Windows Server

Microsoft Server 2012 R2 Essentials Media Server Kurulumu

Windows daha önce kullanmış olduğu Small Business Server yerine Server 2012 R2 Essentials sürümünü değiştirmişti. Değişim ile birlikte bu sürümde köklü değişikliklerde yer almaktadır. Bunlardan bir tanesi de daha önceleri ek bir paket ile kurulumu yapılabilen ve baya zahmetli olan Media Sharing özelliği bu sürüm ile gayet basite indirilerek çok az bir server bilgisi ile yönetilebilecek seviyeye getirilmiştir. Daha önce 2008 üzerine kurmuş olduğum media streaming konfigürasyonu ile kıyasladığımda 2012 de çok köklü değişiklikler ve bir o kadarda keyifli hale getirilmiştir.(Tabi 2008 daha profesyonellere yönelik hazırlanmıştı).

Peki bu Media benim ne işime yarayacak?

İşte bu boyutu ile Microsoft çok stabil ve yönete bilirliği kolay olduğu gibi kullanımını da bir o kadar basitleştirmiştir. Burada kullanım ile ilgili artık sizin herhangi bir yere veya lokasyona bağlamadığı gibi interneti olan herhangi bir yerden sunucunuza Explorer yardımı ile erişerek tüm video, resim, müzik ve dokümanlarınıza ulaşabilir, bunları hem lokal bilgisayarınıza indirebilir veya tarayıcı üzerinden kontrol edebilirsiniz.  Aşağıda kullanım ile ilgili basit bir şema ile anlatabiliriz.

 

clip_image001

 

Aşağıdaki tabloda ise hangi formatları desteklediği yazmaktadır.

 

File Type

File Name Extension

3GPP files

.3gp, .3gpp, .3g2, and .3gp2

Audio Data Transport Stream (ADTS) audio files

.adts and .adt

AU audio files

.au and .snd

Audio Interchange File Format (AIFF) audio files

.aif, .aifc, and .aiff

AVCHD files

.m2ts, .m2t, and .mts

CD audio disk

.cda

DVD-Video disk

.vob

JPEG picture files

.jpg

MP3 audio files

.mp3 and .m3u

MPEG video files

.mpeg, .mpg, .m1v, .mpa, .mpe, .mp4, .mp4v, .m4v, .m4a, and .mov

Windows audio and video files

.avi and .wav

Windows Media audio and video files

.asf, .asx, .wax, .wm, .wma, .wmd, .wmp, .wmv, .wmx, .wpl, and .wvx

 

Tablo: http://technet.microsoft.com/tr-tr/library/jj628151.aspx

Yukarıdaki tabloda da görmüş olduğunuz gibi birçok resim, müzik ve video formatını desteklemektedir.

Media paketi Server üzerinde hazırda gelmemektedir. Bunun için aşağıdaki linki tıklayarak ufak bir dosyayı serverınıza kurmanız gerekmektedir.

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=40837

Dosyamızı indirdikten sonra exe’ye tıklayarak kurulumu başlatıyoruz.

clip_image002

Bu ekranda bize kurulum ile ilgili kısa bilgiler vermektedir. “Next” ile devam ediyoruz.

clip_image003

Sözleşmeyi kabul ediyoruz.

clip_image004

Kurulumumuz başlamıştır.

clip_image005

Kurulum sonrasında Sunucumuzu yeniden başlatmamız gerekmektedir.

Ayarlara geçmeden önce Media paylaşımını yapmak istiyorsanız sizden muhakkak bir SSL sertifası istemektedir. Elinizde bulunmadığı zaman maalesef internet ortamında paylaşım yapamazsınız. Eğer sertifika almak istemiyorsanız benim yapmış olduğum şekilde sunucunuz da bulunan ve domain adına oluşturulan sertifikayı kullanabilirsiniz. Bunun için;

clip_image006

 

Server sertifikaları bölümüne gelerek ekranda sarı ile işaretlemiş olduğum yerde domain adına oluşturulan sertifikaya sağ klik yapınız.

NOT: Bu sertifikanın sadece sunucunuzda güvenilir olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Kullanıcılar dışarıdan erişmeye çalıştığında mevcut bilgisayara bu sertifikayı import etmediyseniz size güvenlik uyarısı verecektir.

clip_image007

“All Tasks” Export işaretleyiniz.

clip_image008

Burada bize bilgiler vermektedir. “Next” diyerek geçiyoruz.

clip_image009

Bize lazım olan sertifika “X.509” sertifikasıdır. İşaretleyerek geçiyoruz.

clip_image010

Bu bölümde sertifikanın ismini ve kayıt edileceği yeri sormaktadır. “Browse” tıklayarak ismini ve kayıt yerini belirtmeniz gerekmektedir. Ben “SSL” ismini vererek kaydediyorum. “Next” diyerek devam ediyorum.

clip_image011

Burada ise sertifika bilgilerini vermektedir. İşlemimiz tamamlanmıştır. Artık kuruluma başlayabiliriz.

clip_image012

Sunucumuzu yeniden başlattıktan sonra “Dashboard” ı açıyoruz. Sağ üstte bulunan “Settings” kısmına gelerek tıklıyoruz.

clip_image013

“Settings” bölümünde karşımıza böyle bir ekran gelmektedir. Burada bulunan bölge ve update ayarlarını yapmamız gerekmektedir.

clip_image014

“Media” kısmında ise Server’ımızın Default da kapalı olduğunu görmekteyiz. “Torn On” seçilerek açıyoruz.

clip_image015

Açıldıktan sonra Video streamin quality kısmını isteğe bağlı olarak değiştirebilirsiniz. Buradaki amaç browser ortamında izleyen kullanıcıların hangi çözünürlükte izleyebileceğini belirlemenizdir.

“Library kısmı ise paylaşılan klasörleri yönetmenizi sağlamaktadır. “Customize” seçerek açıyoruz.

clip_image016

Karşımıza böyle bir ekran gelmektedir. İsteğinize bağlı olarak buradan paylaşımları açıp kapatabilirsiniz.

clip_image017

Bu işlemlerimizi tamamladıktan sonra şimdide asıl bizim için önemli olan kısma geçiyoruz. Burada bulunan ayarlarda paylaştığımız dosyaların internet ve lokal ağda paylaşımı ile ilgili ayarlar bulunmaktadır. “Configure” seçerek işlemlere başlayalım.

clip_image018

Burada bize kurulum ile ilgili bilgiler vermektedir. Aşağıda bulunan bölümde ise internet ayarlarını manuel mi yoksa bu işlem içerisinde yapacağımızı sormaktadır. Router ayarını yapmayacağım için bu bölümü tikleyerek geçmesini istiyorum.

clip_image019

Bu bölümde domain ile ilgili bilgiler sormaktadır. Benim domainim olduğu için adınızı yazarak “next” ile ilerliyorum.

clip_image020

Burada ise browser üzerinden bağlanırken gerekli olan SSL sertifikası ile ilgili bilgiler mevcuttur. Eğer bir SSL sertifikanız yok ve online almak istiyorsanız “Set up my domain name automatically” seçebilirsiniz. Ben manuel ayarlamak istediğim için diğer seçeneği seçerek devam ediyorum.

clip_image021

Burada ise SSL ile ilgili nasıl yapmamız gerektiğini sormaktadır. Ben yine kendim ayarlayacağım için manuel seçeneğini tıklayarak devam ediyorum.

clip_image022

Bu bölümde ise domain adınızın altına oluşturacağı Subdomain ile ilgili bilgi istemektedir. Default olarak remote gelmektedir. Değiştirmek istiyorsanız “Change” seçebilirsiniz. Bende değiştireceğim için seçiyorum.

clip_image023

Değişimi yaparak “Media” adında subdomainimi oluşturuyorum. Aşağıda ise bir SSL sertifikam olduğunu ve bunu yüklemek istediğimi bildiriyorum.

clip_image024

Bu bölümde ise Sertifika alımında kullanılan bilgiler mevcuttur. Eğer bir sertifika alacaksanız bu ekranı kopyalamanız gerekmektedir.

clip_image025

Bu ekranda ise SSL sertifikasını sormaktadır. Elimde bulunduğu için next diyerek geçiyorum.

clip_image026

Bu ekranda ise makalemizin başında oluşturmuş olduğumuz “SSL” sertifikasını yükledikten sonra “Next” ile devam ediyoruz.

clip_image027

Sertifika işlemimiz tamamlanmıştır. “next” ile devam ediyoruz.

clip_image028

Burada ise bize kullanıcıların erişimini nasıl yapılması gerektiğini sormaktadır. İsteğe göre VPN veya web ara yüz ile erişim imkanı sağlamaktadır. Biz Web ile erişeceğimiz için bunu işaretliyoruz.

clip_image029

Burada ise tüm kullanıcıların(Domain içerisinde oluşturulan) erişmesini ister misiniz diye sormaktadır. Ben tüm kullanıcılar erişmesi için tıklayarak devam ediyorum.

clip_image030

Kısa bir beklemeden sonra gerekli kontrolleri yaparak bize hataları bildirmektedir. Buradaki hata da bize dışarıdan(internet üzerinden) erişiminin sağlanmadığını göstermektedir. Ben kullanım için router ayarlarını yapmadığım için böyle bir hata vermektedir. Fakat iç networkden erişim sağlanabilmektedir.

Şimdi kurmuş olduğumuz sistemin çalışabilirliğini denememiz gerekmektedir. Bunun için bir kullanıcı açmamız gerekmektedir. Bunun için;

clip_image031

Dashboard ekranından “users” bölümüne geliyoruz. Burada “Add a user account” seçiyoruz.

clip_image032

Karşımıza gelen ekranda kullanıcı bilgilerini oluşturuyoruz. Aşağıda bulunan “Level of Access” kısmında ise kullanıcının yetkisini belirtiyoruz. Ben “Standard user” seçerek “next” ile devam ediyorum.

clip_image033

Bu bölümde ise kullanıcının hangi dosyalar üzerinde değişiklik veya görüntüleme yapacağını sormaktadır. Ben hepsini seçerek devam ediyorum.

clip_image034

Bu ekranda ise kullanıcının uzaktan erişim esnasında hangi dosyalara erişebildiğini ve hakları olduğunu göstermektedir. “Create account” diyerek devam ediyorum.

clip_image035

Son ekranda ise bize kullanıcının oluşturulduğunu ve hangi dosyalara erişebildiğini göstermektedir. Sarı ile işaretlediğin yerde görmüş olduğunuz kullanıcın iç network içerisinden ve dışarıdan nasıl erişebileceği hakkında bilgiler vermektedir.

Kullanıcımızı da oluşturduğumuza göre artık test işlemimize başlayabiliriz.

clip_image036

Sunucumuzun adresini yazdığımız yukarıda görmüş olduğunuz bir ara yüz bizi karşılamaktadır. Burası kullanıcıların erişebileceği ara yüzdür. Bu ekrana yukarıda oluşturmuş olduğum “Murat” kullanıcı ise login oluyorum.

clip_image037

 

Login olduktan sonra bizi böyle bir ekran karşılamaktadır. Daha önceden paylaşım klasörüne attığım belgeleri resim ve videoları burada görebilmektesiniz. Eğer bu ara yüz ve karşılama ekranını kendinize uyumlu hale getirmek istiyorsanız Microsoft bu işlemi de düşünmüş ve karşılama ekranı ve erişim ekranında değişiklik yapabilme imkanı sağlamıştır.

clip_image038

Web sitesinde yapabileceğimiz değişiklikler için tekrardan “Dashboard” ekranından “Settings” bölümüne geliyoruz. Buradan “Web site settings” bölümünden “customize” ile giriş yapıyoruz.

clip_image039

“Logon page” kısmında sitenin title, arka plan ve logosunu değiştirebilirsiniz.

clip_image040

“Home Page Links” Bu bölümde ise logon olduktan sonra site içerisinde bulunan linkleri değiştirebilir veya ekleyebilirsiniz.

clip_image041

Bu bölümde ise kullanıcıların ara yüze nasıl bağlanacağını sormaktadır. Ben “default olarak gelen şekilde bırakıyorum.

Şimdi yapmış olduğumuz değişiklikleri kontrol etmek için tekrar web ara yüzüne girelim.

clip_image042

Görmüş olduğunuz gibi ara yüz tamamen değişti. Logo olarak ise benim eklemiş olduğum logo gelmiş. Son olarak da bir de içerideki değişiklikleri kontrol edelim. “Murat” kullanıcısı ile tekrar bağlanıyorum.

clip_image043

İçeride ise default olarak gelen Microsoft’un linklerinin yerine benim eklemiş olduğum kendi bloğumun adresi gelmiş. Görmüş olduğunuz gibi burada da bir esneklik söz konusu.

Bir makalemin daha sonuna geldik. Umarım faydalı olur. Başka bir makalede görüşmek üzere…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu