Windows Client

Windows 10 Yaz Saati Güncellemesinin SCCM & WSUS Üzerinden Dağıtılması

Windows 10 işletim sistemleri için yayınlanan ve yaz saati düzenlemesini de içeren güncelleme paketini ortamınızdaki güncelleme dağıtım sistemine göre kolayca dağıtabilirsiniz.

WSUS ile Güncelleme Dağıtımı Yapanlar için:

Uyarı: SCCM ile güncelleme dağıtanlar bu işlemi yapmamalılar. Yazının ilerleyen kısmındaki kısmında ki SCCM bölümüne bakabilirsiniz.

İlk olarak WSUS sunucumuzu Sync ederek güncelleme paketinin WSUS tarafından tanınmasını sağlıyoruz.

clip_image002

Sync işlemi bittikten sonra “Search” yardımı ile dağıtmak istediğimiz KB’leri bularak Approve ediyoruz.

Windows 10 1607 Sürümü için: KB3194798
Windows 10 1511 Sürümü için: KB3192441
Windows 10 RTM Sürümü için:
KB3192440

clip_image004

Daha sonrası güncelleme dağıtımı için uyguladığınız GPO’lar tarafından yönetilecektir. Güncellemeleri otomatik indir ve şu zamanda kur ayarı var ise Client’lar bir sonraki Windows Güncelleme kontrolü esnasında yükleme işlemini gerçekleştirecektir. Eğer böyle bir ayar yok ise ve otomatik olarak güncellemenin yüklenmesini istiyorsanız ayarınızı aşağıdaki şekilde düzenlemeniz gerekli.

clip_image006

Bilgilendirme: Bu ayar WSUS üzerinden daha öncede Approve edilen tüm güncellemelerin de yüklenmesini sağlayacaktır.

SCCM ile Güncelleme Dağıtımı Yapanlar için:

İlk olarak SCCM sunucumuzu Sync ederek güncelleme paketinin SCCM tarafından tanınmasını sağlıyoruz.

clip_image008

Sync işleminin bittiğini takip etmek için “wsyncmgr.log” dosyasına bakabilir, yada konsol üzerinden aşağıdaki alandan bakabilirsiniz.

clip_image010

Daha sonra “All Software Updates” üzerine gelerek dağıtmak istediğimiz KB yi ”Search” yardımıyla buluyoruz. Ben ortamdan tüm Windows 10 sürümlerinin olduğunu/olabileceğini düşündüğüm için tüm sürümler için paket hazırlayacağım.

Windows 10 1607 Sürümü için: KB3194798
Windows 10 1511 Sürümü için: KB3192441
Windows 10 RTM Sürümü için:
KB3192440

Not: Burada paketin boyutunu büyütmemek adına sadece ortamınızda hangi sürüm varsa ya da hangi mimari kullanılıyorsa (32-64 bit) sadece onları içerek paket hazırlayabilirsiniz.

clip_image012

Şimdi güncellemeleri dağıtmak için bir gurup oluşturuyoruz.

clip_image014

İsim vererek paketi oluşturuyoruz.

clip_image016

Oluşan pakete giderek güncellemeleri “Download” ediyoruz.

clip_image018

Aşağıdaki ekranda ki “Package Source” alanına güncellemeyi indireceğimiz klasörü göstermeliyiz. Bu klasör paylaşıma açılmış bir klasör olmalıdır. Girişi UNC Path olarak yapmalıyız.

Not: Oturumu açtığınız ve bu işlemi gerçekleştirdiğiniz kullanıcının bu klasör üzerinde yazma yetkisi olmalıdır! Aşağıdaki Path üzerinden anlatmak gerekirse ben işlemi Administrator kullanıcısı ile yapıyorum. CM_Soruce klasörünün hem Sharing hem de Permission sekmelerinden Full Control hakkı veriyorum. Sizde işlemi yaptığını kullanıcı için bu işlemi yapmalısınız.

clip_image020

clip_image022

clip_image024

Diğer ekranlar default olarak bırakılarak ilerlenebilir.

clip_image026

İndirme işlemi bittikten sonra paketi “Deploy” edebiliriz. Bu noktada Windows 10 bilgisayarları içeren bir Device Collection var ise o seçilebilir. Yok, ise tüm bilgisayarlara da gönderilebilir. Client’lar kendisi için doğru olan güncelleme paketini alacağı için gönderdiğiniz Device Collection içerisinden farklı işletim sistemlerine sahip bilgisayarlar olsa bile sorun olmayacaktır.

Windows 10 bilgisayarları içeren bir Device Collection oluşturmak isterseniz aşağıdaki query işinize yarayacaktır. (Kopyalamadan sorun olduğu için aşağıdaki kodu notepad e yapıştırıp tırnak işaretlerini silip yeniden yazmayı unutmayınız!)

select SMS_R_SYSTEM.ResourceID,SMS_R_SYSTEM.ResourceType,SMS_R_SYSTEM.Name,SMS_R_SYSTEM.SMSUniqueIdentifier,SMS_R_SYSTEM.ResourceDomainORWorkgroup,SMS_R_SYSTEM.Client from sms_r_system where OperatingSystemNameandVersion like “%Workstation 10%”

clip_image028

clip_image030

clip_image032

Güncellemelerin bir an önce yüklenmesi için aşağıdaki ayarlar ile devam ediyoruz.

clip_image034

Aşağıdaki ayarlar sizin ortamınıza göre opsiyoneldir. Önerim aşağıdaki gibidir.

Bu ayar ile gönderdiğinizde güncelleme yüklenecek, sistem restart olmayacak ve yüklendiği bilgisi “Software Center” üzerinden görülebilecek.
User Notification kısmını bildirim olmasını istemiyorsanız “ Hide in Software Center…” olarak seçilebilirsiniz.

clip_image036

Aşağıdaki şekilde ilerlenerek sihirbaz tamamlanır.

clip_image038

Client’lar bir sonraki Windows Güncelleme kontrolü esnasında yükleme işlemini gerçekleştirecektir. Durum aktif edilmiş ise Software Center üzerinden gözlemlenebilir.

Sertaç TOPAL

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu