Windows Server

Server 2012 R2 SMTP Yapılandırması

Günümüzde iletişimin çok aktif bir ivme kazanması, buna paralel olarak teknolojinin hızlı ilerlemesi ve yaygınlaşması ile birlikte her an, her yeden cihazlarımızın durumu hakkında bilgiler alıp bunlara göre aksiyonlar almaktayız. Örnek olarak sistemlerimizde ayarlı olan bir olay durumunda cep telefonumuzdaki maillerimize mail olarak veya sms yapımıza kısa mesaj olarak anında uyarılar şeklinde düşmekte ve bizde bununla eş zamanlı olmak üzere hızlı aksiyonlar almaktayız.

Makalemizin ana konusuna gelecek olursak artık yönettiğimiz sistemlerin birçoğunda, belirlenen aksiyon anında mail ile bildirim sistemi var. Bu sistemler bir mail server üzerinden bize anlık olarak bilgilendirme yapmakta. Bu yapımızdaki bir storage, nas kurulu olan bir rol örnek olarak file server rolü olabilir. Tabi bunları yüzlerce miktarda çoğalmak abartı olmaz.

Bu gibi durumlarda illa bir mail server sistemine sahip olmamız gerekmez. Windows Server 2012 R2 üzerinde bulunan SMTP özelliği ile smtp özelliği olan bir mail adresini kullandırarak, içeri mail atamasını istediğimiz sistemlere yapımızda bir Mail Server varmış gibi mail atma özelliği kazandırabiliriz.

Aşağıda yer alan senaryomuza göre yol alacağız. Elimizde bulunan Windows Server 2012 R2 File Server Resources Manager üzerinde oluşan ve bize bilgi olarak gelmesini istediğimiz bir aksiyonu, ortamda yapılandıracağımız Windows Server 2012 R2 SMTP özelliği ile mail olarak ilgililere iletme konusunu ele alacağız.

clip_image002

Öncelikle elimizdeki sistemimize göz atalım. Windows Server 2012 R2 rolünde bir servere sahibiz.

clip_image004

Server Manager konsolumuzu açalım.

clip_image006

Server manager ekranımızdan Add role and features linkine tıklayalım.

clip_image007

Gelen wizard ekranını Next ile geçelim.

clip_image009

Karşımıza gelen ekranımızda rol eklemesi yapacağımız için “Role-based or feature-based installation” seçeneğini seçerek Next ile ilerleyelim.

clip_image011

Ortamımızda şu an tek sunucumuz olduğundan var olan sunucumuzu seçerek Next ile bir sonraki ekranımıza ilerleyelim.

clip_image013

Biz bir rol değil Feature ekleyeceğimiz için bu ekranda bir işlem yapmadan Next butonu ile bir sonraki ekranımıza ilerleyelim.

clip_image015

Features ekranında SMTP Server özelliğini seçelim.

clip_image017

Karşımıza bu özelliğin kurulabilmesi için gerekli olan bileşenlerin listesini içeren bir ekran geldi. Bu bileşenlerinde eklenmesi gerektiği için Add Features butonuna tıklayalım.

clip_image019

Şu anda SMTP Server özelliğimiz seçili hale geldi. Next butonu ile bir sonraki ekranımıza ilerleyelim.

clip_image021

SMTP Server özelliğinin kurulabilmesi için, IIS rolü ile ilgili olarak bir bilgilendirme ekranı geldi. Next ile bir sonraki ekranımıza ilerleyelim.

clip_image023

Buradaki seçili olan bileşenleri olduğu gibi bırakarak Next ile bir sonraki ekranımıza ilerleyelim.

clip_image025

Kurulumu yapılacak olan Rol ve Özelliklere dair bir özet ekranı karşımıza gelmiş durumda. Install butonuna tıklayarak kurulum işleminin başlamasını sağlayalım.

clip_image027

Gerekli olan kurulumlar başarı ile tamamlandı. Close ile özellik ekleme adımlarımızı tamamlayalım.

clip_image029

Metro Arayüz ekranında oluşan kısayollardan IIS 6.0 Manager kısa yoluna tıkladığımızda SMTP server ekranı karşımıza geliyor. Şimdi bunu yapılandırma adımlarına geçelim.

clip_image031

Öncelikle rolümüzü yapılandırmak için sağ tuşu tıklayalım ve Properties menüsüne tıklayalım.

clip_image033

Öncelikle açılan ekranımızda mail yollama işlemini yapacak olan sunucunun ip adresini seçelim. Benim tek sunucum tek Ethernet kartım olduğundan dolayı var olan 10.81.2.21 ip adresimi seçiyorum.

clip_image035

Access tabımızda gerekli yetki ayarını yapmamız gerekmektedir. Bu nedenle Relay… butonumuza tıklayalım.

clip_image037

İçeriden gelen tüm adreslerden mail yollanmasına izin verdiğim için All except the list bellow seçeneğini seçiyorum. İçeride belirli ip adreslerinden mail yollanabilmesini istersek Only the list bellow seçeneğini seçerek gerekli gördüğümüz ip adreslerini tanımlamamız gerekmektedir.

clip_image039

Message tabımızda gerekli mail boyutu mail yollama limiti gibi limitlemeler yapabilmekteyiz. Varsayılan ayarlar bizim işlemlerimizi karşılayacağı için ayarlarımı varsayılan şekilde bırakıyorum.

clip_image041

Outbound Security… tabına tıklayarak mail yollayacak olan yani SMTP özelliği olan mail adresimi tanımlayacağım. Ben testlerimde gmail adreslerinde SMTP desteği olduğu için bir gmail adresi kullanacağım.

clip_image043

Basic authencation seçeneğini seçerek gmail adresimi ve şifremi girerek OK’liyorum.

clip_image045

Outbound Connections ekranında mail yollamak için kullanacağım portu belirliyorum. Tabi firewall üzerinde bu portlara izin verilmiş olması gerekmektedir.

clip_image047

Son olarak Advanced butonuna tıklayarak Smart Host ekranına SMTP serverimin ismini giriyorum. Ben bir gmail hesabı kullandığım için Gmail Smtp adresi olan smtp.gmail.com adresini yazıyorum.

clip_image049

Ben File Server Resources Manager ekranımda bazı ilkeler tanımladım ve bu ilkeler kapsamında Email Notifications tabında gerekli mail server ayarlarını yapıyorum. Smtp server adresi olarak Localde kurduğumuz SMTP server özelliğine sahip sunucumun adresini giriyorum. Gönderici ve alıcı mail adreslerini giriyorum. Sonrasında işlemleri test edebilmek için Send Test E-mail butonuna tıklıyorum.

clip_image051

Outlook maillerime baktığımda test mailimin sorunsuzca geldiğini görebiliyorum.

clip_image052

Umarım yararlı olmuştur. Bir başka makalede görüşmek dileği ile.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu