools, Windows Preinstallation Environment (Windows PE), Windows Imaging and Configuration Designer (Windows ICD) ve User State Migration Tool (USMT) seçilip kurulum başlatılır.

clip_image006

Kurulum bilgisayarınızın durumuna göre değişen sürede gerçekleşecektir.

clip_image008

Kurulum tamamlandığında

clip_image010

Kurulum sonrasında “Windows Imaging and Configuration Designer” çalıştırılır. ICD ile ya ileriye yönelik kurulum paketi oluşturabilirsiniz yada hemen CD veya USB için imaj dosyası oluşturabilirsiniz

Eğer daha sonra dağıtımı yapılmak üzere  imajı oluşturacaksanız “New Project” yada “New Provisioning Package” tıklanır. Bizde öncelikle dağıtım için paket oluşturup sonra dağıtım imajı oluşturacağız. Bu nedenle “New Provisioning Package” ile ilerleyeceğiz. Eğer siz direk dağıtım imajı oluşturacaksanız “New Windows image customization” seçip ilerleyebilirsiniz.

clip_image011

Eğer sizde benim gibi “New Provisioning Package” tıklanarak ilerlediğinizde gelen ekranda uygun isim verip ilerleyiniz

clip_image012

Oluşturacağınız imaj tipini secin. Biz PC’ler için dağıtım hazırlayacağımızdan desktop olanı seçip ilerliyoruz.

clip_image013

Gelen ekranda daha önceden oluşturduğunuz bir ICD paketiniz var ve revizyon etmek istiyorsanız ekleyebilirsiniz. Eğer istemiyorsanız Finish deyip kurulumu tamamlayınız.

clip_image014

Açılan ekranda paketinizi oluşturmaya başlıyorsunuz. “Deployment Assets” ve “Runtime Setting” olmak üzere ICD iki kısımdan oluşmakta.

İlk kısım olan “Deployment Assets” de imajınıza eklemeyi planladığınız uygulama, güncelleme ve driver gibi paketlerin yönetildiği alandır. “Runtime Setting” ise daha çok kurulum sonrası Proxy, Map Driver, Logon yönetimi gibi işletim sisteminin nasıl davranması gerektiğini belirten ayarların yapıldığı kısımdır.

Ben öncelikli olarak 2 önemli güncelleme paketini “Windows Updates” sekmesi altında msu paketlerini browser sekmesinden gösterip Name alanına ismini verdikten sonra sayfanın altındaki ADD butonu ile pakete ekliyorum.

clip_image016

Benim gibi dağıtım yapılacak bilgisayarlar arasında farklı kullanıcı tipleri varsa onlar için dil paketlerini “Language packages” kısmında indirmiş olduğunuz dil cab dosyasını ekleyebilirsiniz.

clip_image018

Kurulum yapılacak bilgisayarlarınız belirli ise benim gibi donanım sürücülerini baştan imaja dahil edebilirsiniz. Bu işlem için Drivers sekmesine geldiğinizde sürücülerin bulunduğu inf dosyalarının yerini gösterip ADD butonu ile imaja dahil edebilirsiniz.

clip_image020

Next deyip ilerlediğinizde gelen ekranda isterseniz Owner sekmesinde uygun alanı seçebilirsiniz.

clip_image022

Next deyip ilerlediğinizde gelen ekranda isterseniz oluştuduğunuz paketin güvenliğini şifre veya sertifika ile sağlayabilirsiniz. Ben bu kısmı boş geçtim.

clip_image024

Next deyip ilerlediğinizde gelen ekranda isterseniz paketi nereye oluşturacağını soruyor. Uygun alanı gösterip ilerleyiniz.

clip_image026

Son adım eğer her şey onayladığınız gibi ise BUILD butonuna basarak paketi tamamlayabilirsiniz.

clip_image028

Paket oluşturma işlemi tamamlandığında dosyaların nerede oluşturulduğunu gösteren sonuç raporu ekrana gelecektir.

clip_image029

Paket oluşumu tamamlandıktan sonra dağıtım yapacak şekle getirilmesi için ICD’yi kapatıp yeniden açın ve “New Windows image customization” tıklayınız. “New Windows image customization” da dağıtım dosyası oluşturabilmeniz için daha önceden iso dosyasının uygun bir yere çıkarılması gerekmektedir.

clip_image030

Gelen ekranda bir isim ve imaj dosyasının oluşacağı boş bir klasör belirleyip ilerleyiniz

clip_image032

ICD ile ya USB’de bootable disk oluşturabilirsiniz yada bir klasöre kurulum dosyası olarak çıkartabilirsiniz. Bu kısımda default ayar olan WIM seçeneği ile ilerliyoruz. Eğer SCCM veya WDS ile dağıtım yapacaksanız WIM’i seciniz.

clip_image034

Bu kısımda dağıtım için hazırlanacak imaj dosyası için ya iso dosyasını mount edin yada exract ederek sources klasörü içindeki install.wim dosyasını gelen ekranda gösterip ilerleyiniz.

clip_image036

Gelen ekranda eğer daha önceden oluşturduğunuz Provisioning Paketi var ve bu paket üzerinden dağıtım oluşturmak istiyorsanız dosyayı göstererek ilerleyiniz. Eğer yoksa gerekli işlemleri Provisioning Paketi eklemeden de yaparsınız.

clip_image038

Bu işlemden sonra gelen ekranda isterseniz dağıtım için hazırlanacak paket için değişiklikler gerçekleştirebilirsiniz. Yeni driver ekleme, update ve dil paketleri ekleme, lisans anahtarı girme, Domain ve network ayarları gibi ayarları düzenleyebilirsiniz.

clip_image040

“Windows image customization” için isimlendirme tamamlandıktan sonra Create tabından ister “Production Media” isterseniz de “Clean install media” seçeneği ile ilerleyebilirsiniz.

Production Media :  Daha çok OEM üreticilerinin seçtiği tam otomatik kurulum yöntemidir.

Clean Install Media : son kullanıcı için daha çok kullanılan standart kurulum ekranlarının olduğu bölümdür.

clip_image042

Eğer USB diske kurulum yapılacaksa FFU seçilmeli. Diğer şekilde WIM seçilip ilerlenmelidir. Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://msdn.microsoft.com/library/windows/hardware/dn940129(v=vs.85).aspx

clip_image044

Compact OS: Windows CE’nin devamı gibi düşünülebilir. Daha çok el terminalleri veya ThinClient cihazlar için belli başlı uygulamaların çalıştırıldığı, disk gerektirmeyen durumlarda kullanılan sürümdür. Eğer bu şekilde bir dağıtım yapmayacaksanız gelen ekranda NO seçeneğini seçip ilerleyiniz.

Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://msdn.microsoft.com/library/windows/hardware/dn940129(v=vs.85).aspx

clip_image046

Son kısma geldik. Bu kısımda oluşturulacak dağıtım imajı ya bir USB’ye direk yazılabilir ya da bir klasöre çıkış yapılarak ister CD’ye yazabilirsiniz isterseniz de SCCM veya WDS ile dağıtım için kullanılabilir.

clip_image048

Eğer benim gibi klasör seçeneği ile ilerliyorsanız boş ve uygun bir klasör gösterip ilerleyiniz.

clip_image050

Gelen kontrol ekranında onaylıyorsanız BUILD butonu ile oluşturmaya başlatabilirsiniz.

clip_image052

İşlem tamamlanmış bulunmaktadır.

clip_image054

Kaynak:

https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/dn916113(v=vs.85).aspx

http://www.itechpost.com/articles/13979/20150317/lightweight-windows-10-64-bit-for-low-storage-devices-%E2%80%93-how-microsoft-achieves-compact-footprint.htm

https://msdn.microsoft.com/library/windows/hardware/dn940129(v=vs.85).aspx

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu