Windows Server

Windows Server 2012 Virtual Desktop Infrastructure Bölüm 4 Yeni Collection Oluşturulması (Create Virtual Desktop Collection)

 

Windows Server 2012 Virtual Desktop Infrastructure Makale serimizin bu bölümün de mevcut VDI ortamımızın içine yeni bir tane Collection Oluşturma işlemini gerçekleştireceğiz.

 

Makale serimize başladığımız Windows Server 2012 Virtual Desktop Infrastructure Bölüm 1 Quick Start Virtual Machine-Based Desktop Deployment makalesin de deployment tipi olarak Quick Start seçimini gerçekleştirmiş ve bu seçim sonrasın da sistem Collection ihtiyacımızı karşılamak üzere bir adet QuickVMCollection ismin de temel, basit bir collection oluşturmuştu ve bizler de bu collection’u kullanıyoruz.

 

 

image002

 

 

Sistemin kurmuş olduğu QuickVMCollection’a ek olarak bizler de yeni collectionlar kurabilmekteyiz. Hatırlayacağınız gibi oluşturulan bu collection Domain User kullanıcı grubuna izinliydi. Bu izinler elbette değiştirilebiliyor ama bizler bu makalemiz de yeni bir tane collection oluşturup bu collection’u belirli kullanıcı grubuna/gruplarına bağlayacağız.

 

 

image004

 

 

RDS Mimarisin de Collections bölümüne girdiğimiz zaman QuickVMCollection’u ve içinde bulunan sanal masa üstlerimizi görebilmektesiniz. Tasks bölümüyle Create Virtual Desktop Collection sihirbazıyla işlemlere başlıyoruz.

 

 

image006

 

 

Before You Begin bölümün de Collection Mimarisi hakkın da bizlere özet bilgi vermektedir. Colelctipon hakkın da özet bilgiyi okuduktan sonra yapılandırmamızı yapmak üzere ilerliyoruz.

 

 

image008

 

 

Collection Name bölümün de oluşturacak olduğumuz Collection’a isim veriyoruz ve description bölününe (isteğe bağlı) oluşturmuş olduğumuz collection için açıklayıcı bilgi veriyoruz.

 

 

image010

 

 

Collection Type olarak Pooled virtual Desktop Collection Seçimini yapıyorum ve havuz bir Collection oluşturacağımı belirtiyorum.

 

Automatically create and manage virtual desktops seçimiyle, bir sonra ki adım da gösterecek olduğum Virtual Desktop Templete ile bu collection için yeni sanal masa üstleri oluşturmasını ve yönetimi sağlamasını belirtiyorum.

 

 

image012

 

 

Virtual Desktop Templete bölümün de RD Virtulization Host sunucum üzerin de bulunan Base sanal masa üstümü seçiyorum. Burada bilinmesi gerekli olan bir sanal masa üstü sadece bir collection için kullanılabilir.

 

 

image014

 

 

Virtual Desktop Settings bölümün de sanal masa üstlerinin yapılandırması için özel ayarlar verebilirim. Windows Server 2012 Virtual Desktop Infrastructure Bölüm 3 Virtual Desktop Template (Base VM) Oluşturulmasımakalemiz de hazırlamış olduğumuz sanal makinemizi sysprep ile kapatmıştık. Sanal makine açıldığı zaman sysprep yapılarak açılacaktır. Bu bölüm de hazırlayacak olduğumuz answer file dosyaları ile sysprep işlemini kurumumuzun ihtiyaçlarına bağlı olarak özelleştirebiliriz. İşlemlerin RD Connection Broker üzerinden yapılmasını istediğim için Provide unattended installation settings bölümüyle devam ediyorum ve bilgileri kendimin gireceğini belirtiyorum.

 

 

image016

 

 

Unattended installation settings bölümün de sanal masa üstlerinin Time Zone bilgisini, katılacakları etki alanı ve etki alanı için de bulunan OU bilgilerini belirleyebiliyorum.

 

 

image018

 

 

Users and User Groups bölümün de oluşturmuş olduğum Collection’u kullanacak kullanıcı ve kullanıcı gruplarını belirtiyorum. User Group bölümü altın da etki alanım için de bulunan HelpDeskUsers grubunu seçiyorum. QuickVMCollectionnun aksine bu collection sadece seçmiş olduğum kullanıcı grupları için aktfi olacaktır.

 

Collection için de iki adet sanal masa üstü olmasını istiyorum ve Virtual desktops to be create in the collection bölümün de bu sayıyı yazıyorum.

 

Collection için de oluşturulacak olan sanal masa üstlerinin isimleri ve etki alanı için de oluşturulacak olan Computer Hesapları için bilgileri yazıyorum.

 

Prefix bölümün de sanal masa üstlerinin ön isimlerini yazıyorum ki bu yazmış olduğum ön isim bu collection için de oluşturulacak olan her bir sanal masaüstü için sabit ön isim olacaktır. Suffix ise her bir sanal masa üstü için özel/değişken olacaktır. Makalenin ilerleyen bölümlerin de, Sihirbazın oluşturacak olduğu sanal masa üstlerinin isimlerine bakarsanız isim verme algoritması daha net anlaşılacaktır.

 

 

image020

 

 

Virtual Desktop Allocation bölümün de her bir RD Virtulization Host (HyperV Host) üzerinde kaç tane sanal makine çalışır durumda olacağını belirtebiliyoruz. Bu sayıyı New Virtual Desktop sekmesin de belirtebiliyoruz. Ekranda gördüğünüz gibi RD Virtulization Host üzerinde 5 adet sanal sunucu bulunmakta ve 2 tane daha yeni sanal makine eklenebileceğinin bilgisi bulunmaktadır.

 

RDS farmımız içinde sadece bir tane RD Virtulization Host olduğu için bu yapılandırma bizler için önem teşkil etmemektedir. Zaten önerilen bu değerlerin değiştirilmemesidir. Sihirbaz ortam da bulunan RD Virtulization host bilgilerini ve mevcut da bulunan sanal makine ve yeni eklenecek sanal makine bilgilerini bildiği için bu değerleri en doğru şekilde ayarlamaktadır.

 

 

image022

 

 

Virtual Desktop Storage bölümünde oluşturulacak olan sanal masa üstlerinin sanal makine bilgilerinin depolanacağı lokasyonu belirtiyoruz. Varsayılan değer olarak RD Virtualization Host üzerin de %Program Data\Microsoft \ Windows \ RDVirtulization Host altındadır. Tabi bu lokasyonu değiştirebiliriz. RD Virtulization Host için detaylı bir makale yazmayı planlıyorum ve bu bilgileri o makaleye saklamaktayım.

 

 

image024

 

 

User Profile Disk yapılandırmasını seçmiyorum. Bu bölüm hakkında detaylı bir makaleyi Windows Server 2012 RD Connection Broker High Availability Mode Yapılandırılması Bölüm 7 User Profile Disk (Session-Based Desktop Deployments) isimli makalem de paylaşmıştım ve Virtual Desktop Deployment seçimine göre fazla bir farklılık bulunmamaktadır. İncelemeniz de fayda bulunmaktadır.

 

 

image026

 

 

Confirmation bölümün de bizlere yapmış olduğumuz yapılandırma hakkında bilgiler vermektedir. Bilgileri kontrol ettikten sonra Create butonuyle işlemleri başlatıyoruz.

 

 

image028

 

 

Progress bölümün de işlemleri izleyebiliriz. Şu anda seçmiş olduğumuz HelpDeskMasterVM’ in sahip olduğu sanal bileşenlerin bir kopyasını oluşturmuş olduğumuz collection için export ettiğini görebiliyoruz.

 

 

image030

 

 

Collection için de yer alacak olan HDVDI-0 isimli sanal masa üstümüzün export edildiğini görebilmekteyiz.

 

 

image032

 

 

HDVDI-0 isimli sanal masa üstünün HyperV Rolü tarafından başlatıldığını ve sanal makinenin yapılandırıldığını görebiliyorsunuz.

 

 

image034

 

 

image036

 

 

Aynı işlem HDVDI-1 isimli sanal sunucumuz için de yapılmaktadır. Bizler Collection için de iki tane sanal masa üstü olmasını istediğimiz için bu işlem iki sanal masa üstü için gerçekleştirilecektir.

 

 

image038

 

 

İşlemlerin sonrasında Collectionumuz başarılı bir şekilde oluşturulmuştur.

 

Bir sonraki makalemiz olan Windows Server 2012 Virtual Desktop Infrastructure Bölüm 5 Collection Kontrol Edilmesi ve Yapılandırılması makalemiz de oluşturmuş olduğumuz collectionu inceleyeceğiz ve özel yapılandırmalardan bahsedeceğiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu