Windows Client

OneDrive Files On-Demand Kullanımı

OneDrive için gelen yeni özellikleri sizler ile kişisel web sayfamda paylaşmıştım. Malum pek çok yeni özellik sınırlı dağıtım ile geliyor ve ardından yaygınlaştırılıyor. Bende bundan önce paylaşımını yaptığım ve Windows Insider programında olduğum için Windows 10 16237 ile aktif bir şekilde kullanabileceğiniz bu yeni özelliğin nasıl kullanılacağını anlatacağım. Eğer Insider programında değilseniz Windows 10 Fall Creators Update ile bu özelliği edinebileceğinizi paylaşmak isterim.

Öncelikle bu yeni özellikler nedir sorusunun cevabı için aşağıdaki blog sayfamı ziyaret edebilirsiniz

http://www.hakanuzuner.com/index.php/onedrive-files-on-demand.html

http://www.hakanuzuner.com/index.php/onedrive-offline-folders.html

Ben bu makalemde aktif olarak benimde beklediğim hatta pek çok arkadaşım ve müşterimden aldığım geri dönüş olan (bazı rakip ürünlerde olan) neden tüm Onedrive içeriğini indirmem gerekiyor siteminin cevabı olacak. Artık indirmemiz gerekmiyor!

Peki güncelleştirme sonrasında ilk olarak neyi fark ediyoruz?

clip_image002

Klasörlerin üzerinde eşitleme ikonları artık yok. Status ismindeki kolon altında artık bu ikonları görebiliyoruz. İlk olarak bunu fark ediyoruz ve acaba bu ikonların anlamı nedir onu görelim?

clip_image004

Online-only Files

Bu ikon sadece online olarak sakladığınız dokümanları ifade eder. Yani bu doküman aslında bilgisayarınızda değildir, one drive kütüphanesinde var ancak bilgisayarınıza indirmediğiniz için internet olduğu sürece görebilirsiniz.

clip_image006

Locally available files

Bu ise online olarak etiştiğiniz dosyaların yerel kopyalarıdır. Yani online olan bir dosyayı açtığınızda bunu one drive otomatik olarak yerel bir dosya olarak saklamaya başlar. Bu durumda internet olmadan da bu dosyalara erişebilirsiniz. Eğer büyük bir dosya ise bu ve bir şekilde açtınız ama sonra düşündüğünüz ben işimi gördüm ama bu dosyayı yerel olarak saklamak istemiyorum derseniz dosya üzerine sağ tıklayıp “Free up space” demeniz yeterli.

clip_image008

clip_image010

Always available files

Bu dosyalar ise eski yöntemde olduğu gibi local olarak sakladığınız ve internet olsun olmasın her daim erişebildiğiniz dosyalardır.

Peki bu özelliği nasıl açıyoruz?

One Drive ikonu üzerine sağ tıklayarak settings bölümüne ulaşıyoruz;

clip_image012

Daha sonra gördüğünüz gibi “Save space and download files as you use them” kutucuğunu işaretlemeniz yeterlidir.

clip_image014

Bundan sonra ise artık online veya offline kullanım için tek yapmanız gereken klasörlerin üzerine sağ tıklayıp açılan menüden ihtiyacınız doğrultusunda seçim yapmaktır.

clip_image016

“Always keep on this device” seçmeniz durumunda bu klasör veya dosya lokal olarak saklanmak üzere indirilir. Tam tersi indirilmiş bir dosyanın yerel kopyasını saklamak istemiyorsanız “Free up space” linkine tıklamanız yeterlidir.

Umarım faydalı bir bilgi olmuştur. Ben şahsen çok yararlı bir özellik olduğuna inanıyorum ve ümidim en kısa zamanda bu özelliğin Sharepoint tarafınada (one drive for Business) gelmesini bekliyorum. Şu anlık bu özellik sadece Onedrive için geçerlidir. Ama yakın zamanda şirket kullanımları içinde bu özelliğin geleceğine inanıyorum.

Bir sonraki makalemde görüşmek dileği ile esen kalın.

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu