Windows Server

Remote Desktop Services Yüksek Erişilebilirlik Çözumleri Bölüm 10 Collection Topolojisinin Belirlenmesi ve Collection Olusturulması

Remote Desktop Services Yüksek Erişilebilirlik Çözümleri makale serimizin Bölüm9 RDS Farmına RD Session Host Sunucusunun Eklenmesi bölümünde RDS farmımızın içine ikinci RD Session Host sunucumuzu eklemiştik. Bu makalemizde ise Collection Topolojinin belirlenmesi ve Collection oluşturulmasını paylaşacağız.

clip_image002

Yukarıdaki Topoloji 1 RDS farmımız içinde iki farklı Collection oluşturulması gösterilmiştir. Topoloji dikkatli bir şekilde incelendiği zaman her bir collection içinde tek bir tane RD Session Host sunucusu bulunmakta ve bu collection için RD Session Host rolü seviyesinde yüksek erişilebilirlik ve yük dengelemesinin olmadığını söyleyebiliriz.

clip_image004

Yukarıdaki Topoloji2 RDS farmımız içinde tek bir tane Collection oluşturulması gösterilmiştir. Topoloji dikkatli bir şekilde incelendiği zaman bu Collection içinde iki tane RD Session Host sunucu bulunmaktadır ve bu Collection için RD Session Host rolü seviyesinde yüksek erişilebilirlik ve yük dengelemesinin yapıldığını görebilmekteyiz.

RDS Yüksek erişilebilirlik çözümlerinde tek nokta hatası olmaması için her bir RDS Rolünün en az iki tane olması gerekmektedir. Bu sebepten ötürü bizler oluşturacak olduğumuz her bir Collection içinde birden fazla RD Session Host rolü barındıracağız ve seçimini yapacak olduğumuz Collection Topolojisi ikinci topoloji seçimidir.

RD Session Host rolünün yüksek erişilebilirliğini ve yük dengeleme işlemini daha önce belirtiğimiz gibi RD Connection Broker sunucuları gerçekleştirecektr.

clip_image006

Oluşturacak olduğumuz Collection’ a erişim gerçekleştirecek ve Collection içinde yaygınlaştırmış olduğumuz uygulamalara erişim sağlayacak kullanıcıları Active Directory ortamımız içinde belirliyoruz.

clip_image008

RDS Farmımız üzerinde Deployment Overview penceresinde RD Session Host rolü üzerine tıklıyoruz ve Create Session Collection sihirbazını başlatıyoruz.

clip_image010

Sihirbazımız RD Session Host rolü için bizlere bilgiler veriyor ve temel ihtiyaçlarını bir kez daha hatırlatıyor.

clip_image012

Collection Name bölümünde oluşturacak olduğumuz Collection için isim ve bu Collection’ un tanımlamasını gerçekleştiriyoruz.

clip_image014

Bu Collection içinde barınacak olan RD Session Host sunucularımızı seçiyoruz. Topoloji2 ‘yi gerçekleştireceğimiz için RDSH01 ve RDSH02 sunucularını selected bölümüne aktarıyoruz. Bu sunucularımız aynı Collection içinde hizmet edecekler ve RDCB sunucuları tarafından yüksek erişilebilirlik ve yük dengelemesi özelliği ile çalışacaktır.

Eğer Topoloji1’ i yapmak isteseydik sadece bir tane RDSH sunucusunu eklememiz gerekecekti. Ama bu sefer yüksek erişilebilirlik ve yük dengeleme özelliğini kullanamayacaktık ve Collection oluşturma işlemini ikinci Collection için tekrar yapmamız gerekecekti.

Biz ikinci Topolojiyi yapacağımız için RDS farmımız içinde bulunan iki RDSH sunucumuzu aynı collection içinde olması gerektiğini belirtiyoruz ve devam ediyoruz.

clip_image016

Oluşturmuş olduğumuz Collection1 içine erişim sağlayacak kullanıcıları Active Directory ortamından gösteriyoruz ve devam ediyoruz.

clip_image018

User Profile Disk ihtiyacımızı bu makale içinde gerçekleştirmeyeceğim. Bir sonraki makale konusu olduğu için aktif duruma getirmeden ileliyoruz.

clip_image020

Confirmation bölümünde oluşturmuş olduğumuz Collection1 için bilgiler verilmektedir. Bu bilgileri onaylıyoruz ve Create butonu ile Collection ‘ umuzu oluşturuyoruz.

clip_image022

Collection1 başarılı bir şekilde oluşturuldu ve RDSH01 ve RDSH02 sunucularımız bu Collection içinde yerlerini aldılar.

clip_image024

RDS Farmımızın son durumunu görebilmektesiniz. Oluşturmuş olduğumuz Collection ve Colection içinde bulunan RD Session host sunuculara kullanıcılarımızın erişimlerini sağlayabilmek için kullanıcı erişim izinlerinin yapılandırılması gerekmektedir. Bu erişim izinlerini Windows Server 2012 R2 Remote Desktop Services Kullanıcı Erişim İzinlerinin Yapılandırılması adlı makalemizde detaylı olarak paylaşmıştık. Bu makale içinde bahsedilen adımları yerine getirdikten sonra kullanıcılarımız başarılı bir şekilde RD Session Host suncularına erişim sağlayabileceklerdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu