Uncategorized

Windows 10 Geçiş – Upgrade

Windows 10 işletim sistemini 29 Temmuz 2015 günü resmi olarak kullanıma sundu. Insider programı kapsamında meraklıları PREBeta versiyonlarını indirerek 29 Temmuz öncesinde Windows 10 deneyimi kazandı.

Microsoft Windows 10 işletim sistemine Windows 7 ve Windows 8 lisansına sahip olanların ücretsiz geçiş yapacağını duyurduğunda büyük ses getirdi. Bunun nedeni olarak ise aşağıdaki resimde görüldüğü gibi amaç tüm platformları aynı işletim sistemi etrafında toplamaktı. Bu geçişin 28 Temmuz 2016 gününe kadar olacağı belirtildi ancak ben bunun süresinin uzayacağını düşünenlerdenim. Microsoft o kadar geniş alanlara yayıldı ki destek verdiği ürünleri tek versiyonda toplamak kendiişlerine olumlu yansıyacak düşüncesindeyim.

image

Bundan sonraki zamanlarda Windows 10 son olacak yeni bir Windows çıkmayacak söylentileri dolaşmakta. Bu nasıl olacak derseniz sistem sürekli güncellenerek versiyon numarası değişecek. Şimdi dilerseniz Windows 10 işletim sistemine geçiş yapılacak olan sistemleri ve bu sistemlerin hangi versiyonlara geçiş yapabileceğine göz atalım. Aşağıdaki işletim sistemlerinden birine sahipseniz Windows 10 ‘a geçiş yapabileceğiniz versiyonları tabloda görebilirsiniz.

clip_image004

Hariç olan bazı sürümler: Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise ve Windows RT/RT 8.1. Toplu lisanslamadaki Etkin Yazılım Güvencesi müşterileri, Windows 10’a yükseltmek için bu teklifin dışındaki kurumsal tekliflerden yararlanabilir.

Geçiş yapabilmek için öncelikle rezerv işlemi yapmalısınız. Bu işlemi yapabilmek için aşağıdaki bazı şartları karşılıyor olmalısınız. Biz işlemleri Windows 7 Sp1 pro üzerinden yapacağız.  Öncelikle KB 3035583 güncellemesinin yüklü olması gerekir.

clip_image006

Zaten önerilende işletim sisteminin güncellemelerinin tamamının yapılmış olması gerekmektedir.

clip_image008

Bu güncellemeler domain ortamında yapılmış olmasına rağmen rezerv ikonu çıkmaz. Bu normal bir durum çünkü kurumsal yapılarda geçişe sistem yöneticileri tüm programların, desteklendiği noktasında kanaat getirir ve onay alırsa geçişi o zaman gerçekleştirir. Biz devam edecek olursak bu işlemler sonrasında görev çubuğu sağ alt köşede aşağıdaki gibi bir ikon belirir.

clip_image010

Bu ikon üzerine tıklanarak rezerv işlemleri aşağıdaki gerçekleştirilebilir. Rezerv işlemini yaptığınız gibi iptal etme şansına da sahip olduğunuzu unutmayın. Reserve your free upgrade butonuna tıklayarak rezerv işlemini tamamlayabilirsiniz.

clip_image012

Rezerv işlemimiz tamamlandı. Durumu görmek için rezerv ikonuna sağ tıklayarak Check your upgrade status linkine tıklayalım.

clip_image014

Rezerv durumumuzu bu ekrandan görebilir ve isterseniz iptal edebilirsiniz.

clip_image016

Yukarıdaki işlemlere rağmen rezerv ikonunu göremezseniz aşağıdaki noktalarda eksik var ve uygulanması gereken işlemler var demektir.

– İşletim sisteminiz yukarıdaki tabloda yer alan geçiş hakkı olan işletim sistemlerinden biri olmalıdır.

-İşletim sisteminiz kesinlikle lisansı olmalıdır.

-İşletim sisteminizin tüm güncellemeleri yapılmış olmalıdır.

-İşletim sisteminizde kesinlikle KB335583 numaralı güncelleme kesinlikle yüklü olmalıdır.

 

Yukarıdaki adımlara rağmen ikon halen gelmiyor ise aşağıdaki işlemleri yapmalısınız.

 

-İşletim sisteminizde kurulu olan KB3035583 güncellemesini kaldırın ve tekrardan kurmayı deneyin.

 

-Buna rağmen sonuç alamazsanız aşağıdaki adıma geçin. Güncellemelerin automatic olduğundan emin olun.

clip_image018

 

-Bu adıma rağmen sonuç alamadıysanız aşağıdaki komutları bir notepad üzerine alarak bir cmd dosyası oluşturun.

 

REG QUERY “HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\Currentversion\AppCompatFlags\UpgradeExperienceIndicators” /v UpgEx | findstr UpgEx

if “%errorlevel%” == “0” GOTO RunGWX

reg add “HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AppCompatFlags\Appraiser” /v UtcOnetimeSend /t REG_DWORD /d 1 /f

schtasks /run /TN “\Microsoft\Windows\Application Experience\Microsoft Compatibility Appraiser”

:CompatCheckRunning

schtasks /query /TN “\Microsoft\Windows\Application Experience\Microsoft Compatibility Appraiser”

schtasks /query /TN “\Microsoft\Windows\Application Experience\Microsoft Compatibility Appraiser” | findstr Ready

if NOT “%errorlevel%” == “0” ping localhost >nul &goto :CompatCheckRunning

:RunGWX

schtasks /run /TN “\Microsoft\Windows\Setup\gwx\refreshgwxconfig”

 

clip_image020

clip_image021

Uzantısını Cmd olarak kaydedin.

clip_image022

Dosyamız Kaydedildi.

clip_image023

CMD komut satırını Yönetici olarak çalıştıralım.

clip_image024

Aşağıda olduğu gibi dosyamızın yolunu göstererek komutu çalıştıralım.

clip_image026

Aşağıdaki gibi bir komut işlemi yürüyecektir. Bu kısımda hatalar olur ise yukarıda bahsettiğimiz güncellemeleri kesinlikle indirip kontrol etmelisiniz. Bu işlem sonrasında bilgisayarınızı yeniden başlatınca 15 dakika içerisinde sonuç almalısınız.

clip_image028

Bunlara rağmen yine sonuç alamazsanız yukarıdaki adımlar Zamanlanmış görevler üzerinde bazı görevler oluşturmaktadır. Bunları birde elle tetikleme işlemi yapabiliriz. Bu işlem için zamanlanmış görevleri Task Scheduler ekranını açalım.

MicrosoftàWindowsàSetup altında yer alan refreshgwxconfig –b öğesini sağ tıklayarak Run yapıp tetiklememiz lazım. Tabi bu işlem için KB3035583 numaralı güncellemenin yüklü olması gerekmektedir.

clip_image030

Bu kadar çalışmadan sonra artık aşağıdaki gibi sonuca ulaşmamız gerekir. Normalde güncellemeleri tam olan sistemde extra bir işleme gerek kalmadan sonuca ulaşıyor olmanız gerekmektedir.

Ve artık bu kadar işlem sonrasında rezerv ikonumuzu görmemiz gerekiyor.

clip_image031

Bu durumdan sonra işletim sistemi hazır olduğunda aşağıdaki gibi bir mesaj alırız.

clip_image033

Biz bu durumu beklemeden wuauclt.exe /updatenow komutunu CMD komut satırında yönetici olarak çalıştırıp tetikleyebiliriz.

clip_image035

Gerekli güncelleme bilgisayarımıza indiğinde aşağıdaki gibi kuruluma hazır olacak.

clip_image037

Bu durumu beklemek istemiyorsanız aşağıdaki sayfadan İşletim Sisteminizin 32 ve 64 bit olmasına göre download edebilirsiniz.

https://www.microsoft.com/tr-tr/software-download/windows10

clip_image039

Dosyamızı kaydedelim.

clip_image041

Dosyamızı yönetici olarak çalıştıralım.

clip_image043

Bu aşamadan sonra karşımıza gelen ekranda iki seçenek çıkmaktadır. Gösterim açısından Create installation media for another PC seçeneğini seçiyorum.

clip_image044

Bu durumda aşağıda görüldüğü gibi istediğiniz dilde, istediğiniz versiyonun ve istediğiniz 32 bit 64 seçiminin kurulum medyasını oluşturabilirsiniz. Tabi lisanslı sürümünüz ne ise buna göre medya oluşturmanızda yarar var. Biz yükseltme yapacağımız ve sadece bu adımı göstermek adına buraya geldik. Bu nedenle Back tuşuna tıklayarak kurulum adımına geçelim.

clip_image045

Upgrade this PC now seçeneği ile rezerv sonrası update gelmesini beklemeden süreci hızlandırarak yükseltme işlemine başlıyoruz.

clip_image044

İşlemimiz başladı.

clip_image046

Proses tamamlandı. Yaklaşık 3 gb dosya indi. Bu süreç 20-50 dk arası zaman alabilir. Biz bunu geçişi göstermek için yaptık. Rezerv işlemini yaptıysanız illaki update ile yükleme dosyalarının gelmesini beklemenize gerek yok. ISO indirip kurabilir indirdiğiniz iso ile diğer bilgisayarlarınızda işletim sistemleri aynı olmak şartı ile kurulum yapabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken ilk kurulumun temiz kurulum değil güncelleme ile yükseltme şeklinde olmasıdır. Bunun nedeni Microsoft sizin lisanslı sisteminize bir güncelleme ile Windows 10 kurma hakkı verir. Kurulum sonrası sisteminizi lisanslayarak daha sonra temiz kurulumda aktivasyon için bilgisayarınızdaki bilgileri aktivasyon veri tabanına kayıt eder.

Dosyalar indikten sonra kurulum hazırlama süreci başladı.

clip_image048

Güncellemeler denetleniyor.

clip_image050

Klasik sözleşme ekranız geldi. Microsoft lisans politikası değişti bunu detaylı olarak okumanızı öneririm. Accept seçeneği ile ilerleyelim.

clip_image052

Tekrar bir güncelleme check işlemi başladı.

clip_image054

Sistemimizde sorun olmadan geçiş tamamlanacak. Tüm ayar ve programlar geçişten etkilenmeyecek.

clip_image056

Şu anda masaüstünde bazı klasörlerim, Çözümpark isimli kullanıcım ve winrar programım kurulu olarak bekliyor. Geçiş sonrası bunları da kontrol ederiz.

 

clip_image058

Kurulum başladı.

clip_image060

Gerekli kurulum adımları için hazırlıklar tamam ve upgrade süreci başladı.

clip_image062

Upgarade tamamlandı. Klasik karşılama ekranı geldi. Klasik ayarlar ile ilerleyeceğiz.

clip_image064

clip_image066

clip_image068

clip_image069

Evet masaüstümüz kurulu programlar ve dosyalarımızla sorunsuzca geldi.

clip_image071

Kullanıcımız sorunsuzca oturum açtı.

clip_image072

Sistemimiz active edilmiş durumda. Pro versiyondan Windows 10 proya geçiş sağladık.

clip_image073

Bir sorun anında geri dönüş yapabilmek adına Windows.old olarak klasörümüz görünmekte. Bunu geri dönüş ihtimaline karşın silmemenizde yarar var. Zaten extra özel program olmadan silme işlemi 100% başarı sağlamıyor.

clip_image075

Umarım yararlı olmuştur. Başka makalemizde görüşmek dileğiyle.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu