Windows Server

Windows Server 2008 Core Uzerinde Ip Adresi verilmesi, Domain’e Join ve DHCP Server Kurulumu ile Yonetimi

 

Bugüne kadar Windows Server 2008 Server Core ile ilgili çok şey söylendi, yazıldı. Ben de eksik kalmayayım dedim. Nedir Bu server core dedikleri? Basitçe Server 2008’in GUİ’siz (Graphical User Interface yani grafik arabirim) komut satırına dayanan halidir. Eski bir DOS’çu olarak komut satırını birazcık özlemiştim ne yalan söyleyeyim.  

 

İşler sırf komut satırından yürütülünce doğal olarak işletim sistemi daha stabil bir hal alıyor. Bununla birlikte attack surface dediğimiz saldırı yüzeyi de minimuma inmiş oluyor ve işletim sistemi daha güvenli bir hal alıyor ve donanım gereksinimleri de GUI’li server 2008’e göre daha mütevazi oluyor.

 

Her nimetin bir de külfeti vardır diye bir söz vardır. Daha güvenli ve az donanım kaynağı isteyen server core ‘a herşey yüklenemiyor, her rol verilemiyor. Toplamda sadece 8 adet rol verebilirsiniz. Bunlar;

 

·         Active Directory Domain Services (AD DS) (Read-only Domain Controller da dahil. Bunun hakkında ilerleyen makalelerde bahsetmeyi düşünüyorum.)

 

·         Active Directory Lightweight Directory Services  (AD LDS)

 

·         DHCP Server

 

·         DNS Server

 

·         File Services

 

·         Print Services

 

·         Streaming Media Services

 

·         Web Server (IIS)

 


 

Server core’da kullanabileceğimiz komutların bazılarına şöyle bir göz atalım.

 

·         Sistemle ilgili ayrıntılı bilgiler elde edebilmek için Systeminfo komutunu kullanıyoruz.

 

clip_image001


 

·         Server Core kurulurken otomatik olarak random bir isim verir bilgisayara. Bu ismi değiştirmek için kullanacağımız komut ise şudur: netdom renamecomputer  “bilgisayarın simdiki adı” /NewName:”yeni bilgisayar adı” ( not: tırnak işaretlerini kullanmıyoruz.) Ardından server core ‘u restart ediyoruz. Start butonu yok nereden yapacağız bu işlemi. Task manager her zaman için emrimize amade ama ben bu işi shutdown –r  -t 10 (bilgisayarı 10 saniye sonra yeniden başlatır) komutu ile yapıyorum genelde.

 

clip_image002

 


 

·         Peki gelelim Server Core’un IP adresini değiştirmeye… Öncelikle aşağıdaki komutla neyimiz var neyimiz yok görelim. netsh interface ipv4 show interfaces. Idx ‘i 2 olan Local Area Connection Card’ımı görebiliyorum.

 


clip_image003

 

Ip adresi, subnet mask’ı default gateway’i verebilmek için şu şablonu kullanıyorum.
netsh interface ipv4 set address name=”<ID>” source=static address=<StaticIP> mask=<SubnetMask> gateway=<DefaultGateway>

 

clip_image004

 

DNS Server’ın IP’sini girebilmek içinse netsh interface ipv4 add dnsserver name=”<ID>” address=<DNSIP> index=1 komutunu kullanıyorum.

 

clip_image005

 

·         Bu şekilde makinemin IP adreslerini düzelttikten sonra sıra geldi makineyi domaine join etmeye. Bunun için kullanacağım komut: netdom join %computername% /Domain: ”domain adı” /UserD: ”kullanıcı adı” /PasswordD:* . Burdaki yıldız işareti, komut çalıştıktan sonra bana şifre sorması içindi. İşlemden sonra tekrar restart edeceğiz Server Core’u.

 

clip_image006

 

SERVER CORE’DA DHCP

 

·         Server core’a DHCP kurmak için komutumuz: start /w ocsetup DHCPServerCore

 

·         Burda küçük bir sorunumuz var. DHCP’yi kurduktan sonra DHCP servisi Server Core’un her açılışında otomatik olarak başlamaz. Servisin otomatik olarka başlaması için: sc config dhcpsever start = auto komutunu kullanmalıyız. DHCP servisini başlatmak içinse net start dhcpserver komutunu kullanıyoruz. 

 


 

·         Buraya kadar herşey çok güzel, DHCP’miz çalışıyor fakat yapılandırma işlemlerini yapmadık. Herşeyi de komut satırından yapmayı sevmiyoruz. Microsoft bizi GUI’ye kötü alıştırdı. Ne yapabiliriz acaba? Başka bir Server 2008’den MMC ile server core’daki DHCP server’ı yönetebiliriz. Yalnız bunun için Server core’daki firewall’da küçük bir ayar değişikliği yapmamız gerek. Onu da şu komutla hallediyoruz.

 

Netsh advfirewall firewall set rule group = “Remote Administration” new enable = yes

 

clip_image007

 

·         Server core’daki DHCP’yi uzaktan yöneteceğimiz Server’a RSAT (Remote Server Administration Tools) kurmamız gerekebilir.  Bunu Server Manager içinden Soldaki “Features” Kısmına gelip “Add Features” diyerek  Remote Administration Tools’u yüklüyoruz.

 

clip_image008

 

Yükleme işlemi tamamlamak için Server 2008’i restart ediyoruz.  Ardından Run satırına “mmc” yazıp boş bir mmc açıyoruz. File – Add/Remove Snap-in ‘i seçip açılan pencerede soldaki Available snap-ins kısmından DHCP’yi seçip “Add” butonuna tıklayarak Snap-in’i ekliyoruz.

 

clip_image009

 

  

 

Action Menüsünden Add Server ‘ı tıklayarak, açılan pencerede This Server kutusuna ServerCore’un IP adresini yazıyoruz.

 

clip_image010

 

Bundan sonra mmc ‘den artık ServerCore üzerindeki DHCP server’ı yönetip dağıtılacak IP adresi havuzumuzu oluşturabiliriz

 

clip_image011

 


 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu