Windows Client

Windows10 Build 1607 Katılımsız Kurulum ve İmaj Hazırlanması

Merhabalar, bu makalemizde Microsoft client ürün ailesinin en yeni versiyonu olan Windows10 Enterprise v1607 sürümünün katılımsız olarak kurulumunu anlatmaya çalışacağım. Makalemizin sonunda Windows 10 Ent 1607 bizim belirlediğimiz ayarlarla göre açılacak ve local Administrator kullanıcısı ile login olacaktır. Senaryomuza göre Windows 10’u aşağıdaki ekrana gelecek şekilde kuruyoruz. Disk partition’larını ve dil ayarlarını buraya kadar belirlemiş oluyoruz.

-Aşağıdaki hızlı kurulum ayarlarına geçmeden CTRL+SHIFT+F3 tuşuyla işletim sisteminin Sysprep Audit Mode’da açılmasını sağlıyoruz.

clip_image002

Audit mode: Windows’u local Administrator kullanıcısı ile açarak temiz kurulum için bize izin verir. (Bu mode u çeşitli yazılım ve sürücüleri test etmek içinde kullanabilirsiniz.) Cancel’a tıklayıp yolumuza devam edelim.

clip_image004

Bu aşamada gerekli programlar kurabilir, istediğiniz özelliştirmeleri yapabilirsiniz. (Java, Adobe, Office, Winzip, Winrar vb.)  Örnek olarak; IE’nin kısayolunu masaüstüne atıp, start menu’yu kendime göre özelleştiriyorum.

-Not: Bazı ayarlamaların yapılması için Windows’u bu aşamada manual olarak key girip aktivasyonunu sağlamak gerekebiliyor. Örneğin masaüstü öğelerini göstermek için vs. Eğer kullanıcılar bölümünde defultuser0 diye bir kullanıcı gelirse silebilirsiniz. Audit Mode’da böyle bir kullanıcı oluşuyor.  

clip_image006

Start Menu’yu default olarak her kullanıcıda yukarıdaki gibi gelmesini istiyorsak Powershell’de aşağıdaki komutu yazıp, C’nin altına export ediyoruz. Daha sonra bu dosyayı  C:\User\Appdata\Local\Microsoft\Windows\Shell klasörüne atıyoruz. Artık o klasörde var olan diğer xml’i silebiliriz. Böyle artık benim belirlediğim Start menu Layout’u default olacak.

-Not: Domain ortamında paylaşıma sunacağınız bir klasöre bu xml dosyasını atarak, group policy ile tüm kullanıcılara uyguluyabiliriz. Ama senaryoma göre ben imajımın içinde default olarak bunu yapıyorum.

clip_image008

clip_image010

İmajımın içinde olmasını istediğim programları yükleyip, defautlt profilde istediğim özelliştirmeleri artık bitiriyorum.

Şimdi bir cevap dosyası hazırlamak için gerekli olan Windows Assessment and Deployment Kit (Windows ADK) programını yüklüyorum. (Ben 1607 versiyonuna sahip olduğum için 1607 için ADK’yı kuruyorum.)

https://developer.microsoft.com/en-us/windows/hardware/windows-assessment-deployment-kit

clip_image012

Diğer bileşenlerin kurulmasını istemediğim için kaldırıyorum ve sadece Deployment Tools işaretli olacak şekilde Install deyip kuruluma devam ediyoruz.

clip_image014

Kurulum devam ediyor.

clip_image016

Bu arada Windows ISO dosyasının içinde ya da CD/DVD’de takılı olan Windows Setup’ın içinde ter alan sources klasörünün içine girip install.wim dosyasını masaüstüne kopyalıyorum.

-Not: Ben örnek olarak masaüstüne attım. Size önerim harici bir usbdisk’e kopyalamanız. Böylece imajın içinde bu dosya yer almaz ve de yerde kaplamaz.

clip_image018

Bu arada ADK programımızda Deployment Tools altında kurulan Windows System Image Manager programımızda; Select Windows Image diyerek masaütünde yer alan install.wim dosyamızı açıyoruz.

clip_image020

İlk defa açtığımız için herhangi bir catalog olmadığını ve oluşturmamızı istiyor. Yes’e tıklayıp devam ediyoruz. Catalog dosyasını oluşturacak.

clip_image022

Windows10Ent 1607 için catalog dosyamız oluşuyor.

clip_image024

Daha sonra Answer File bölümünden New Answer File diyerek cevap dosyamızı hazırlamaya başlayacağız.

clip_image026

Aşağıdaki gibi Windows10Ent 1607 için bütün bileşenler açılıyor.

clip_image028

Daha sonra Windows Shell Setup’a sağ tıklayarak Pass 4 Specialize ve Pass 7 oobeSystem’i seçiyorum.

clip_image030

Specialize altında aşağıdaki gibi bilgisayar ismini, product key’i girip profilinde kopyalanmasını istediğim için True olarak belirliyorum. İsteğinize göre diğer alanlarda özelleştilirilebilir.

clip_image032

OobeSytem altında aşağıdaki ekrandaki gibi bize sorulacak tüm işlemlerin görülmemesini sağlıyorum. Böylece Windows10 bana sormadan kurulumu sonlandıracak. Aşağıda; SkipMachineOOBE ve SkipUserOOBE’yi, sözleşme sayfasını vb. atlayarak geçilmesini sağlamak için True diyoruz.

clip_image034

Yine oobeSystem altında Administrator Password altında value ksımına belirlediğim şifreyi giriyorum. Local Administrator şifresi aşağıdaki gibi olsun.

-Not: Burada istersek Local Accounts’a sağ tuş Additemlist diyerek yeni local kullanıcıda açtırabiliriz. Ya da domain’e ait bir kullanıcı belirleyip Windows10’u otomatik olarak domain’e alabiliriz.

clip_image036

OobeSystem altında AutoLogon altında Local Administrator enabled olsun ve kurulum biter bitmez otomatik olarak kendi login olsun. LogonCount’a 5 diyoruz.

clip_image037

Useraccounts tarafında belirlediğim aynı local Administrator şifresini burada da Autologon altında Password ’e giriyorum.

clip_image039

Senoryama göre cevap dosyamız hazır, bilgisayar isminden Windows activasyon’a, windows hızlı kurulum ayarlarından local administrator şifresine kadar karşımıza çıkacak birçok ekranı otomatik olarak cevaplayacak ve Local Administrator kullanıcısı ile login olacaktır. Cevap dosyamı C’nin altına kaydediyorum.

clip_image040

Önemli: Cevap dosyamın içinde local administrator şifrem mevcut. Ve ya ekleseydik mevcut bir domain administrator kullanıcısının şifresi yer alacaktı. Bu her yeni imaj kurduğunuzda C’nin altında ve de Windows/panther altında yer alacaktır. Bu bir güvenlik açığı bu yüzden kurulum bitiminde aşağıdaki script çalışacak ve cevap dosyamızı silecektir. Aslında Windows 10 ile panther klasörünün altındaki oluşan unattend.xml dosyasında şifre bölümleri sensitive data denilerek siliniyor. Mevcuttaki C’nin altındaki ise hash’li geliyor. Ama biz yine de hiçbir bilgi olmasını istemediğimiz için otomatik olarak sildireceğiz.

-C:\Windows\Setup altında Scripts isminde bir klasör oluşturuyorum. Daha sonra yeni bir txt dosyasına, aşağıdaki komutları girip  SetupComplete.cmd olacak şekilde kaydediyorum.(siz aşağıdaki pathleri kendinize göre düzenleyebilirsiniz.)

clip_image041

SetupComplete.cmd dosyamız hazır.

clip_image043

Daha sonra aşağıdaki gibi cevap dosyamında yolunu göstererek Command Prompt(Admin) üzerinde ilgili sysprep komutumuzu çalıştırıyoruz.

clip_image044

Window10 Ent 1607  yeniden hazırlanıp başlıyor.

Not: Bu arada sistemin imajını Windows10 açılmadan imaj CD’sini takıp external bir disk’e ilgili imaj programlarıyla imajını alabilirsiniz.(Acronis, Norton vb.) Ya da ortamda SCCM, WDS sunucuları varsa onlarla Capture Image alınabilir. (Dhcp’den WinPe boot image deploy edilerek) Ben örnek yaptığım için reboot diyorum. Bu aşamada reboot yerinde shutdown demek daha doğru. Böylece ihtiyacınız olan hazırlıkları yapıp sonra makineyi Power On ederek imajı capture edebilirsiniz. Reboot ederken imajı capture etmeden aşağıdaki ekrana gelirseniz  aynı işlemleri bir daha yapmak zorunda kalabilirsiniz.

clip_image046

Local Administrator kullanıcısı otomatik olarak login oluyor.

clip_image048

Windows10 belirlemiş olduğumuz start menu ayarlamaları, yüklediğimiz programlarla, aktivasyonu tamamlanmış, Pc ismi belirlenmiş şekilde açıldı.

clip_image050

Artık her Image deploy sonrası siz aldığınız bu Image’ı başlatıp kahve almaya gittiğinizde yukarıdaki şekilde Windows10 sizi bekliyor olacak. Senoryama göre belli ayarları aktif ederek cevap dosyasını hazırladım. Daha da detaylandırmak mümkün tabi. Ama buraya kadar hazırladığımız cevap dosyamız sysprep yardımıyla standart bir kurulum yakalayıp otomatize etmemize imkan vermekte. Umarım faydalı bir makale olmuştur.

Kaynak:

https://developer.microsoft.com/en-us/windows/hardware/windows-assessment-deployment-kit

https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/mt750416(v=vs.85).aspx

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Ozan bey merhaba; Uefi destekli Win 10 Enterprise 1903 version imaj hazırlamak istiyorum fakat install.wim dosyasını masaüstüne veya usb belleğe de kopyalasam aşağıda ki 4. resimdeki hatayı alıyorum. Gerekli programları yükledim. ve sonrasında bu işlemi yaptım. fakat bi yerde hata yapıyorum.
    windows iso dosyasını tekrar indirdim denedim. farklı olarak pro indirdim denedim yine aynı hatayı verdi. imaj hazırladığım harddiskte de denedim kendi kullandığım windowsda da denedim sonuç yine aynı.
    Yardımcı olabilir misiniz?

    http://www.tesisler.com/1.PNG
    http://www.tesisler.com/2.PNG
    http://www.tesisler.com/3.PNG
    http://www.tesisler.com/4.PNG

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu