Windows Server

Windows Server 2012 R2 ile Şablon – Template Kullanıcı Hesabı Uygulamaları

Microsoft’un yeni nesil sunucu işletim sistemi olan Windows Server 2012 R2’nin özelliklerini incelemeye devam ediyoruz. Bu makalemizde de sistem yöneticileri için temel konulardan biri olan active directory domain yapılarındaki kullanıcı hesapları açısından “Şablon(Template) Kullanıcı Hesabı ” konusunu detaylı olarak ele alacağız. Bu makaledeki anlatımlarımızı her ne kadar Windows Server 2012 R2 üzerinde yapmış olsak da, büyük bir kısmı özellikle Windows 2003’den bugüne tüm active directory ortamlarında geçerlilik arzediyor olacak.

Yeni Bir Domain Kullanıcı Hesabı Oluşturmada Kolaylık

 

clip_image001

Bir şirket içerisinde satış, eğitim, muhasebe gibi çeşitli bölümler olabilir. Dolayısıyla aynı bölüm içerisinde, aynı özelliklere sahip kullanıcılar olabilir. Kullanıcı hesaplarını tek tek açarak özelliklerini de tek tek ayarlamak zaman alacaktır. Bu yüzden özellikleri ve ayarları aynı olacak çok sayıda kullanıcı oluştururken; başlangıçta bir kullanıcı hesabı oluşturup, gerekli olan bütün ayarlamaları bu kullanıcı hesabı üzerinde yaptıktan sonra, bu kullanıcı hesabı bir şablon olarak kullanılabilir. Biz bu hesaba , “şablon hesap (template account)” adını veriyoruz. Yeni kullanıcılar tanımlanırken, şablon olarak kabul edilen kullanıcının üzerinde sağ tuşa basılır ve COPY seçeneği seçilerek yeni kullanıcılar bu şablon hesabının kopyası olarak oluşturulurlar. Böylece şablon hesabının özelliklerinde ayarlanan seçenekler aynen yeni açılan hesaplara da ayarlanmış olur. Tabii ki yeni hesapların kullanıcı ve şifre bilgileri farklı olarak girilir. Böylece yeni oluşturulan kullanıcı, şablon olarak seçilen kullanıcı hesabının özelliklerine sahip olacaktır.

Aşağıdaki tabloda kullanıcılar arasında ortak olarak kullanılan özelliklerin bir listesini görmektesiniz.

Sekme

Kopyalanan Özellikler

Address

Street hariç tüm özellikler

Account

Logon Name hariç tüm özellikler

Profile

Profile path ve home folder hariç tüm özellikler

Organization

Title hariç tüm özellikler

Member Of

Tüm özellikler


DİKKAT
: Yukarıdaki sekmeler haricindeki sekmeler ile ilgili özellikler Copy yöntemi ile oluşturulan yeni kullanıcı hesaplarına kopyalanmaz. Dolayısıyla bu sekmelerle ile ilgili ayarları her kullanıcıda tek tek ayarlamanız gerekmektedir.

ŞABLON HESABI LAB UYGULAMASI:

1.       Users klasörü üzerinde sağ tuşa basın ve New User seçin.

2.       First name:Mesut, Last name: Aladag2, Logon name:Aladagm2 yazın ve Next’e tıklayın.

 

clip_image002

 

3.       Password ve Confirm Password kutucuklarına şifrenizi Password1 olarak girin.

4.       “User cannot change password” ve “password never expires” , “Account is disabled” kutucuklarını doldurun.

 

clip_image003

 

5.       Next tuşuna basın.

6.       Finish ile kullancıyı oluşturun.

7.       Oluşan Mesut Aladag2 isimli kullanıcı üzerinde sağ tuşa basın ve Properties’e tıklayın.

8.       Account tabına geçin ve “Account Expire” tarihi olarak 31 Aralık 2014 ayarlayın. Logon Hours butonuna tıklayın ve Cumartesi, Pazar günleri logon olmayı yasaklayın.

clip_image004

 

clip_image005

 

9.       Member Of tabına geçin ve Add butonuna tıklayarak Domain Admins grubuna kullanıcıyı ekleyin.

 

clip_image006

 

10.   OK ile onaylayın. Böylece şu ana kadar belli özellikleri ayarlayarak bir şablon hesabı oluşturduk.

 

11.   Bu oluşturulan şablon (template) kullanıcı hesabı üzerinde sağ tuşa basın ve Copy’ye tıklayın.

 

clip_image007

 

12.   Sizden yeni oluşturulacak kullanıcı hesabı için First name, Last name, Logon name bilgilerini ister. Bunları kendi isminize göre yazın ve Next’e tıklayın.

 

clip_image008

 

13.   Şifre ekranında yeni kullanıcıya özel şifrenizi girin. Dikkat ederseniz alttaki şifre seçenekleri kopyalanan kullanıcıdan otomatik olarak geldi. Bu seçenekleri aynen bırakabilirsiniz ya da istemediğiniz seçenekleri kaldırabilirsiniz.

 

clip_image009

 

14.   Next ile bir sonraki adıma geçip Finish ile işlemi tamamlayın.

15.   Yeni oluşturulan kullanıcı özelliklerini incelerseniz şablon hesabına atanan yukarıdaki tabloda belirttiğimiz kopyalanabilen tüm özelliklerin aynen yeni hesaba kopyalandığını göreceksiniz.

 

Sonuç Olarak;

Bu makalemizde de sistem yöneticileri için temel konulardan biri olan active directory domain yapılarındaki kullanıcı hesapları için kullanabileceğiniz “Şablon(Template) Kullanıcı Hesabı ” konusunu detaylı olarak ele aldık. Bir başka makalemizde görüşmek üzere esenkalın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu