Windows Server

Active Directory ve Distributed File System DFS Birlikte Çalışma Senaryoları – Bölüm 6

Makalemin ilk bölümünde temel anlamda DFS kavramından bahsettim. İkinci bölümünde ise DFS replikasyonundan bahsettim. Üçüncü bölümde ise DFS’ in temel çalışma mantığı ve DFS senaryolarından bahsettim. Dördüncü bölümde ise File staging ve “Delete and Conflict”  konularına değindim. Makalemin beşinci bölümünde ise Namespace oluşturmuş ve bunun için iki üye sunucu ekleme işlemlerini tamamlamıştım. Bu bölümde ise lab ortamını kurmaya devam edeceğim. Makalemin ilk beş bölümü için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Bölüm1

Bölüm2

Bölüm3

Bölüm4

Bölüm5 

 

Lab ortamını bir kez daha hatırlayalım.

clip_image001

Domain Controller – TR site

DFS – TR site

DFS – UK Site

Client – TR Site

Client – UK Site

Router

Toplam 6 makinem var.

Lab ortamı için en son Namespace eklemiştim. Şimdi ise delegasyon ile devam ediyorum.

Delegasyon neden gereklidir? Aslında bu bölümü atlayabilirsiniz, ancak bu durumda tüm yönetim Domain Admins grubu üyesi kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir ki bu da sistem yöneticileri için çok uygun bir yöntem değildir. Bu nedenle delegasyon sayesinde bir takım sunucu veya dosya yöneticilerine Namespace yönetim yetkisi verebiliriz.

clip_image002

Delegasyon yapmak istediğimiz Namespace için sağ tıklıyor ve “Delegate Management Permissions” linkine tıklıyoruz.

 

clip_image003

 

Çıkan ekranda ise delegasyon yapmak istediğini grup veya kullanıcıları seçebilirsiniz.

 

clip_image004

Burada Explicit kavramı, isterseniz yetkisini alabileceğiniz kullanıcı veya grupları temsil eder. Sağ tıklamanız ve remove demeniz yeterli. Inherited olanları ise buradan silmeniz mümkün değildir.

Delegasyon işleminden sonra var olan Namespace için folder ekleyelim.

clip_image005

Folder için bir isim veriyorum, burada önemli nokta yine makalemin bundan önceki bölümlerinde olduğu gibi bu ilk oluşturduğunuz klasörün amacı hiyerarşi oluşturmaktır. Bu nedenle Folder target belirlemiyorum.

clip_image006

 

clip_image007

 

Şimdi ise bunun altına bir klasör daha ekliyorum;

 

clip_image008

 

Bu sefer farklı olarak bu isim için bir dosya sunucusu seçiyorum. Ben tabiki hali hazırda olan DFS sunucumu kullanacağım.

clip_image009

 

Bu yeni klasör için yeni bir paylaşım yapıyorum.

clip_image010

Paylaşım yapacağınız klasör önceden var veya paylaştırılmış ise hiç bunlar ile uğraşmaya gerek yok, ancak benim yaptığım gibi sıfırdan başlıyorsanız paylaşım klasörüne kadar hazırlamanızda fayda var.

clip_image011

 

Enter

 

clip_image012

 

Enter

 

clip_image013

Enter

 

Ve son durum

clip_image014

Şimdi isterseniz bir klasör daha tanımlayabilirsiniz. Bu sefer ise yeni klasörü direkt olarak hedef tanımlı olarak yapalım.

clip_image015

 

Bundan sonraki adımları yukarıdaki gibi yapıyorum bu nedenle en son durumu paylaşıyorum.

clip_image016

Yani dosyayı oluşturdum, paylaşım ismi verdim vb.

Namespace’ i bir kontrol edelim;

clip_image017

 

Son durum yukarıdaki gibidir.

Replikasyon kısmına geçmeden önce son olarak bu klasörler üzerindeki temel yeniden isimlendirme ve taşıma işlemlerini göstermek istiyorum.

clip_image018

Görüldüğü gibi sağ tıklayarak açtığınız dokumana “Rename Folder” dememiz yeterlidir.

clip_image019

clip_image020

Benzer şekilde yer değiştirmek de son derece kolaydır.

clip_image021

 

clip_image022

Son durum aşağıdaki gibidir;

clip_image023

Bu işlemler ile Namespace için temel adımları tamamlamış olduk. Bundan sonraki bölümde replikasyon demosu ile devam edeceğim.

 

Kaynaklar

http://blogs.technet.com/b/filecab/archive/2013/07/31/dfs-replication-in-windows-server-2012-r2-revenge-of-the-sync.aspx

http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc787066(v=ws.10).aspx

http://blogs.technet.com/b/askds/archive/2011/07/13/how-to-determine-the-minimum-staging-area-dfsr-needs-for-a-replicated-folder.aspx

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu