Windows Server

EMC Cluster Enable ile Microsoft Multi Site Cluster Kurulumu Geo-Cluster Bölüm 3

3 bölümden oluşan “Emc Cluster Enable İle Microsoft Multi Site Cluster Kurulumu” isimli yazı dizimizin birinci bölümde Geo Cluster için gerekli EMC bileşenlerini ve temel terimleri tanıtıp uygulama örneklerini vermiştim. Aşağıdaki linkten bu makaleye ulaşabilirsiniz.

http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2014/03/30/emc-cluster-enable-ile-microsoft-multi-site-cluster-kurulumu-geo-cluster-bolum-1.aspx

İkinci bölümde ise Cluster sunucularının ve Cluster Enable bileşenlerinin doğru kurulumunu, yapılandırılması anlatılmıştı. Aşağıdaki linkten bu makaleye ulaşabilirsiniz.

http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2014/06/08/emc-cluster-enable-ile-microsoft-multi-site-cluster-kurulumu-geo-cluster-bolum-2.aspx

Bu son bölümde ise EMC Cluster Enable ile Microsoft Failover Multi-Site Cluster üzerinde en çok işlem yapılacak disk ekleme/çıkartma işlemlerinin nasıl yapıldığı ve olası yaşanabilir hatalar, bu hataların çözümü anlatılacaktır.

1.       Disk Ekleme

Cluster Enable (kısa ismiyle CE) kurulduktan sonra disk ekleme veya çıkartma gibi tüm temel cluster işlemleri CE üzerinden yapılmalıdır. Disk ekleme işleminde öncelikle Cluster’ın aktif Node’u üzerinde Control Panel içindeki Device Manager’dan rescan edilir.

clip_image002

Arkasından da her bir sunucuda “Control Panel > All Control Panel Items > Administrative Tools” altındaki Computer Management tıklanır. Açılan pencerede Disk Manager üzerinde sağ tıklayarak “Rescan Disks” seçilip storage tarafından eklenen diskleri tarama yapılarak görüldüğü teyit edilir.

 

clip_image003

Listelenen disklerden yeni eklenen disk üzerinde sağ tıklayıp online yapılır.

clip_image004

Arkasından da disk üzerinde sağ tıklayarak Initialize Disk seçilerek yönetime hazır hale edilir. İnitialize edildiğinde önerim eğer Server 2008/2008r2 ise ve disk boyutu 2 Terabyte’a ulaşmayacaksa MBR yapmanızdır. Eğer işletim sisteminiz Server 2012 ve üstü ise GPT olarak seçmenizdir.

clip_image005

Cluster’a verilecek diskler simple ve NTFS olmak zorunda. Bu nedenle gelen diski biçimlendirmeye geçerken “New Simple Volume” seçeneğini seçip ilerleyin.

clip_image006

Eğer SQL, Hyper-V, File Server gibi yazılacak veri büyük boyutlarda blok size’dan oluşuyorsa Allocation Unit Size’ı 64K seçerek formatlıyın. Diğer sistemlerde default seçenekte bırakabilirisiniz.

clip_image007

Cluster’a Disk ekleme işlemi için aktif Node üzerinde EMC Cluster Enable çalıştırılır. Eğer daha önceden Configure edilmiş ve çalışıyorsa açılan ekranda “Manage CE Cluster” tıklanır.  Eğer daha önceden Cluster Enable configure edilmedi ise “Configure CE Cluster” seçerek yapılandırınız. Bir önceki bölümde Configure işlemi anlatıldığından burada tekrardan değinilmeyecektir.

clip_image008

“Manage CE Cluster” tıkladığınızda gelen ekranda “Cluster on this server” default’ta gelmektedir. Bu şekilde OK’e basıp ilerlediğinizde sunucunun bağlı bulunduğu lokal Cluster’a bağlanmaktadır.

clip_image009

Açılan menüde Cluster name üstünde sağ tıklayarak “Storage Discover” denilir. Bu şekilde tüm Cluster’ın bağlı bulunduğu Node’larda Solution Enable database’inin güncellemesi sağlanacaktır.

clip_image010

Disk eklenecek servis gurubu üzerinde sağ tıklanıp “Modify Group” denir.

clip_image011

Açılan pencerede Disk ekleme veya çıkartma talebimizi Group Name yanındaki dropbox menüden seçilir. Seçimimiz tamamlandıktan bir süre sonra uygun diskler aşağıda listelenecektir. Listeden işlem yapacağınız diski seçip ilerleyin. Eğer işlem yapmak istediğiniz diski aşağıda görüntülenmezse Discover diyerek taramayı yeniden başlatın.

clip_image012

Şimdi Failover Cluster Manager açılır. Eğer işletim sisteminiz 2008r2 ise Storage tıklanıp sağ tarafta yer alan eklenen disk çift tıklanarak Properties açılır.

clip_image014

Eğer işletim sisteminiz 2012 ise Storage altındaki Disks sekmesi altından eklenen disk tıklanarak Properties’e gelinir.

clip_image016

Diskin ismi değiştirilir.

clip_image017

Eğer disk ekleyeceğiniz servis silinen verilere backup’dan önce dönülmesi gereken File Server gibi bir servis ise Shadow Copies tabına gelerek önce Enable edin. Arkasından da Scheduler’ı tıklayarak alınacak Snapshot’ların zamanlanmasını ayarlayın.

clip_image018

Eğer eklediğiniz disk SQL gibi Dependencies’e eklenmeden görmeyen servis ise servisin Dependencies’e eklenmeli. Bu işlem için eğer işletim sisteminiz 2008r2 ise “Services and Applications” altındaki servisi çift tıklayın. 

clip_image020

Eğer işletim sisteminiz Server 2012 ise Roles altındaki servisi tıklayın orta bölümün en altında Resources’ı tıklayın. Gelen ekranda Other Resources altındaki SQL servisini çift tıklayarak açın.

clip_image022

Gelen ekranda Dependencies tabına gelin. İnsert’i tıklayarak yeni boş bir alan oluşturun. Arkasından da dropbox’dan ekleyeceğiniz diski seciniz.

clip_image024

2.       Disk Çıkartma:

Disk çıkartma işlemleri de ekleme işleminin tersi şeklinde ilerlemektedir. Öncelikle diskin eklendiği servise Depend’i varsa kaldırın. Arkasında Cluster Enable üzerinden ilgili Group üzerinde sağ tıklayıp Modify diyerek gelen ekranda Delete’i seçerek ilerlenmektedir.

3.       Olası Probleme Yönelik Kontrol Adım

Cluster Enable (CE) servisi Windows WMI servisi üzerinden Node’lar arası iletişimde bulunmaktadır. Eğer sunuculardan her hangi birinin WMI servisinde problem varsa Cluster Enable hata verecektir. CE’nin WMI bileşenlerinde sorun olup olmadığını anlamak için aşağıdaki kontrol komutlarının çalıştırılır.

wmic  /node:”sunucuismi” /namespace:\\root\emc\ce path Symm_StorageSystem

wmic  /namespace:\\root\emc\ce class Symm_StorageSystem

4.       Olası Problemler ve Çözümü:

Cluster Enable (CE) Configure edildiğinde  C:\Program Files\EMC\Cluster-Enabler\Plugin\Symm altındaki SRDFCESymapi.db ve SRDFCESymapi.dblck isimli oluşturulan database dosyasında tüm verileri tutmaktadır. Her CE Configure edildiğinde bu dosyalar güncellenmektedir.

Eğer her şeyi doğru yaptığınızı düşündüğünüz halde CE üzerinde hata alıyorsanız ve verilen hata mesajındaki işlemi yaptığınız halde Configure edilmiyorsa aşağıdaki adımları uygulayınız:

a)      Cluster Enable DeConfigure yapılır. Bu işlem için CE açılıp “Manage CE Cluster” tıklanır. Açılan ekranda Cluster Name üzerinde sağ tıklanarak açılan menüden “More Actions” arkasında da “Deconfigure CE” denilir.

clip_image025

b)      “set symcli_db_file=SRDFCESymapi.db”

c)       Tüm cluster node’larındaki C:\Program Files\EMC\Cluster-Enabler\Plugin\Symm altındaki SRDFCESymapi.db ve SRDFCESymapi.dblck dosyaları silinir

d)      Cluster Enable yeniden configur edilir

Eğer CE Deconfigure edilemezse:

Run As Administrator olarak açılmış komut satırında “Cd C:\Program Files\EMC\Cluster-Enabler\Plugin\Symm” ile CE database dosya dizinine gidilip aşağıdaki adımlar uygulanır:

a)      “set symcli_db_file=SRDFCESymapi.db”

b)      symdg list” komutu çalıştırılır. Eğer listelenen Symmetrix Device Groups varsa “symdg delete <group name> -force” komutu ile silinir.

c)       “symcg list” komutu çalıştırılır. Eğer listelenen Symmetrix Composite Groups varsa “symcg delete <group name> -force” komutu ile silinir.

d)      “symcfg remove –nop” komutu çalıştırılır

e)      Tüm cluster node’larındaki C:\Program Files\EMC\Cluster-Enabler\Plugin\Symm altındaki SRDFCESymapi.db ve SRDFCESymapi.dblck dosyaları silinir

f)       Failover Cluster Manager Tools üzerinden tüm disklerin Dependencies kısmında yer alan EMC resource’unu silin. Bu işlem için Storage sekmesini tıkladığınızda sol tarafta açılan alan içerisinde listelenen diskler çift tıklayarak Properties sekmesini açarak ulaşabilirsiniz.

clip_image026

g)      Other Resource kısmındaki EMC ile başlayan resource üzerinde sağ tıklayıp Remove diyerek silin.

clip_image028

h)      CE Yeniden çalıştırılıp Configure edin.

Hata Mesajı: “Plug-in load failed on node [sunucuismi]. Plug-in might not be installed on it. Please verify.”

Bu sorunda CE yeniden kaldırılıp sunucu restart edildikten sonra yeniden kurulum yapılması gerekmektedir.

MS Cluster Validation raporunda Arbitration hatası:

Eğer MS Cluster Validation Raporunda Arbitration hatası alınıyorsa ve Storage üzerinde her şey normal görünüyorsa tüm disklerden SCSI-3’ü kaldırıp yeniden tanımlamak gerekiyor.

Hata Mesajı: “RDF group failed” hatası alınırsa

Cluster Enable üzerinde “RDF group failed” hatası alınırsa C:\Program Files\EMC\SYMAPI\config klasörü altındaki option isimli dosya Run As Administrator olarak wordpad ile açılıp “SYMAPI_USE_RDFD”  başındaki # kaldırılıp Enable yapılır

Hata Mesajı: “Miror Pair” hatası alınırsa

Bu sunucu daha önceden başka bir EMC Storage üzerinde SRDF yapılmış ise aşağıdaki adımlar uygulanır. “powermt save” komutu çalıştırılıp C:\Program Files\EMC\PowerCommon altına oluşan powermt.custom dosyası silinir

Hata Mesajı: “BuildCeGroups failed. The Group [SQL Server (MSSQLSERVER)] can not be validated”

Storage disk gurupları arasında senkron ve asenkron gruplar kontrol edilmeli. Eğer MS Cluster Resource u içinde tanımlı bulunan objeye ait disklerden Gruplar arasında farklılık varsa ondan yapabilir. Eğer grup farklılıkları yoksa “Eğer CE Deconfigure edilemezse” alan içerisinde belirttiğimiz adımlar uygulanır.

Hata Mesajı: “discovery storage on node”

“Eğer CE Deconfigure edilemezse” alan içerisinde belirttiğimiz adımlar uygulanır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu