Virtualization

vRealize Automation Bölüm 5

Bir önceki bölümde Automation Center’a vCenter’ı eklemiştik. Bu bölümde ise fabric group oluşturacağız. Fabric Group Automation Center için önemlidir. Çünkü Fabric Group’lar sayesinde vCenter’ınızda bulunan resource’larınızı yönetebilirsiniz. Örneğin A ve B isimli 2 farklı Cluster’ınız var ve siz sadece A Cluster’ınız kullanmak istiyorsunuz. Bu durumda Fabric group oluştururken sadece A Cluster’ınız seçmeniz yeterli olacaktır. Çünkü o sadece oradaki kaynakları kullanacağı için diğer Cluster’da bulunan kaynaklar bundan etkilenmeyecektir.

Infrastructure > Group > Fabric group bölümüne giriyoruz ve New Fabric group seçeneğini seçiyoruz.

clip_image002

Name bölümüne Fabric Group ismine oluşturacağınız Fabric Group’un ismini yazabilirsiniz. Eklemiş olduğunuz Fabric group’da kimlerin yetkili olmasını istiyorsanız bunu Fabric Administrators bölümüne eklemeniz gerekiyor. Ben buraya sadece iaasadmin kullanıcısını ekledim. Ortamda 1 tane Cluster olduğu için benim karşıma Compute Resource olarak MgmtCluster’ı çıkardı. Cluster’ı seçiyoruz ve OK butonu ile ekliyoruz.

Oluşturduğumuz fabric group üzerinde iaasadmin kullanıcısının full hakkı var artık. Bu yetkilerin geçerli olabilmesi için logout-login yapıyoruz. Fabric Group oluşturarak hangi resource’u kullanacağımızı belirttik.

Bu aşamadan sonra Business group’lar oluşturmamız gerekiyor. Business group neden oluşturuyoruz onuda anlatayım. Business Group’u aslında Active Directory içerisinde bulunan OU’lara benzetebilirsiniz. Departmanları birbirinden ayırmak için Bussiness group oluşturmamız gerekli. Örneğin finans ve hr olmak üzere iki farklı group’umuz var. Bunların birbirlerinin katalog’larını görmemesi için Bussiness group ile ayırmamız gerekiyor. Eğer tek bir bussiness group’unuz olur ise herkes birbirinin katalog’larını görür. İlerleyen bölümlerde bunu daha detaylı olarak anlatacağım.

Bussiness group oluşturmaya başlamadan önce Domain Controller üzerinde 4 tane kullanıcı oluşturuyorum. 2 farklı bussiness group oluşturacağım için bunları o group’lara yetkilendireceğim.

clip_image004

Öncelikle Machine Prefix’i belirlememiz gerekiyor. Bunun sebebi Automation Center üzerinden bir vm talebinde bulunulduğunda isimlerin birbirine karışmasını önlemektir. Number of digits ve Next number’i belirtmemiz gerekiyor. Örneğin ben burada HR ve Finance olarak iki tane machine prefix oluşturdum. HR ve Finance ‘da Number of digits değeri 2, Next number değeri ise 1 ‘dir. Yani bu nedemek oluyor HR01 ismi ile virtual machine’ler oluşmaya başlayacaktır. 2 basamaklı ve 1 er 1 er artarak makinaları oluşturacaktır.

Machine Prefix’i oluşturduktan sonra iaasadmin account’undan logout oluyoruz ve tenantadmin kullanıcısı ile tekrar login oluyoruz.

clip_image006

Infrastructure > Groups altından Business group’a giriyoruz ve New Business Group butonu ile yeni bir Business Group oluşturuyoruz.  Business name’i ben HR olarak belirttim. Default machine prefix olarak ise HR için oluşturduğum prefix’i seçtim. Active Directory üzerinde hr isimli bir user create etmiştim. Bu user’ı group manager role olarak ekliyorum. Support role olarak ve user role olarak ise 2 farklı kullanıcı ekliyorum. OK butonu ile Business group oluşturma işlemini bitiriyorum. Aynı işlemi finance group’u içinde yapıyorum.

Bir önceki bölümde Fabric group ve Business group oluşturmuştuk. Bu bölümde ise, Business group’un kullanacağı reservation’ları belirleyeceğiz. Yani Business group’lara dahil kullanıcılara bir kaynak ataması yapacağız.

iaasadmin kullanıcısı ile vRealize Automation’a login oluyoruz.

clip_image008

Login olduktan sonra Reservation Policy oluşturacağız ilk olarak. Reservation oluşturabilmemiz için öncelikle bir reservation policy oluşturmak gerekli. Bir önceki bölümde Finance ve HR olmak üzere ikitane Machine Prefix oluşturmuştum. Yine burada 2 tane Reservation policy oluşturacağım. New Reservation Policy butonu ile ayrı ayrı olmak üzere HR ve Finance isimli 2 tane Reservation Policy oluşturuyoruz.

clip_image010

Storage Reservation Policy bölümüne’de 2 tane Policy ekliyoruz. Son durum yukarıdaki gibidir.

clip_image012

Reservation Policy işlemlerimiz bittikten sonra Reservations bölümüne giriyoruz ve New Reservation vCenter Seçeneğini seçiyoruz.

Compute Resource: EndPoint olarak eklemiş olduğumuz vCenter’ımızı seçiyoruz.

Name: Reservation ismini belirtiyoruz. Ben ilk olarak HR için oluşturacağım için HR Resources yazıyorum.

Tenant: Yeni bir tenant eklemediğim için burada bir değişiklik yapmıyorum.

Business Group: Daha önce oluşturmuş olduğum HR Business group’unu seçiyorum.

Reservation Policy: Yukarıda oluşturmuş olduğumuz Reservation Policy’i burada seçiyoruz.

Machine quota: Bu Reservation’ın kaçtane virtual machine oluşturacağını seçiyoruz. Ben maximum 10 tane create etmesini istediğim için 10 yazdım.

Priority: Aynı reservation içerisinde birden fazla virtual machine talebi gelirse bunları hangi öncelikte yapılacağını belirtiyoruz.

Gerekli alanları doldurduktan sonra Resources Bölümüne geçiyoruz.

clip_image014

Resources bölümünden, oluşturacağımız reservation’ın hangi kaynakları kullanacağını seçiyoruz. Memory bölümünde herhangi bir reservation yapmasını istemediğim için 0 olarak bıraktım. Storage bölümünde ise, Storage Cluster’ımı seçtim ve 100GB’ını bu reservation’a ayırdım. Eğer siz bu reservation’dan talep edilen virtual machine’leri bir resource pool altında toplamak istiyorsanız aşağıdaki bölümden resource pool’u seçebilirsiniz.

clip_image016

Network bölümünden, Reservation içerisinden talep edilen makinaların create edildikten sonra hangi network’de olacağını seçiyoruz.

clip_image018

Alerts bölümünden ise; oluşturmuş olduğunuz reservation’ın kaynaklarının dolması durumunda sizin belirleyeceğiniz bir mail adresine mail attırabilirsiniz. Eşik değerlerini belirledikten sonra OK butonu ile reservation oluşturma işlemini bitiriyoruz.

clip_image020

Aynı işlemleri ben Finance grubu içinde yapıyorum. Böylece 2 tane Reservation’ın oluştu.

Bir sonraki makalede sizlere template ve blueprint’lerin nasıl oluşturulacağını anlatacağım.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu