Windows Server

Windows Deployment Services Bölüm 1

Windows Deployment Services Bölüm 1

 

 

 

 

 

Windows Deployment Services Windows Server 2000/2003 üzerinde kullandığımız Remote Installation Service (RIS) servisinin güncellenmiş ve Windows Server 2008 yapısına uygun olarak yeniden dizayn edilmiş uzaktan kurulum servisidir. Windows Deployment Services sayesinde sistem yöneticileri Windows Server 2008 bütün sürümlerini ve Windows Vista işletim sisteminin bütün sürümlerini uzaktan istemci bilgisayarlara kurmamıza olanak sağlar.

 

 

 

 

 

Windows Deployment Services üç farklı kategoriye sahiptir;

 

 

 

 

 

Sunucu Bileşenleri (Server Components) : Ağ üzerinden bir bilgisayarı boot edebilmek ve işletim sistemini uzaktaki istemcilere kurabilmek için gerekli olan Pre-Boot Execution Environment (PXE) server ve Trial File Transfer Protocol (TFTP) temel bileşenleridir. Ayrıca sunucu bileşenleri içinde imajların tutulduğu paylaşılmış bir klasör de mevcuttur.

 

 

 

 

 

İstemci Bileşenleri (Client Components) : Windows Pre-Installation Environment (WindowsPE) gerek kalmadan da grafiksel ara  yüz sunan bir bileşendir. Kullanıcı sunucu üzerindeki kuruluma hazır bekleyen imajı seçtikten sonra kurulum başlar.

 

 

 

 

 

Yönetim Bileşenleri (Management Components) : Sunucuyu, istemci bilgisayarları ve imajları yönetmek için kullanabileceğimiz bir araçlar topluluğudur.

 

 

 

 

 

Windows Deployment Servies üzerinde pek farklılıkla karşımıza çıkmaktadır. Remote Installation Services ile aralarında bazı farklılıklar vardır.

 

 

 

 

 

Changes from RIS

 

 

Changes from Windows Deployment Services on Windows Server 2003

 

 

Ability to deploy Windows Vista and Windows Server 2008.

 

 

Support for Windows PE as a boot operating system.

 

 

Support for the Windows image (.wim) format.

 

 

Ability to transmit data and images using multicast functionality.

 

 

Ability to transmit data and images using multicast functionality on a standalone server (when you install Transport Server).

 

 

An extensible and higher-performing PXE server component.

 

 

A new boot menu format for selecting boot operating systems.

 

 

A new graphical user interface that you can use to select and deploy images and to manage Windows Deployment Services servers and clients.

 

 

Ability to transmit data and images using multicast functionality.

 

 

Ability to transmit data and images using multicast functionality on a standalone server (when you install Transport Server).

 

 

Does not support RISETUP images or OSChooser screens.

 

 

Enhanced TFTP server.

 

 

Supports network boots of x64-based computers with Extensible Firmware Interface (EFI).

 

 

Metric reporting for installations.

 

 

 

 

 

 

 

 

Windows Deployment Services’in yararlarına gelince;

 

 

 

 

 

– Karmaşık kurulumlar ve buna bağlı olarak maliyetleri azaltır.

 

 

– Windows Server 2008 ve Windows Vista işletim sistemlerinin ağ üzerinden kurulmasına olanak sağlar.

 

 

– Alınmış olan imajları işletim sistemi olmayan istemcilere kurulumu sağlar.

 

 

– Windows Vista, Windows Server 2008, Windows XP ve Windows Server 2003 ortamlarını da destekler.

 

 

– Windows istemcilerinin ve sunucularının kurulumunda son noktayı sağlar.

 

 

– Standart Windows Server 2008 teknolojisi üzerine kurulmuştur. Bunlar Windows PE, wim uzantılı dosyalar ve imaj tabanlı kurulumlar.

 

 

 

 

 

Windows Deployment Services’in kurulumu için gerekli olan bileşenler aşağıdaki tabloda verildiği gibidir.

 

 

 

 

 

Deployment Server

 

 

Transport Server

 

 

Active Directory Domain Services. A Windows Deployment Services server must be either a member of an Active Directory Domain Services domain or a domain controller for an Active Directory Domain Services domain. The Active Directory Domain Services domain and forest versions are irrelevant; all domain and forest configurations support Windows Deployment Services.

 

 

DHCP. You must have a working Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) server with an active scope on the network because Windows Deployment Services uses Pre-Boot Execution Environment (PXE), which relies on DHCP for IP addressing.

 

 

DNS. You must have a working Dynamic Name Services (DNS) server on the network to run Windows Deployment Services.

 

 

NTFS volume. The server running Windows Deployment Services requires an NTFS file system volume for the image store.

 

 

Credentials. To install the role, you must be a member of the Local Administrators group on the Windows Deployment Services server. To start the Windows Deployment Services client, you must be a member of the Domain Users group.

 

 

There are no requirements for installing Transport Server. However, see Prerequisites for creating a namespace with transport server for a list of requirements that you need to use the functionality of Transport Server.

 

 

clip_image001Important

 

 

This guide focuses primarily on the functionality of Deployment Server. For information about how to configure and use Transport Server, see Transport Server.

 

 

 

 

 

Temel bilgilerden sonra artık servisimizi yükleyebiliriz. Yükleme işlemimizi her zaman olduğu gibi yine Server Manager ve Roles kısmını kullanarak gerçekleştireceğiz.

 

 

 

 

 

clip_image002

 

 

 

 

 

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Server Manager içindeki Roles kısmından Add Roles diyerek Windows Deployment Services kurulumuna başlıyoruz.

 

 

 

 

 

clip_image003

 

 

 

 

 

Bir sonraki aşamada ise yüklemek istediğimiz rollerin seçimini yapabileceğimiz bir liste karşımıza çıkmaktadır. Biz Windows Deployment Services seçiyoruz ve NEXT ile devam ediyoruz.

 

 

 

 

 

clip_image004

 

 

 

 

 

Windows Deployment Services hakkında bize kısa bir bilgi sunuluyor ve linkler veriliyor.

 

 

 

 

 

clip_image005

 

 

 

 

 

Yukarıdaki şekilde ise Windows Deployment Services’e ait olan temel servislerin seçilmesi yapılmaktadır. Seçimimizi yapıyoruz ve devam ediyoruz.

 

 

 

 

 

clip_image006

 

 

 

 

 

Yüklenecek olan bileşenleri belirledik ve Install diyerek kurulumu başlatıyoruz.

 

 

 

 

 

clip_image007

 

 

 

 

 

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi servisimizin kurulumu devam etmektedir.

 

 

 

 

 

clip_image008

 

 

 

 

 

Servisimizin yüklenmesi tamamlanmıştır ve Close ile sihirbazımızı kapatıyoruz. Hemen ardından da servisimizi kurmuş olduğumuz sunucumuzu yeniden başlatmamız gerekmektedir. Sunucumuzu yeniden başlattıktan sonra artık servisimiz konfigürasyon için hazırdır. Konfigürasyonunu yapmadan imajları üzerine yüklemeden servisten yararlanamayız.

 

 

 

 

 

clip_image009

 

 

 

 

 

Servisimizi çalıştırmak için Start – Programs – Administrative Tools altındaki Windows Deployment Services kısa yolunu tıklamamız yeterlidir.

 

 

 

 

 

clip_image010

 

 

 

 

 

Servisimizi çalıştırdığımızda karşımıza yukarıdaki Microsoft yönetim konsolu gelmektedir ve bu servisimiz ile ilgili bütün işlemlerimizi bu konsol üzerinden yapacağız. Sunucumuzun ayarlarını yapmadığımız için ünlem işareti ile bir uyarı mesajı almaktayız.

 

 

 

 

 

Bu makalemizde istemcilerimize uzaktan işletim sistemi kurulumunu yapabileceğimiz Windows Deployment Services servisinin kurulumu ile ilgili işlemlerimizi gerçekleştirdik. Bir sonraki makalemizde ise Windows Deployment Services üzerindeki ayarların yapılmasını birlikte inceleyeceğiz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynaklar:

 

 

 

 

 

Step-by-Step Guide for Windows Deployment Services in Windows Server 2008

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu