Windows Server

Windows Server 2012 Cluster-Aware Updating

Bu makalede Windows Server 2012 ile gelen yeni bir özellikten, Cluster Aware Updating’den bahsedeceğim.

 

Windows Server 2008 ailesinde cluster node’larında güncelleme yapmak için öncelikle güncelleme yapacağımız sunucuda çalışan hizmetleri manuel olarak diğer node’lara aktarmamız gerekmekteydi. Özellikle sanallaştırma sunucularında bu işlem oldukça zaman almakta ve ciddi şekilde manuel ayar yapmamıza sebep olmaktaydı.

 

Windows Server 2012 ile gelen Cluster-Aware Updating (CAU) özelliği ile artık cluster node’larında Windows güncellemelerini yüklememiz artık çok daha kolay ve otomatize edilmiş durumda.

 

Bu arada Windows Server 2012’de cluster kurulumunun 2008R2 ile hemen hemen aynı olduğunu belirteyim. Hem bu sebeple hem de asıl konumuz cluster nasıl kurulur olmadığından ötürü hazır bir cluster üzerinden gideceğim.

 

İlk olarak Cluster Aware Updating işlemi için gereksinimlerden bahsedeyim:

 

1.       Cluster node’larında Windows update, SCCM vb bir yöntemle update’lerin yüklenilebilir hale gelmiş olması.

2.       Cluster node’larına networksel olarak erişebilen ve Failover Cluster Manager kurulmuş bir sunucu ve bu sunucuya cluster node’ları üzerinde local administrator yetkisine sahip bir domain kullanıcısı ile login olunmuş olması.

3.       Tüm cluster node’larının Windows Server 2012 olması.

4.       Cluster quorum ayarlarının en az 1 node’un down olmasını tolere edebilecek şekilde yapılandırılmış olması.

 

Öncelikle adım adım bu işlemleri yaparken kullanacağım test ortamım hakkında bilgi vereyim. Cluster Aware Updating özelliğinin testi için 3 sunucu kullandım ve 2 node’lu cluster üzerinde File Server hizmeti verilmekte.

 

SUNUCU ADI

SUNUCU ROLÜ

09CAU01

Cluster Node 1

09CAU02

Cluster Node 2

09CAU03

Cluster ismi

09CAU00

CAU Wizard yöneticisi

 

 

CAU özelliği için Microsoft bir sihirbaz hazırlamış durumda. Bu sihirbaz default kurulumda gelmiyor, aktif hale getirmek için Failover Cluster Management Tools kurmanız gerekiyor. Bu işlemi Server Manager, komut satırı veya Powershell ile yapabilirsiniz. Ayrıca Server Core kurulmuş sistemlerde Failover Cluster Manager kullanmanız doğal olarak mümkün değildir, Minimal Server Interface veya Full Installation yapmış olmanız gerekmekte.

 

 

image001

 

 

 


 

Server Manager :

 

 

image002

 

 

Daha önce de belirttiğim üzere var olan bir cluster’da CAU özelliği ile güncelleme yapmak için cluster sunucuları ile aynı domainde ve Failover Cluster Manager Tools kurulu bir sunucu olması gerekiyor. Test ortamımda kullandığım 09CAU00 isimli yönetici sunucu tamamen güncelleme operasyonlarını, cluster hizmetlerinin diğer sunuculara aktarılması gibi işleri yapar. Güncellemeler genellikle restart gerektireceğinden ötürü, yönetici rolü cluster’a dahil olan sunucular tarafından yapılamaz. Ayrıca, CAU yöneticisi sunucusun login olduğunuz domain hesabının cluster node’lrı üzerinde administrator yetkisine sahip olması gerektiğini de hatırlatayım.

 

Bu kadar genel bilgiden sonra CAU Wizard’ını Server Manager / Tools /Cluster-Aware Updating’e tıkayarak açalım.

 

 

image003

 

 

Ekran görüntüsünden de anlaşılacağı üzere ilk olarak yapmamız gereken bir cluster’a bağlanmak. Ben 09CAU03 isimli cluster’a bağlandığımda aşağıdaki gibi bir ekran geliyor.

 

 

image004

 

 

Cluster Node’s kısmında var olan node’larımızın bir listesi mevcut ve Windows güncellemelerine ait son durum listelenmiş halde. Bu noktada bir uyarı yapmakta fayda var. Cluster node’larının Windows update sitesine erişim, SCCM veya WSUS ile patch’lerin gönderilmiş olması gibi bir yöntemle güncellemelere ulaşabilmesi gerekiyor.

 

Preview Updates for This Cluster seçeneği ile cluster node’larına yüklenebilecek güncellemelerin bir listesini oluşturalım.

 

 

image005

 

 

Görüldüğü üzere her iki node’da da 6 adet güncelleme mevcut. Preview Updates ekranını kapatarak sihirbazda Apply Updates to this Cluster seçeneği ile devam edebiliriz.

 

Bu noktada cluster üzerinde çalışmakta olan File Server hizmetinin işleme başlarken 09CAU01 node’unda olduğunu ve bu sunucuda güncellemeler geçilmeden hemen önce 09CAU02 sunucusuna otomatik olarak aktarılacağını belirteyim.

 

 

image006

 

 

Apply Updates to this Cluster seçeneğini çalıştırdığımızda aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere CAU Wizard geliyor. İlk adımı Next diyerek geçebiliriz.

 

 

image007

 

 

İkinci adımda CAU işleminin seçenekleri gelmekte.

 

 

image008

 

 

Seçeneklerin detaylarını aşağıda bulabilirsiniz:

 

 

SEÇENEK

AÇIKLAMA

StopAfter

Update işleminin maksimum süresi, süre sonunda update işlemi iptal edilir.

WarnAfter

Update işleminin uyarı süresi

MaxRetriesPerNode

Her update için yeni den yükleme deneme sayısı

MaxFailedNodes

Güncellemelerin Başarısız olabileceği maksimum node sayısı

RequireAllNodesOnline

Tüm node’ların erişilebilir olması gerekliliği

NodeOrder

Güncellemelerin yapılacağı node’ların sıralaması

RebootTimeoutMinutes

Restart sonrası tekrar erişilebilir olması için gerekli süre.

PreUpdateScript

Update öncesi çalıştırılacak powershell formatındaki script

PostUpdateScript

Update sonrası çalıştırılacak powershell formatındaki script

ConfigurationName

Powershell configuration ismi

CauPluginName

CAU ayarlarının tutulduğu eklenti

CauPluginArguments

CAU eklentisinin parametreleri

 

 

 

Standard bir Windows güncelleme operasyonunda bu seçenekleri varsayılan ayarlar ile bırakabilirsiniz. Ben varsayılan ayarları kabul edip bir sonraki adıma geçtim.

 

 

image009

 

 

Önerilen seviyesindeki güncellemeleri de Önemli seviyesinde almak için bu ekrandaki seçeneği seçebiliriz. Sonraki adım ise tüm ayarların gösterildiği onay ekranı. Onaylama işleminden sonra sihirbazı kapatabiliriz. CAU ekranına döndüğümüzde aşağıdaki gibi güncellemelerin indirilmesi ve yüklenmesi başlamış olacaktır.

 

 

image010

 

 

Update’leri ilk bulduğumuz ekranda 6 olan sayı yükseldi, bunun sebebi önerilen update’leri de önemli seviyesine çekmiş olmamız.

 

Güncellemelerin indirilmesi işleminden sonra File Server hizmeti otomatik olarak ikinci node’a geçti.

 

 

image011

 

 

09CAU01’de güncellemeler yüklendikten sonra sunucu restart edildi.

 

 

image012

 

 

Benzer şekilde File Server hizmeti 09CAU01 sunucusuna taşınarak 09CAU02 sunucusunda güncellemeler geçildi ve bu sunucu da restart edildi. Son olarak gerekli kontroller yapıldı ve güncelleme işlemi tamamlandı.

 

 

image013

 

 

Configure cluster self-updating options seçeneği ile CAU’nun belirlediğiniz sürelerde otomatik olarak çalışmasını ve güncellemeleri yapmasını sağlayabilirsiniz.

 

 

image014

 

 

Makaleyi, CAU ile ilgili powershell 3.0 komutlarını bulabileceğiniz bir link paylaşarak bitirmek istiyorum.

Umarım faydalı olmuştur.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu