Windows Server

File Server Resource Manager ile “Windows Server 2003 R2” Uzerinde Klasor Bazlı Kotalar ve İcerik Engelleme


 

2000’den günümüze süre gelen Volume bazlı disk kotalarına, Microsoft; R2 ile beraber farklı bir boyut getirmiş, pek çoğumuzun bir eksiklik olarak gördüğü Klasör bazlı Bazlı (File Server üzerinde açılmış paylaşımlar) kota verilebilmesi artık mümkün. Hatta bu kotalarda sadece belirttiğimiz uzantıdaki dosyalara upload hakkı verebiliriz.

 

Microsoft, Vista Server öncesi bir ara geçiş olarak planladığı ve 2003 Server ailesine

 

File Replication Service (FRS)

 

Active Directory Application Mode (ADAM)

 

Automated Deployment Services (ADS)

 

DSML Services for Windows (DSML)

 

Windows Rights Management Services (Windows RMS)

 

Windows SharePoint Services

 

Windows System Resource Manager

 

Active Directory Federation Service (ADFS)

 

Gibi eklediği özellikleri Release 2 ile bizlere sunuyor. R2 ile ilgili ilk kez tanışanlar kurulum aşamasında 2 CD ile karşılaşıyor. 1.CD Windows Server 2003 SP1 include. 2.CD ise Windows Server 2003 R2 .

 

Ayrıntı için ; http://www.microsoft.com/windowsserver2003/default.mspx

 

File Server Management Sayesinde;

 

Kota için tek şansımız volume değil klasörlerde artık bu kapsamın içerisinde,

 

Avi, Mp3,Exe uzantılı dosyaların upload edilmesini engelleyebilir,

 

Kotanın aşılması veyahut istenmeyen uzantılı dökümanların upload edilmesi söz konusu olduğunda FSM sadece event log tutmakla kalmıyor.( Yazımın engellenmesi, konu hakkında belirlediğiniz bir adrese email ile bilgilendirme yapılabiliyor)

 

clip_image002


 

Image 1

 

Ilk olarak Manage Your Servers ile Sunucumuza File Server rolünü yükleyelim;

 

clip_image004

 

Image 2

 

File Server kurulumu yaparken bize destek verebileceği yüklemeler ( Linux veya Mac clientlar için sharing desteği) bir sonraki makalemizin konusu o yüzden herhangibir işaretleme yapmadan kurulumu bitiriyoruz.

 

clip_image006

 

Image 3

 

Administrative Tools altında ihtiyacımız olan File Server Recource Manager artık hazır.

 

clip_image008

 

Image 4

 

clip_image010

 

Image 5

 

FSM tarafından kullanabileceğimiz hazır templateler mevcut lakin biz Create Quota Templates ile kendi ihtiyaçlarımız doğrultusunda Pazarlama Departmanı için 150 MB kotayı uygun gördük.

 

Hard Quota ile user 150MB sınırını geçemezken

 

Soft Quota ile userın kota limitlerini aşmasına izin veriyoruz. Eğer belirlediğimiz bir user’a kota planlarımız var ise; Monitoring ve Soft Quota ile gelecekte yapacağımız kota ayarlamaları için fikir sahibi olabiliriz.

 

Notification Thresholds segmesinde add dediğimizde;

 

clip_image012

 

Image 6

 

Verilen Quota oranının %85’ine gelindiğinde belirlediğimiz account’a email ile Quota başlıklı, kim tarafından, hangi File Server üzerinde, hangi folder, ne kadar limitlenmiş, limitlenmiş klasörde kullanılan alan ne kadar gibi bilgileri mail ile bildiriyor. Oranları ve mail içeriğini editleme imkanımız var.

 

Event log ve command ekranında ise tutulacak event logların boyutları içeriği veya Command segmesinde limitin aşılması durumunda çalıştırılacak uygulama ayarlarını yapabiliriz.

 

clip_image014

 

Image 7

 

Report Segmesinde; %systemdrive%StorageRepotesIncident altında oluşan döküman çakışmaları, Dökümanı yaratan kişi kotanın ne kadarının kullanıldığı gibi bilgilerin raporlamasını inceleyebiliriyoruz. Veyahut bu bilgileri belirledigimiz accounta mail ile bildiriyoruz.

 

Tüm bu işlemlerde Quota limitinin ne kadarına ulaşılmış belirtebiliriz.

 

clip_image016

 

Image 8

 

Template ayarlarını bitirdikten sonra Quota segmesinden yeni bir Quota yarattığımızda Quota path ile açılan paylaşımı gösterip Derive Properties den hazırladığımız template i seçtiğimizde artık Pazarlama folderına yazma hakkı olan kullanıcılar sadece 150 mb döküman yazdırabilecekler.

 

clip_image018

 

Image9

 

Client tarafında ise kotayı aşan herhangi bir dosya upload edildiğinde yeterli yer olmadığı uyarısı gelecek.

 

Unutmamanız gereken yer Quota ayarlarını dilediğiniz tüm paylaşımlarda ayrı ayrı belirleyip herbirine farklı templateler ile kurallar belirleyebilirsiniz. Kota verdiğiniz klasörlerin alt klasörlerinde farklı kotalar ile kullanıcı bazlı uygulama yapabilirsiniz.

 

Bir diğer mantıklı hareket ise; Eger kullanıcılarınız kendi profillerinde saklayabilecekleri içeriğin boyutlarını kontrol altında tutmak istiyorsanız Folder Redirection yada Roaming Profile kullanıp Quota ile ayarlayabilirsiniz.

 

clip_image020

 

Image 10

 

File Server Resource Manager’in bize sağladığı diğer yeni bir özellik ise; Kopyalanacak dosyaların uzantılarına göre kısıtlama getirebilmemiz.

 

File Screens adı verilen bu özellik sayesin belirlediğiniz klasörlere sadece izin verdiğiniz uzantıdaki dökümanların yazılmasını sağyalabilirsiniz.

 

clip_image022

 

Image 11

 

File Screen Templates altında; Image , Audio, Email, Exe ve Bat gibi yazacağımız kurallarda kullanabileceğimiz hazır templateler mevcut. Dilersek kendi template’imizi yaratarak içerik ayarlamasını kendi politikamıza göre düzenleyebiliriz.

 

clip_image024

 

Image 12

 

Template özelliklerine geldiğimizde bu template’in hangi File Grouplarını içerdiğini (bkz:.Image 13) ve Screen Type’ın, Seçilen File Group block mu olacak (Active Screening) yoksa sadece Monitormü edilecek (Passive Screening) kararı veriliyor.

 

clip_image026

 

Image 13

 

File Groups altında ise belirleyeceğimiz içeriğin hangi uzantıları kapsayacağını düzenleyebiliriz. ISA kullanan Sistem Yöneticilerine tanıdık gelecek bir arayüz.

 

clip_image028

 

Image 14

 

File Group özelliklerine bakıldığında hazır bulunan gruplarda uzantı içeriklerine yeni eklemeler veya düzenlemeler yapabilmek mümkün.

 

clip_image030

 

File Screens ekranında yeni hazırladığımız kuraldan etkilenecek Klasör seçimi ve hangi içeriğin bloke edileceğini seçiyoruz.

 

clip_image032

 

Paylaşım içerisine kullanıcılar Video ve Audio dışında diledikleri içeriği gönderebilirler. Maalesef Joe Cocker’ın eski meşhur şarkısı Unchain My Heart buna dahil değil.

 

Bir diğer mantıklı hareket ise; Eger kullanıcılarınız kendi profillerinde saklayabilecekleri içeriğin boyutlarını kontrol altında tutmak istiyorsanız Folder Redirection yada Roaming Profile kullanıp Quota ile ayarlayabilirsiniz. Aynı zamanda File Screens ile kullanıcıların kendi profillerine Audio ve Video filelarını eklemelerini engelleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu