Windows Server

Server Core – Kurulum

Server Core – Kurulum

Windows yöneticilerinin alışık olduğu grafik arabirim (GUI) olmadan server yönetmek çok kolay olmayacak. Artık tüm yönetimsel görevlerin bir parçası haline gelmiş olan wizard’ları kullanmadan, çoğu yöneticinin tercih etmediği bir şekilde, tüm idari işlerin komut satırından yapılması gereken bir işletim sistemine neden ihtiyaç duyarız, bu sorunun da cevabını vermek lazım. Server Core’un sağladığı avantajlardan birkaçı şunlardır ;

Daha az bakım gerektirmesi

Daha az yönetimsel efor gerektirmesi

Daha az servis çalıştırarak atak alanının azaltılmasıyla gelen ekstra güvenlik

Daha az sistem kaynağı kullanması

Kısa kurulum süresi

Server Core ile kullanılabilecek olan sunucu rolleri şunlardır.

  • Active Directory Domain Services (AD DS)

  • Active Directory Lightweight Directory Services (AD LDS)

  • DHCP Server

  • DNS Server

  • File Services

  • Print Server

  • Streaming Media Services

  • IIS 7.0

Bunların dışında şu an için .Net Framework desteği Server Core içinde gelmiyor ve yüklenemiyor. Burada birkaç detay dikkatimizi çekiyor. .Net Framework olmadığı için IIS kursak da Asp.NET sitelerini yayınlayamıyoruz. Bir handikap da PowerShell tarafında. Biliyoruz ki Microsoft yeni komut konsolu olarak PowerShell’i geliştirdi ve günden güne kullanımı artıyor. Fakat Server Core da .Net Framework desteği olmadığından PowerShell kullanamıyoruz. Sadece komut satırından yönetilecek bir işletim sistemi için, devrim niteliğindeki komut satırı aracı olan PowerShell’den mahrum bırakılmadı bence doğru olmamış. Umarım ürün release olmadan bu konuya bir çözüm getirilecektir. Sitede PowerShell ile ilgili bir makalemi bulabilirsiniz.

Server Core Kurulumu

Server Core kurulumunu yine Windows Server 2008 kurulum dvd’sinden gerçekleştiriyoruz. Vista’da olduğu gibi Windows Server 2008’de de tüm sürümler tek dvd’de geliyor. Kurulum sırasında satın aldığımız sürümü seçmemiz gerekiyor. Kurulum sürecini adım adım anlatmaya başlayalım.

Şimdi bilgisayarımızı Windows Server 2008 kurulum dvd’sinden boot ederek kurulumu başlatıyoruz.

clip_image001

Karşımıza gelen ekranda bölgesel ayarlarda kullanılacak ülke’yi ve klavye düzeni için dil seçimi yapıyoruz. Ben resimde görüldüğü gibi Türkiye ve Türkçe Q seçeneklerini seçerek devam ediyorum.

clip_image002

Install Now seçeneği ile devam ediyorum.

clip_image003

Bu bölümde ürünün ‘Product Key’ini girmemiz gerekiyor. Ben bir test kurulumu yapığım için girmeden devam ediyorum.

clip_image004

İşte Server Core kurulumuna karar verdiğimiz bölüme geldik. Tek bir dvd ile tüm sürümleri kurmamız mümkün oluyor. Standart , Enterprise veya Data Center sürümlerini veya bunların herhangi birinin Core versiyonunu seçebilirim. Enterprise Core olanı seçip devam ediyorum.

clip_image005

Lisans anlaşmasını kabul edip Next tuşuyla devam ediyorum.

clip_image006

Bu bölümde kurulum tipini seçiyorum. Upgrade seçeneği pasif durumda. Bu noktada vurgulanması gereken bir nokta var. Server Core sürümleri upgrade desteklemiyor. Sadece temiz kurulum (clean install) yapabiliyoruz. Custom’ı seçerek devam ediyorum.

clip_image007

Bu bölümde de işletim sistemini kurduğumuz makinanın harddisklerini görüp düzenleyebiliyoruz. Ben yemiz bir harddiske kurulum yaptığım için tüm alanı Server Core’a ayırmak istiyorum. İhtiyaca göre bu bölümde hdd bölümlemesi yapılabilir. Next’e basıp devam ediyorum.

clip_image008

Kurulum başladı. Kurulum süresi makinamızın donanımına göre 5-10 dk arasında sürecektir. Gerçekten hızlı kurulduğunu söyleyebiliriz.

clip_image009

Kurulum tamamlandıktan sonra bilgisayar yeniden başlıyor ve karşımıza logon ekranı geliyor. Ctrl+Alt+Del ‘e kimlik bilgilerimi giriyorum.

clip_image010
.

Burada hemen belirtelim; kurulum sırasından bizden herhangi bir kullanıcı adı, parola, makina adı, kurulacak programlar gibi herhangi bir şey sormadı. Varsayılan olarak Server Core kurulumu bir Administrator kullanıcısı oluşturur ve buna herhangi bir şifre atamaz. Makine adı olarak da rasgele bir değer üretir. Bunları kurulumdan sonra nasıl değiştiririz birazdan göreceğiz. Kullanıcı bilgisini girip Enter a basarak Server Core’a oturum açıyorum ve karşıma aşağıdaki gibi bir ekran geliyor.

clip_image011

Evet, sonunda tüm işlemlerimizi gerçekleştireceğimiz yönetim konsolumuza ulaştık. Kısa kurulum sürecinin ardından bizi karşılayan ekranın çok gösterişli olduğu söylenemez. Windows yöneticileri için ilk başta alışmak zor olabilir ama kısa bir ısınma turu ardından temel komutları ve işlevleri öğrenerek her türlü yönetimsel görevi yerine getirebiliriz.

Server Core’u yönetmek için birkaç seçeneğimiz var. Konsoldan logon olarak makine başından yönetebileceğimiz gibi, uzak bir makinadan Remote Desktop bağlantısı da yapabiliriz. Fakat bu Remote Desktop bağlantısının da yine sadece komut konsoluna olacağını unutmayalım. Server Core’da karşımıza başlat butonu asla gelmeyecek J. Ayrıca yine uzak bir bilgisayardan mmc konsoluyla da bağlanıp yönetmek mümkün.

Makalemizin diğer bölümlerinde Server Core’u yönetme ve rollerin kurulumu ile ilgili işlemler gerçekleştireceğiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu